Ειδησεογραφικό site

Τριμερής Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος: Ο Τσίπρας τονίζει οτι η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση

54

«Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μας ταλαιπώρησε όλους και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που σε συνεργασία με την Ελλάδα προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχής, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 3ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σχήμα στρατηγικής συνεργασίας» την τριμερή σύνοδο και ανέφερε πως οι εργασίες της, όπως και του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, επικεντρώθηκαν στην οικονομία και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Αποφασίστηκε να προωθηθούν κοινές πρωτοβουλίες με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχής στήριξης σε νέους επιχειρηματίες.

Επίσης, συζητήθηκε η ένταξη στην τριμερή συνεργασία των τηλεπικοινωνιών και της διασποράς, επειδή και οι τρεις χώρες διαθέτουν εξαιρετικά δυναμική ομογενειακή παρουσία πέρα από τα σύνορα τους. Ακόμη, συμφωνήθηκε η μεταξύ τους συνεργασία να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες.

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ανοίγονται πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αλλωστε, η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα, τόσο στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερη προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία, όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνεργασίας, δηλαδή του αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου και οπτικής ίνας που θα ενώσει τις τρεις χώρες.

Στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και επισήμανε πως αυτή η λύση «δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών, με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια. Ταυτόχρονα, σημείωσε το δικαίωμα του ισραηλινού λαού, όπως και των άλλων λαών της περιοχής, να ζει με ασφάλεια.

«Όπως πάντα, με τον Μπέντζαμιν μιλάμε πάντα ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όχι μόνο για όσα συμφωνούμε, αλλά και για όσα διαφωνούμε, όπως για την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών. Όμως, θεωρούμε ότι η δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταθέτουμε τις διαφωνίες μας είναι εποικοδομητική, καθώς και η αποφασιστικότητά μας σε αυτά που συμφωνούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωρούμε μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συμβάλλει στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στην ανάπτυξη της περιοχής και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών. «Τα επόμενα βήματα είναι πολύ φιλόδοξα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτήν τη συνάντηση, θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος με δική του πρόταση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι μία πόλη δυναμική, εξωστρεφής. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι μία πόλη σύγχρονη, ένας κόμβος μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της οποίας ο διεθνής ρόλος αναδεικνύεται και σήμερα, αλλά ακόμα περισσότερο προσδοκούμε ότι θα αναδειχθεί την επόμενη περίοδο», επισήμανε.

Αναστασιάδης: Ο Αλέξης μας έχει υποσχεθεί κάποτε ότι ίσως φορέσει γραβάτα

Στην υπόσχεση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα να φορέσει γραβάτα, αναφέρθηκε ο ΠτΔ, στο τέλος των κοινών δηλώσεων των αρχηγών στο πλαίσιο της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

«Ανυπομονώ να σας δω ξανά στην Κύπρο και φυσικά ελπίζω με φόρμα και όχι με γραβάτες ή κουστούμια τότε» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Ο Αλέξης μας έχει υποσχεθεί κάποτε ότι ίσως φορέσει γραβάτα. Για να δούμε» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης περιγράφοντας το μήνυμα ακριβώς της Τριμερούς αυτής συνεργασίας και προσέθεσε:

«Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών».

Παράλληλα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί αόκνως, όπως είπε, για να εξευρευθεί μια λύση που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης.

Πρόσθεσε πως «από την άλλη πλευρά πλέον εξαρτάται κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα της επανένωσης της Κύπρου».


Στην Ελλάδα ο Νετανιάχου: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, άρχισε η διμερής ελληνο-ισραηλινή συνάντηση, με κατ’ ιδίαν επαφή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ σε διπλανές αίθουσες του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συναντώνται οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων. Θα υπάρξει και συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, τους αναπληρωτές υπουργούς Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, Παιδείας, Κώστα Φωτάκη, τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, Τέρενς Κουίκ και το γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρα.

Ξεχωριστή σημασία έχει η τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Εκτακτα μέτρα με αυξημένες περιπολίες αστυνομικών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της τριμερούς συνάντησης. Παράλληλα θα υπάρχει επαυξημένη φροντίδα από όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.

Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή γύρω από το Μέγαρο Μουσικής -όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση- θα μετατραπεί σε «νεκρή» ζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημείο φυλάσσεται από ξηράς και θαλάσσης -λόγω της γειτνίασης του Μεγάρου Μουσικής με το Θερμαϊκό Κόλπο, στην άκρη της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας της μετακίνησης των τριών ηγετών ανακοινώθηκαν απαγορεύσεις στη στάση και στάθμευση οχημάτων μέχρι αύριο το βράδυ. Όπως μεταφέρει το thestival.gr, αυτή την ώρα η οδός Μαρίας Κάλλας παραμένει κλειστή, από το ύψος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ περιμετρικά του Μεγάρου υπάρχουν κάγκελα και κορδέλες, που αποκλείουν την είσοδο στους πολίτες.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται πέριξ του κτιρίου.

Στο σημείο βρίσκονται και γερανοί της Τροχαίας, οι οποίοι απομάκρυναν και ορισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα, που βρίσκονταν σταθμευμένα σε παρακείμενους δρόμους. Παράλληλα, τρία σχολεία στην περιοχήςθα είναι σήμερα κλειστά για λόγους ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις της Τροχαίας αφορούν στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (από την Έδισσον μέχρι την Παρασκευοπούλου), στις οδούς Αγίας Τριάδος, Μαρίας Κάλλας, 25ης Μαρτίου μέχρι τη Γ. Παπανδρέου, την Πιττακού και την 3ης Σεπτεμβρίου. Μέτρα θα ληφθούν και στην περιοχή του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό Αγίου Δημητρίου (όπως επίσης στις οδούς Προξένων, Κατσιμίδη, Παπάφη, Καυτανζόγλου).

Εξάλλου, παρεμβάσεις στη στάση και στάθμευση οχημάτων θα υπάρξουν στους εξής δρόμους: Φιλίππου, Κρυστάλλη, Συγγρού, Ολύμπου, Βενιζέλου, Δραγούμη, Καραολή Δημητρίου, Δωδεκανήσου (στο κέντρο της πόλης), Ανδριανουπόλεως και στην προέκτασή της Εθνικής Αντιστάσεως (ανατολικά της πόλης). Όπως έγινε γνωστό, σε περιοχές όπου ισχύει απαγόρευση στάθμευσης, γερανοί της Αστυνομίας απομάκρυναν τις τελευταίες ώρες δεκάδες αυτοκίνητα.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η Αστυνομία στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο στις 7 το βράδυ από οργανώσεις και ομάδες της πόλης, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Ισραήλ.

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας είναι η προγραμματισμένη συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) μαζί με μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της πόλης, ενώ στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου υπάρχει δεύτερη συγκέντρωση από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστικές ομάδες.

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Ελλάδας μέσω Κύπρου στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Ελλάδας μέσω Κύπρου αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών.

Ο αγωγός East Med, προϋπολογισμού επένδυσης 5 – 6 δισ. ευρώ για μεταφορική ικανότητα 10 – 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, σχεδιάζεται με στόχο να μεταφέρει τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ότι εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, που είναι η διαφοροποίηση τόσο των πηγών όσο και των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της Ένωσης. Επιπλέον, οι τεχνοοικονομικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, παρά τη μεγάλη απόσταση (1635 χιλιόμετρα) και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη στη διαδρομή (έως 3000 μέτρα), ο East Med είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά ανταγωνιστικός απέναντι στις δύο βασικές εναλλακτικές επιλογές για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, οι οποίες είναι η υγροποίηση και μεταφορά του αερίου με πλοία LNG ή η διοχέτευσή του προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει για λογαριασμό της εταιρίας IGI Poseidon, που προωθεί το έργο (θυγατρική της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison) η χάραξη του αγωγού ξεκινά από το «οικόπεδο 12» στην Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στις ακτές της Ιταλίας με ενδιάμεσους σταθμούς την Κύπρο (περιοχή Βασιλικού), την Κρήτη (Αθερινόλακκος, στην περιοχή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ), τη θέση Αγ. Φωκάς στη ΝΑ Πελοπόννησο, την περιοχή Λακκόπετρα (Αχαία), Γαλατάς (Αιτωλοακαρνανία) και τη Θεσπρωτία απ’ όπου θα ξεκινά το τελευταίο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στα σενάρια που έχουν μελετηθεί περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο επαύξησης της μεταφορικής ικανότητας στο τμήμα του αγωγού μετά την Κρήτη, για την περίπτωση που αποκαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοδυτικά της Κρήτης για την οποία υπεβλήθη πρόσφατα επίσημο ενδιαφέρον για έρευνες από την Κοινοπραξία των εταιριών ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Αντίστοιχη όδευση ακολουθεί η ηλεκτρική διασύνδεση με το υποβρύχιο καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Κρήτης και θα καταλήγει στην Αττική. Το έργο συνδέεται δηλαδή και με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Πέντε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 

Στις 09:00, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, μέλη του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, στις 10:30, εμποροϋπάλληλοι θα συγκεντρωθούν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον Βασίλαγα.

Στις 11:00, έξω από το κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας, θα συγκεντρωθούν μέλη του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας και ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Το απόγευμα, στο πλαίσιο της σημερινής τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, στις 19:00, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν πορείες.

Συγκεκριμένα, μέλη της ΕΔΥΕΘ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ την ίδια ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΟΚΔΕ, της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα μέλη της ευρύτερης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.