Ειδησεογραφικό site

Τελευταίο αντίο στον Μανώλη Γλέζο

302

Βουβός και αμήχανος ο κόσμος, στριμωγμένος κυριολεκτικά στη γωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ( covid-19 ) ,δεν αξιώθηκε να προσδώσει με την μαζική συμμετοχή του στη κηδεία του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου (1/04/2020)τον πάνδημο χαρακτήρα που αναμενόταν , ως ένδειξη ιδιαίτερης τιμής και χρέους, στον ισόβιο αγωνιστή της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και του ανθρωπισμού.

Κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες  τρόμου και περιστολής των ελευθεριών των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου έγινε σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, όπως ορθά αποφασίστηκε από τους οικείους του, μια απόφαση ευθυγραμμισμένη με την δική του, έμφυτη σεμνότητα και ταπεινότητα, μια απόφαση κορυφαία για τον κορυφαίο των  Ελλήνων.  Καμιά απαγορευτική διάταξη,όμως, και κανένας επαπειλούμενος κίνδυνος ζωής ή θανάτου, δεν θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία του Μανώλη Γλέζου προς το δρόμο του χρέους και της θυσίας . Ανέκοψε, εν τούτοις, κάτω από συνθήκες τρόμου, απαγορευτικών παραινέσεων αλλά και ευθύνης για τη ζωή των πολιτών λόγω κορωνοϊού, ένα ολόκληρο κόσμο να εκφράσει έμπρακτα, με την καθολική συμμετοχή του στην κηδεία του Μανώλη Γλέζου, το βαθύ πένθος και τη θλίψη για τον θάνατο του.   Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολύ δουλεία μπροστά του για να καταγράψει με πληρότητα  την συνολική προσωπικότητα  και την ιστορία ενός ανθρώπου με παγκόσμια εμβέλεια, ενός ασυμβίβαστου αγωνιστή και υπερασπιστή της τιμής, του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας .

Ο Μανώλης Γλέζος δεν ήταν  απλά και μόνο ο πρώτος και ο τελευταίος παρτιζάνος . Δεν ήταν απλά και μόνο ένα παγκόσμιο  σύμβολο εθνικής αντίστασης . Ήταν, είναι και θα είναι ο λατρεμένος πολίτης του κόσμου , που σε κάθε στιγμή της ζωής του και με όλες του τις δυνάμεις, τιμούσε τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες αξίες . Με τη συνολική στάση της πολύπαθης ζωής του γαλούχησε γενιές και γενιές με  στόχους ,οράματα και ελπίδες, έδειξε τους δρόμους της τιμής και του χρέους, που και ο ίδιος ακλούθησε πιστά και απαρέγκλιτα ως το τέλος . Η ζωή, για τον Μανώλη Γλέζο ήταν συνυφασμένη με τον αγώνα, τη πρόσφορα και τη θυσία. Οι διωγμοί, οι φυλακές και οι εξορίες, οι αλλεπάλληλες καταδίκες του σε θάνατο και η εκτέλεση του μικρότερου αδελφού του από τους Γερμανούς, όχι μόνο δεν έκαμψαν το ηθικό του αλλά, αντίθετα, εξώθησαν το αγωνιστικό του φρόνημα ως τα ακροτελεύτια όρια του. Το όνομα Μανώλης Γλέζος έγινε συνώνυμο με τον αγώνα, τη προσφορά και τη θυσία, και στο επίπεδο αυτό, κατέγραψε περίλαμπρη ιστορία για την οποία  βίωσε εν ζωή την καθολική αποδοχή και τις τιμές εντός και εκτός των ορίων της χώρας του . Κάθε συνάντηση με τον Μανώλη Γλέζο ήταν ένα «ραντεβού με την ιστορία «.

Εμείς, οι απλοί πολίτες που τον ζήσαμε από κοντά, είμαστε μάρτυρες της απλότητας του Μανώλη Γλέζου, του ανθρώπου που ήξερε να τιμά τον συνομιλητή του με προσήνεια και καταδεκτικότητα.  Ο θρύλος Μανώλης Γλέζος δεν τελειώνει με μια σεπτή και  σε  στενό κύκλο εξόδιο ακολουθία. Θα συνεχίσει και μετά από αυτήν.  Οι ανεκτίμητες παρακαταθήκες  του, που γενναιόδωρα και πλουσιοπάροχα άφησε σε όλους εμάς ,με τις πράξεις του, τις ομιλίες του, το συγγραφικό και επιστημονικό του έργο, θα είναι το ανέσπερο φως της καρδιάς και της ψυχής μας, αιώνιο φως στο δρόμο προς την καταξίωση των ανθρώπων. Οι άνθρωποι  που τόσο αγάπησε ο Μανώλης Γλέζος και που τόσο αγαπήθηκε από αυτούς, οι απλοί πολίτες που δεν μπόρεσαν να τον συνοδευόσουν ως τη τελευταία του κατοικία, όλοι αυτοί θα τον ζωντανεύουν στη μνήμη τους, όλοι αυτοί θα συμμετάσχουν στην περιφορά του θρύλου προς την αποθέωση. Όλοι εμείς, αλησμόνητε Μανώλη, οι γνωστοί σου και οι φίλοι σου, ο κόσμος όλος, σε αποχαιρετούμε ευλαβικά και σου ευχόμαστε κάλο ταξίδι .

Ο Μανώλης Γλέζος ζει !

Αθήνα , 7/04/2020                                            Ζαχαρίας Ιακ. Ουρανός

                                                                                Συνταξιούχος Ιατρός

Τα σχόλια είναι κλειστά.