Ειδησεογραφικό site

Τα «μυστήρια» Κοτζιά – Καμμένου, τι έχουν άραγε να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία χωρίς μεσάζοντες;

856

 

Πανικός, αλληλοκατηγορίες, σύγχυση και εκτόξευση απειλών προς πάσα κατεύθυνση διαμορφώνουν το δυσώδες κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολύκροτη υπόθεση της αγοραπωλησίας πολεμικού υλικού με τους Σαουδάραβες. Ο φόβος για το… ατύχημα που θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της εξουσίας είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Τρία γεγονότα δυναμιτίζουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα. Η απόφαση Τσίπρα να καλύψει για μία ακόμη φορά τον… καμένο υπουργό του απαντώντας προσωπικώς σε επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα. Η απειλή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ότι θα αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες όποιος δημοσιοποιήσει διαβαθμισμένα υπηρεσιακά έγγραφα. Και τρίτον, η ασύλληπτη δήλωση Καμμένου ότι θα αποχαρακτηρίσει, κατά τη βούλησή του ως άλλος αυτοκράτορας, διαβαθμισμένα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη Βουλή, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και το «δεδικασμένο». Ποιο είναι αυτό; Μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον Αύγουστο του 2015, όταν σε ερώτημα του Υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε ανυπέρβλητους περιορισμούς στον υπουργό για αποχαρακτηρισμό εγγράφων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών επιτροπών.

Περαιτέρω, η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α. Λοβέρδου χρήζει και πολιτικής ερμηνείας, καθώς θα μπορούσε να λάβει τα απόρρητα στοιχεία διά της κοινοβουλευτικής οδού, με την υποβολή Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, όμως επέλεξε να δημοσιοποιήσει ορισμένα ντοκουμέντα πιθανόν στο πλαίσιο μιας παρασκηνιακής διαβούλευσης  μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα της συγκυβέρνησης σε περίπτωση που ο αρχηγός των ΑΝΕΛ αναγκαστεί να εγκαταλείψει το καράβι ή τον εγκαταλείψουν βουλευτές του.

 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

 

Σύμφωνα με τη νομολογία και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς «δικαίωμα αποχαρακτηρισμού εγγράφου έχει μόνον ο συντάκτης του», δηλαδή οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Το ΝΣΚ στις 19 Αυγούστου 2015 με την υπ. αριθμ. 189/2015 κρίση του ερμήνευσε ως εξής την έννοια του απορρήτου (ν. 2690/1999 αρ. 5 παρ. 3 σε συνάρτηση με τον ν. 3566/2007 αρ. 19): Για τα υπηρεσιακά αρχεία: «επιτρέπεται ο, κατ’ εξαίρεση, αποχαρακτηρισμός τους, εφόσον συντρέχουν λόγοι υπηρεσιακού ή υπέρτερου εθνικού συμφέροντος. Ο αποχαρακτηρισμός ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής Αποχαρακτηρισμού, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Εξαιρούνται του αποχαρακτηρισμού με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά από γνώμη της Επιτροπής Αποχαρακτηρισμού, εκείνα τα ιστορικά αρχεία, η δημοσιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να επιφέρει βλάβη στα εθνικό συμφέροντα ή στα δικαιώματα προσωπικότητας ή στη μνήμη τεθνεώτων». Δηλαδή, δεν μπορεί να αγγίξει ούτε καν τα ιστορικά αρχεία, πόσω μάλλον αυτά που έχουν τρέχουσα σημασία.

Περαιτέρω, ανώτατοι εισαγγελικοί παράγοντες στους οποίους απευθύνθηκε το «Κ», όταν δημοσιοποιήθηκε το tweet  Καμμένου, επεσήμαναν ότι ο εισαγγελέας: α) έχει δικαίωμα και αρμοδιότητα πρόσβασης σε οποιαδήποτε έγγραφα κρίνονται αξιόποινα και κυρίως όταν υπάρχουν υποψίες για τέλεση κακουργηματικών πράξεων (εσχάτη προδοσία, διασπάθιση δημοσίου χρήματος κτλ.) και β) μπορεί να κινηθεί εναντίον όσων αποχαρακτηρίσουν ή υποχαρακτηρίσουν (σ.σ. υποβάθμιση σπουδαιότητας) τέτοια υπηρεσιακά έγγραφα χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

 

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

Τζάμπα μάγκας ο υπουργός ή μήπως από τώρα χτίζει επικοινωνιακή επιχειρηματολογία ώστε την επίμαχη ώρα να πει πως δεν μπορεί να τα δώσει στη Βουλή ή στη Δικαιοσύνη επειδή δεν του το επιτρέπουν οι στρατηγοί; Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο θεωρούν πως ο υπουργός Εξωτερικών έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (σ.σ. αυτός άλλωστε την είχε ζητήσει τότε) έβαλε κατ΄ αρχήν «φρένο» στις ορέξεις Καμμένου αφού στις διακρατικές συμφωνίες εξοπλιστικών πολλά απόρρητα έγγραφα μεταξύ των δύο υπουργείων είναι κοινά ή συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο. Κατά δεύτερον, να συμμετάσχει ενεργά στο παιχνίδι Μαξίμου-Χαριλάου Τρικούπη και τρίτο να… συμβάλει στο εξωπέταγμα Καμμένου από την κυβέρνηση. Άλλωστε, οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν πάντοτε «αμοιβαία συμπλεγματικές».  

 

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της σχετικά με την άρνηση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση να μην επιτρέψει την πρόσβαση βουλευτών σε έγγραφα, αναρωτιέται «τι έχουν να κρύψουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος». Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει: «H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης. Τι άραγε έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία, την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν τη Δευτέρα οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος».

Όμως εδώ τίθεται ένα ουσιώδες ζήτημα, καθώς ο κ. Βούτσης κινήθηκε εντελώς τυπικά  προστατεύοντας την απόρρητη αλληλογραφία αφού βάσει του νόμου για τη διάθεση τέτοιων στοιχείων πρέπει να συμφωνήσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και κανείς δεν πρόκειται να αναλάβει ευθύνες με ποινικό αντίκτυπο.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.