Ειδησεογραφικό site

Στον… αέρα ο Τσίπρας

56

Συνεχή ταξίδια για να διευθετήσει καυτά ζητήματα και προσωπικό στοίχημα για το παράλληλο πρόγραμμα

Tης Κατερίνας Καραδήμα

Αν και αριστερή, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο έτσι ώστε ο νέος χρόνος να μπει με το δεξί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάχη με το χρόνο δίνουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι στενοί συνεργάτες του, προκειμένου να κλείσουν τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση αλλά και την πλατεία Κουμουνδούρου, ώστε να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το εξωτερικό.

Θέλοντας να ενισχύσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό αλλά και αναζητώντας στήριξη-συμμάχους για τα θέματα του χρέους και του προσφυγικού ο Αλέξης Τσίπρας με τον ερχομό του νέου έτους θα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, αφού ήδη έχουν προγραμματιστεί τόσο η παρουσία του στο 45ο Ετήσιο Συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου, ενώ στις 26 Ιανουαρίου του ίδιου μήνα θα επισκεφτεί το Ισραήλ και στις 27 την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής συνάντηση.

Στο πλαίσιο των διεθνών συναντήσεων του πρωθυπουργού είναι και το ταξίδι στην Τεχεράνη, το οποίο εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο, ενώ μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συγκληθεί και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενδεχόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι η συνάντηση δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα λόγω του ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να μη δοθεί η εικόνα ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα που αφορά μόνο τις τρεις χώρες.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η συνάντηση αυτή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΕΕ και τις ευθύνες που έχουν όλες οι χώρες. Για τον πρωθυπουργό πάντως εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος και οι όποιες αναφορές για την επιβολή νέων μέτρων αντιμετωπίζονται από το Μαξίμου ως κακόβουλα και αντιπολιτευτικά σενάρια.

Αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, ενώ η γραμματεία της κυβέρνησης θα συνεχίσει την κατάρτιση του υπόλοιπου παράλληλου προγράμματος, διατηρώντας συνεχή επαφή με όλα τα υπουργεία προκειμένου να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες έτσι ώστε αυτή τη φορά να μην υπάρξουν παρατράγουδα. Αναφορικά με τις αντιρρήσεις των Θεσμών το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αυτές θα αρθούν μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Να σημειωθεί ότι η απόσυρση του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση σηματοδοτεί την απόφαση των εταίρων και των δανειστών να μη δεχτούν «μονομερείς» ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ασφυκτική είναι η πίεση που ασκούν για το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο 2015-16, το φορολογικό των αγροτών, τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά πρώτης κατοικίας και τα καταναλωτικά δάνεια.

Αγωνία και για τη στάση της ΚΟ

Αν και η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν ικανοποιημένοι από τη στάση που έχουν κρατήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έως τώρα, υποστηρίζοντας πως δεν ανησυχούν για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας, γεγονός είναι ότι η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος είναι θέμα τιμής αλλά και αιτία πολέμου για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας την αντίδραση διαχειρίστηκε πριν από λίγες ημέρες η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε πολλές περιπτώσεις η κ. Γεροβασίλη έδωσε εξηγήσεις ακόμη και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με αρκετούς βουλευτές κάνοντας λόγο πως τίποτα δεν ματαιώθηκε, απλώς πήγε λίγο πιο πίσω.

Όλα ανοιχτά στο μέτωπο του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση πάντως το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα πρέπει να εξηγήσει στους Θεσμούς μεταξύ άλλων την «τρύπα» από τις αυξήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους με το νέο μισθολόγιο. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι από τον «εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου και τον εξορθολογισμό των μην μισθολογικών παροχών» θα έπρεπε να προκύψει μικρό πλεόνασμα 2,7 εκατ. ευρώ, για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τις συντάξεις του Δημοσίου κατά 172 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει μείωση κύριων συντάξεων, πως θα γίνει η μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες και πως θα εξοικονομηθούν 493,5 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι μάλιστα παρουσίασαν προϋπολογισμούς για την επόμενη χρονιά γεμάτους ελλείμματα. Μυστήριο ωστόσο καλύπτει τον τρόπο που θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στους αγρότες, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 102 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η επιμονή του πρωθυπουργού να ζητά για μία ακόμη φορά –είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις πριν από λίγο καιρό στη Δημόσια Τηλεόραση– μέσω συνέντευξής του στους «Financial Times» την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί αποχώρησης του ΔΝΤ είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε όσο και του αρμόδιου οικονομικού επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσκοβισί.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μιλά παρά για το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ευρωζώνη έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ενδοευρωπαϊκά ζητήματα, ενώ αναφερόμενοι στο ΔΝΤ κάνουν λόγο για «άκαμπτη στάση του ΔΝΤ ειδικά στο ασφαλιστικό» υποστηρίζοντας ότι υπάρχει χρόνος προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα ακόμα και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.