Ειδησεογραφικό site

Tattoo: Ότι γράφει δύσκολα ξεγράφει!

841

Της Κατερίνας Ιορδανίδη

Προσοχή στα τατουάζ λέει ο δερματολόγος- αφροδισιολόγος Φίλιππος Γρηγοριάδης, ο οποίος μας μίλησε για την επικινδυνότητα της δερματοστιξίας. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε πως «τα τατουάζ δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μη καλές συνθήκες αποστείρωσης της βελόνας, ακόμη και σοβαρές λοιμώξεις . Έχουν αναφερθεί μέχρι και περιπτώσεις ηπατίτιδας HIV! Ο τρόπος αφαίρεσης τους γίνεται με Yag laser, με χειρουργική εκτομή, δερμοαπόξεση και κρυοχειρουργική».

Το τατουάζ επομένως μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αν και οι περισσότεροι νέοι το κάνουν χωρίς φόβο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Texas Tech University φαίνεται πως πάνω από το 50% των ανθρώπων που κάνουν τατουάζ το μετανιώνουν αργότερα και θα προτιμούσαν να μην το έχουν κάνει. Έτσι η επίσκεψη στο δερματολόγο είναι μονόδρομος αφού θέλουν να το αφαιρέσουν, η διαδικασία είναι επώδυνη αλλά και δαπανηρή. Οι λόγοι που συνήθως οδηγούν στην αφαίρεση του τατουάζ είναι πως τα περισσότερα δεν εκφράζουν μια κατάσταση του παρόντος αλλά του παρελθόντος και επίσης υπάρχει ακόμα η ανησυχία στην Ελλάδα, μήπως το τατουάζ επηρεάσει αρνητικά την εικόνα στο εργασιακό περιβάλλον.

Το λέιζερ που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση δεν είναι εντελώς αθώο και εύκολο όσο ακούγεται. Η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα , ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα με τη μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα. Γερμανοί επιστήμονες, ανέφεραν πως οι συγκεντρώσεις των τοξικών μορίων από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέιζερ, συνεπώς όσο μεγαλύτερο το τατουάζ τόσο μεγαλύτερη είναι η εκπομπή τοξικών, άρα αυτό που μένει στο εσωτερικό του δέρματος μετά την αφαίρεση, αποτελεί μια τοξική χωματερή.

Χημικοί από το εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών των ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει χαμηλά επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών στο μελάνι του τατουάζ. Για την ακρίβεια, το μελάνι που εγχύεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα προκαλεί το δέρμα να αντιδρά προστατευτικά, συμπυκνώνοντας τη χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες. Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) της Αμερικής δηλώνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη βιομηχανία των τατουάζ και πως στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς μελάνια χρησιμοποιούνται.

Το FDA επίσης προειδοποιεί πως αν κάποιοι ασθενείς κάνουν μαγνητική τομογραφία, τα τατουάζ τους μπορούν να διογκωθούν ή να καεί το δέρμα τους εξαιτίας του μετάλλου που μπορεί να υπάρχει σε ορισμένα μελάνια. Αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν καθώς έχουν αναφερθεί μελανώματα μέσα στην περιοχή του τατουάζ, δεν επιβεβαιώνεται όμως το αν είναι τυχαίο ή όχι.

Τα περισσότερα άτομα που προχωρούν σε μια αφαίρεση τατουάζ είναι κυρίως γυναίκες. Αισθάνονται δυσφορία και το χαρακτηρίζουν στίγμα, κάτι που φαίνεται να τις ενοχλεί ιδιαίτερα. Μεγάλο πρόβλημα που αφορά τις γυναίκες επίσης είναι η αφαίρεση του τατουάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιοι αναισθησιολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία που πιθανόν να χρειαστεί να κάνει μια γυναίκα υπάρχει πιθανότητα η βελόνα να μεταφέρει χρωστική ουσία στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης και στον μυελό των οστών, αυτό αφορά περισσότερο γυναίκες οι οποίες έχουν τατουάζ πάνω στη σπονδυλική στήλη, στο ύψος της μέσης.

Αντίθετα με παλαιότερα, που η δερματοστιξία συμβόλιζε μια ασυμβίβαστη στάση ζωής, πλέον το τατουάζ είναι φαινόμενο της σύγχρονης κοινωνίας. Η λέξη τατουάζ προέρχεται από την πολυνησιακή λέξη «ta» και σημαίνει «κάτι εντυπωσιακό» αλλά και την ταϊνική λέξη «tatau» που μεταφράζεται «για να σηματοδοτήσει κάτι».

Είναι λοιπόν, ένα σύμβολο που μένει πάνω σου για πάντα και έχει τη δυνατότητα να σου θυμίζει μια στιγμή, μια κατάσταση, έναν άνθρωπο, κάτι σημαντικό για τον εαυτό σου. Μπορεί επίσης να μη νιώθεις την ανάγκη να κάνεις ένα τατουάζ για τους παραπάνω λόγους αλλά επειδή είναι μια ακόμη μορφή τέχνης μπορείς να «βαρέσεις» πάνω σου ένα πολύ όμορφο σχέδιο γιατί έτσι σου αρέσει! Η φράση «μόλις έκανα καινούριο tattoo» όλο και περισσότερο ακούγεται από νεαρούς, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει και τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να κάνουν, καθώς και εκείνοι θέλουν να συμβαδίζουν με τη μόδα της εποχής, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

AFRICA (TATTOO ARTIST)

‘Έχουν ανοίξει πολλά τατουατζίδικα, αλλά μη γίνουμε και… κομμωτήρια ή σουβλατζίδικα»!

«Το Καρφί» συνάντησε τον tattoo artist Africa που εργάζεται στο tattoo studio Art On Skin.

Πως μπήκε το τατουάζ ως επάγγελμα στη ζωή σου;

Όπως μια χορεύτρια ξέρει ότι θα γίνει χορεύτρια, ένας ποδοσφαιριστής ξέρει από μικρός ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής κ.ο.κ έτσι και εγώ ήξερα από μικρός ότι θέλω να ζωγραφίζω, να κάνω γκράφιτι και να κάνω και tattoo, αυτά τα δύο πάνε μαζί πιστεύω.

Πότε έκανες το πρώτο πάνω σου;

Ήταν Σεπτέμβριος του 1999, στο Barcode στο Πολύγωνο, μου το έκανε ο Luka ο οποίος συνέχισε να μου κάνει και τα υπόλοιπα από τότε που ήμουν 19 χρονών.

Και να κάνεις τατουάζ πάνω σου πότε ξεκίνησες;

Για να μάθεις να κάνεις tattoo πρέπει οπωσδήποτε να βαρέσεις πάνω σου, δεν μπορείς να καταστρέψεις έναν άλλον! Το πρώτο το έκανα 15 Αυγούστου και μετά πήγα για μπάνιο! Ό, τι χειρότερο!

Πότε ξεκίνησες να εργάζεσαι σαν tattoo artist;

Έχω μια 5ετία που έχω ξεκινήσει, αλλά καλύτερα θα έλεγα μια 3ετία γιατί τα 2 πρώτα χρόνια έκανα τατουάζ σε φίλους κυρίως. Δε λέγεσαι artist, ούτε τώρα θα ονόμαζα τον εαυτό μου έτσι, απλά κάνω τατουάζ.

Τι στυλ σου αρέσει να βαράς σε άλλους και τι σε σένα;

Λόγω του ότι κάνω γράφιτι και είμαι απόλυτα επηρεασμένος από αυτό, μου αρέσουν περισσότερο τα γραφιστικά, με χρώμα, όχι ρεαλιστικά. Με τόνους ρεαλισμού βέβαια αλλά όχι απόλυτα. Πάνω μου βαράω απ’ όλα αρκεί να έχω απέναντί μου έναν καλό καλλιτέχνη. Δεν θα πω όχι σε κάποιο σχέδιό του αν είναι καλός και εκτιμώ τη δουλειά του.

Πόσο νομίζεις ότι έχει αλλάξει το tattoo τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;

Το τατουάζ μέσα σε 10 χρόνια στην Ελλάδα έχει γίνει μόδα με αποτέλεσμα ότι είναι μόδα να είναι αποδεκτό από όλους και αν όχι από όλους από ένα μεγάλο ποσοστό, βαράνε tattoo μέχρι και 60 χρονών άνθρωποι. Άρα καταλαβαίνουμε ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ. Όταν έκανα εγώ τατουάζ τα βλέμματα σίγουρα δεν ήταν τα ίδια με σήμερα. Όταν έβλεπαν να έχεις πάνω σου ένα σε κοίταζαν κάπως περίεργα, ενώ τώρα σε βλέπουν γεμάτο και νομίζουν ότι είσαι σούπερ σταρ! Βλέπεις και στην τηλεόραση πως πολλοί έχουν μανίκια, ενώ πριν πέντε χρόνια δεν υπήρχε κανένας με tattoo στην τηλεόραση! Τώρα είναι παντού, είναι μόδα, είναι στην τηλεόραση, ό, τι είναι στην τηλεόραση είναι αποδεκτό και αυτό είναι μεγάλο λάθος.

Όσον αφορά το εξωτερικό;

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, στο εξωτερικό έχουν κουλτούρα όσον αφορά το tattoo, γιατί το κάνουν πιο πολλά χρόνια σε αντίθεση με την Ελλάδα. Οι Έλληνες κάνουν ό,τι βλέπουν, δεν κάνουν κάτι καινοτόμο ή κάτι που να έχει σημασία για αυτούς. Τα μοναδικά σχέδια tattoo που ίσως να έχουν κάποια σημασία για τους Έλληνες είναι τα γράμματα! Αλλά και πάλι αυτά είναι επηρεασμένα από τραγούδια, άρα δεν υπάρχει κουλτούρα, άρα ό, τι βλέπουν στο internet. Θα ψάξεις στο Google φτερά ας πούμε και λογικά τα ίδια φτερά θα τα έχουν άλλοι πόσοι. Αν τους προτείνεις φτερά αλλά λίγο διαφορετικά θα σου πουν όχι!

Μπορείς να βγάλεις χρήματα από αυτό το επάγγελμα;

Είχε χρήμα, γιατί είχε και η Ελλάδα λεφτά! Τώρα όμως δεν έχει και επίσης έχουν ανοίξει και πάρα πολλά, καλό είναι για να έχει ο κόσμος περισσότερες επιλογές αλλά να μη γίνουμε και κομμωτήρια ή σουβλατζίδικα!

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σχέδια που σου ζητούν και ποια τα περίεργα;

Τα συνηθισμένα είναι τα μονογράμματα, τα φτερά, οικογένεια, προσωπογραφίες τις οποίες δεν κάνω γιατί δεν νομίζω ότι μπορώ να κάνω κάτι τόσο ρεαλιστικό και δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη ενός προσώπου και να μη βγει ακριβώς το ίδιο! Θα στεναχωρηθώ πολύ και γι αυτό προσπαθώ να το αποφύγω και να κάνω κάτι πιο ασφαλές σε πράγματα που είμαι σίγουρος. Όσον αφορά τα περίεργα, δε νομίζω πως στην Ελλάδα κάνουν σε περίεργα σημεία.

Τι θα συμβούλευες κάποιον πριν πάει να χτυπήσει ένα τατουάζ;

Να μην κοιτάξει καθόλου στο διαδίκτυο, να σκεφτεί κάτι από μόνος του, να κοιτάξει πρώτα τις δουλειές του καλλιτέχνη που θα του χτυπήσει και κυρίως να μιλήσει μαζί του. Επίσης να το σκεφτεί πάρα πολύ καλά γιατί δεν είναι μόδα αλλά επιλογή, για πάντα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ (24 ΧΡΟΝΩΝ)

«Το πρώτο το έκανα για χαβαλέ, μετά άρχισα να το ψάχνω»

Ο Δημήτρης, 24 χρονών, δηλώνει παθιασμένος με τα τατουάζ. Τόσο πολύ που έχει γεμίσει το σώμα του με πάρα πολλά σχέδια. Μάλιστα μας λέει χαριτολογώντας πως το σώμα του κοστίζει εκατοντάδες ευρώ, καθώς έχει ξοδέψει πολλά ευρώ για να γεμίσει με τατουάζ.

«Τα τατουάζ αποτελούν στάση ζωής για εμένα. Κάθε καλό και κάθε κακό που μου συμβαίνει και με επηρεάζει, φροντίζω να το αποτυπώνω στο σώμα του. Στόχος μου είναι σε λίγα χρόνια να έχω τατουάζ από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Κάποιοι λένε ότι είναι κακό για την υγεία, ότι μου χαλάει την εξωτερική μου εμφάνιση, αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Για την ακρίβεια δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άλλοι για μένα. Το πρώτο τατουάζ το έκανα στο μπράτσο, έτσι για πλάκα, για χαβαλέ. Επειδή ήταν στη μόδα. Μετά άρχισα να το ψάχνω περισσότερο, να διαβάζω για την ιδεολογία των τατουάζ και αποφάσισα να κάνω και άλλα. Όλα κάτι συμβολίζουν, όλα κάτι σημαίνουν για εμένα. Είναι πράγματα που έχω ζήσει αποτυπωμένα στο σώμα μου. Και όσο ζω και ανακαλύπτω νέα πράγματα, τόσο περισσότερα θα γίνονται τα τατουάζ πάνω μου. Οι γονείς μου αντέδρασαν στην αρχή, αντιδρούν ακόμη και τώρα αλλά πλέον το έχουν αποδεχτεί. Με τους φίλους και τις σχέσεις μου δεν είχα ποτέ πρόβλημα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.