Ειδησεογραφικό site

Τελεσίγραφο Βρυξελλών στην κυβέρνηση : «Κλείστε την αξιολόγηση πριν τον νέο Σόιμπλε…»

98

 

Με το τελεσίγραφο των Βρυξελλών ανά χείρας ότι η 3η αξιολόγηση πρέπει πάση θυσία να κλείσει έως τα τέλη του έτους, «έστω και αν χρειαστεί να ληφθούν κάποια πρόσθετα», προσέρχονται οι κυβερνητικοί παράγοντες  στο ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ακολούθως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Τρίτη.

Κι ενώ η ατζέντα στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού φανερώνει διάθεση του διεθνούς κονκλάβιου για «έμπρακτη στήριξη και μπίζνες», στην Ευρώπη  τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Έντρομη η Κομισιόν από την αλματώδη άνοδο των φιλελευθέρων στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία του απολιτίκ Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον τις ευκαιρίες του παρελθόντος αν ο διάδοχος του κ. Σόιμπλε προέλθει από το FDP (κόμμα φιλελευθέρων) με δεδομένο ότι τον Ιανουάριο θα παραδώσει τη σκυτάλη στον επόμενο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Οι δύο κατεξοχήν «μνημονιακοί δυνάστες» θεωρούνται «ήπιοι και συναινετικοί σε σχέση με εκείνους που θα τους αντικαταστήσουν». Το πολιτικό περιβάλλον της Ε.Ε. κινείται αναμφίβολα προς τη σύνθλιψη των παραδοσιακών κομμάτων και τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας με όρους παγκοσμιοποιημένης αγοράς, με αποτέλεσμα  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  να απειλείται ευθέως από ένα πολιτικό ατύχημα.  Άλλωστε ο πρόεδρος του FDP, ο 38χρονος Κρίστιαν Λίντνερ, έψεξε την περασμένη εβδομάδα τον κ. Σόιμπλε για την… ανοχή που επέδειξε με την υπογραφή του 3ου μνημονίου το 2015 και τις μακρές διαπραγματεύσεις για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Αθήνας.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 

Το Μαξίμου επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα πλέον όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 και ακόμη ότι θα επιχειρήσει να πείσει τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να μη θέσει προσκόμματα. Όμως η έκθεση του ΔΝΤ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών εν όψει και της επιστροφής της τρόικας στο «Χίλτον» στις 23 Οκτωβρίου. Τόσο ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί όσο και ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζουν δημοσίως ως καταληκτική ημερομηνία υπογραφής την 31η  Δεκεμβρίου, νίπτοντας τας χείρας τους για την επομένη του νέου έτους. Ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην πρωτεύουσα προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες με στόχο να περιοριστούν αυτή τη φορά όσο το δυνατόν περισσότερο οι αντιρρήσεις του Ταμείου.

 

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

 

Η αναφορά του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι αμφίσημη αφού από τη μία πλευρά προβλέπονται υψηλά ποσοστά ανάπτυξης το 2018 όμως σε βάθος χρόνου «η αναπτυξιακή δυναμική θα αποδυναμωθεί λόγω της ανεργίας, του χρέους και των δημοσιονομικών απαιτήσεων που βαραίνουν τη χώρα». Η οικονομική δραστηριότητα, εκτιμά το ΔΝΤ, αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% φέτος και κατά 2,6% το επόμενο έτος, υπερβαίνοντας το 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, το 2022 η ανάπτυξη θα έχει πέσει μόλις στο 1%. Η σταδιακή κάμψη του αναπτυξιακού momentum οφείλεται στη σταθερά υψηλή ανεργία, στο υψηλό δημόσιο χρέος και στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, εξήγησε ο υποδιευθυντής του τμήματος ερευνών του Ταμείου, Τζιάν Φερέτι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία στην Ουάσινγκτον. Σημείωσε ότι τυχόν ελάφρυνση του χρέους, την οποία το ΔΝΤ ζητά επισταμένα από τους Ευρωπαίους εταίρους, θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά το θέμα του «κουρέματος» έχει αποκλειστεί κάθετα από τον κ. Σόιμπλε. Πόσω μάλλον από τον… κληρονόμο του που δεν θα μετάσχει καν σε τέτοια συζήτηση.

 

«ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» ΤΟΥ 2014

 

Κι επειδή πολλές φορές στα χρόνια του μνημονίου έχει επαναληφθεί το ίδιο έργο, καλό είναι να μην παραγνωρίζονται οι οδυνηρές του συνέπειες από τους ασκούντες την εξουσία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετέβη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί -άτυπα- με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Προσπαθούσε να πείσει τον Ομπάμα και την παρούσα Γερμανίδα καγκελάριο ότι η πιεστική συμπεριφορά της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του 2ου μνημονίου θα επέφερε δεινά στην οικονομία, την κοινωνία και πολιτική ανωμαλία.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, αρχές Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών  Γκ. Χαρδούβελης, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Στ. Παπασταύρου συναντώνται με την Κρ. Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. «Προς το παρόν πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγησή» τους είπε στα 20 λεπτά που είχε στη διάθεσή της για… ‘κείνους.

«Μετά την αξιολόγηση είναι δικό σας θέμα τι θα κάνετε», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά της. Το ελληνικό κλιμάκιο εξήγησε εν συντομία ότι η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το πρόγραμμα και να συζητήσει τις επιλογές που υπάρχουν για μετά τον Δεκέμβριο. Μάλιστα, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η Αθήνα επιζητεί μια λύση που θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές. Άρες μάρες κουκουνάρες. Έναν μήνα μετά, το περιβόητο mail ήταν στα εισερχόμενα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του κ. Χαρδούβελη. Ο κ. Σαμαράς σχεδίαζε περαιτέρω μείωση φόρων, επιδόματα σε συνταξιούχους, περαιτέρω ενίσχυση των χαμηλόμισθων και πολύ γενναία μέτρα για τους αγρότες. Όπως τώρα ο κ. Τσίπρας με τον μποναμά των 800 ευρώ που ετοιμάζεται να ξαναδώσει τα Χριστούγεννα προαναγγέλλοντας την επαναφορά της  13ης σύνταξης.

Τελικώς, ο κ. Σαμαράς επέβαλε ΕΝΦΙΑ για να ικανοποιήσει τους δανειστές, μετατόπισε χρονικά τις δράσεις για κοινωνική ανακούφιση και έπεσε με… πάταγο. Οι περισσότεροι συνομιλητές του κ. Τσίπρα εισηγούνται «απαλλαγή τώρα με όποιο κόστος από τον βραχνά της αξιολόγησης» ώστε η κυβέρνηση να «φτιασιδώσει» με «φιλοδωρήματα» το κοινωνικό της προφίλ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.