Ειδησεογραφικό site

Τα μυστικά σχέδια του Σουλτάνου: Απαγωγή ή δολοφονία ενός εκ των 8 Τούκρων αξιωματικών

The 8 Turkish soldiers, who a day after the failed coup of July 15, 2016 in Turkey defected and landed by helicopter in Alexandroupolis, are being escorted as they brought at the Supreme Court for the final decision on the adoption or not to Turkey, Athens, Greece on January 26, 2017. / Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι μία ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, οδηγούνται στον Άρειο Πάγο για την έκδοση της τελικής απόφασης σχετικά με την έκδοσή του ή οχι στην Τουρκία. Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2017.
51

Για φόβους των ελληνικών Αρχών μήπως πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών απαγάγουν ή σκοτώσουν τον έναν από τους Τούρκους στρατιωτικούς που αφέθηκε ελεύθερος κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Badische Zeitung αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη την επαύριο της απόπειρας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016 και ζήτησαν άσυλο «ξεκινώντας μια ιστορία που κλιμακώνει τις εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας», καθώς η τελευταία ζητά την έκδοσή τους ως «πραξικοπηματίες», κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.

Αναφέρει και τις πολιτικές επιπτώσεις από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να απαγορεύσει την έκδοση των «8» θεωρώντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην πατρίδα τους και ότι απειλούνται με κακομεταχείριση και βασανιστήρια: «Έτσι είναι δεμένα και τα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε υποσχεθεί από τηλεφώνου στον αρχηγό του τουρκικού κράτους Ερντογάν ήδη από τον Ιούλιο του 2016 ότι θα απελάσει σε λίγες μέρες τους αξιωματικούς στην Κωνσταντινούπολη».

Ο έγκυρος ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Γκερντ Χέλερ υπογραμμίζει ότι μετά την αποφυλάκιση του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί οι ελληνικές Αρχές παίρνουν δρακόντεια μέτρα για την προστασία του, καθώς «φοβούνται μήπως επιχειρήσουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να απαγάγουν τον Οζκαϊκανακτζί ή να τον σκοτώσουν».

«Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας τον μετέφερε σε άγνωστη τοποθεσία. Ο Οζκαϊνακτζί βρίσκεται σε ένα ασφαλές καταφύγιο (“Safe House” ) που νοίκιασαν οι Αρχές στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, αναφέρουν κάποια Μέσα. Άλλα ρεπορτάζ λένε ότι ο Τούρκος αξιωματικός βρίσκεται σε στρατιωτική εγκατάσταση. Πάνω από 100 αστυνομικοί διατέθηκαν για την προστασία του, ανάμεσά τους και δέκα ελεύθεροι σκοπευτές. Κανείς δεν πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκεται, και ιδιαίτερα η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT», γράφει η Badische Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η ΜΙΤ τους τελευταίους μήνες πήγε πίσω στην Τουρκία πάνω από 80 φερόμενους οπαδούς του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, από 18 χώρες, παρακάμπτοντας τις διεθνείς διαδικασίες έκδοσης: «Η μυστική υπηρεσία «πακετάρισε και πήγε στην Τουρκία» τους οπαδούς του Γκιουλέν, επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ. Ο Ερντογάν επανέλαβε: «Θα κάνουμε τέτοιες επιχειρήσεις όπου βρίσκονται μέλη της FETO» (οργάνωσης του Γκιουλέν)».

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Στην Ελλάδα η ΜΙΤ είναι ιδιαίτερα δραστήρια, καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ζήτησαν εκεί ήδη πάνω από 2.000 Τούρκοι πολίτες πολιτικό άσυλο. Οι περισσότεροι μπορούν να υπολογίζουν ότι θα τους παρασχεθεί προστασία στην Ελλάδα. Αλλά ζουν με τον μόνιμο φόβο των πρακτόρων του Ερντογάν».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.