Ειδησεογραφικό site

Στα διεθνή ΜΜΕ η… χάρη του Πολάκη: Τι γράφουν Financial Times, New York Times, Reuters και Bloomberg

2.977

Ως «γραφική φιγούρα» που απασχολεί συνεχώς τα ΜΜΕ, είτε παραβιάζοντας τους νόμους περί καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, είτε παραδεχόμενος ότι κρατούσε «διπλά βιβλία» όταν ήταν δήμαρχος, παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον αναπληρωτή υπουργό

Η καταγγελία του Γιάννη Στουρνάρα περί ηχογράφησής του από τον Παύλο Πολάκη (την οποία ο ίδιος αρνείται) και η μετέπειτα αυτολεξεί δημοσιοποίηση της συνομιλίας τους από φιλικό προς τον υπουργό μέσο, απασχολεί εκτενώς όχι μόνο τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά και τα διεθνή.

Σε σημερινό τους δημοσίευμα με τίτλο «Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας καταγγέλει παρέμβαση υπουργού στο έργο του», οι New York Times αναφέρονται στην κόντρα Πολάκη-Στουρνάρα που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις τους «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή για το καταναλωτικό δάνειο που πήρε από την Attica Bank ο αναπληρωτής υπουργός.

«Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει την Τρίτη, έχοντας προηγουμένως δεχτεί ένα τηλεφώνημα από μέλος του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο του υπεδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του και κατόπιν φέρεται να διέρρευσε την συνομιλία τους στον Τύπο».

Στην δήλωση του, ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για «ιστορικά πρωτοφανή» ενέργεια του αναπληρωτή υπ. Υγείας. «Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας καλώντας ευθέως τον Πρωθυπουργό «να διαφυλάξει εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Όπως εξηγούν οι New York Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος – υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση – και η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχουν μια αρκετά ταραχώδη σχέση μεταξύ τους και ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσα ενημέρωσης.

Αναφερόμενο στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις για το δάνειο του Παύλου Πολάκη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο «αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι μια γραφική φιγούρα που έχει φωτογραφηθεί να παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους καπνίζοντας σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους». Όπως επισημαίνουν οι NYT, ο κ. Πολάκης παραδέχτηκε ότι τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα για να του ζητήσει να διερευνήσει τα δάνεια που φέρονται να έλαβαν μέλη της αντιπολίτευσης.

«Μια verbatim καταγραφή της συζήτησης, 450 λέξεων, δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Ο Στουρνάρας κατηγόρησε τον Πολάκη ότι κατέγραψε κρυφά το τηλεφώνημα και μετά διέρρευσε το περιεχόμενό της. Ο κ. Πολάκης αρνήθηκε ότι κατέγραψε την κλήση, όμως η καταγγελία οδήγησε έναν ανώτερο εισαγγελέα της Αθήνας να διατάξει έρευνα. Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προθεσμία τριών ημερών για να διερευνήσει τα υποτιθέμενα δάνεια των πολιτικών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το διαρρεύσαν κείμενο της τηλεφωνικής κλήσης, που ο Πολάκης είπε ότι ήταν μια ακριβής απόδοση, ο ίδιος είπε στον Στουρνάρα: Αφού ελέγξετε το δάνειό μου ελέγξτε και τους άλλους, αλλιώς θα έρθω και δεν θα φύγω μέχρι να διατάξετε την έρευνα.»

finanncial

Financial Times

«Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατηγορεί έναν αναπληρωτή υπουργό της αριστερής κυβέρνησης του Συρίζα ότι έκανε μία «ανήκουστη προσπάθεια» να επηρεάσει το έργο του, λίγη ώρα αφότου διέρρευσαν σε ελληνικό site αποσπάσματα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο τους», αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.

Η οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι ο κ. Πολάκης τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα έχοντας πληροφορηθεί από τον Τύπο ότι η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να ελέγξει το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε ο υπουργός από την Attica Bank, μια μικρή κρατική τράπεζα.

«Το δάνειο, το οποίο θεωρείται ασυνήθιστα μεγάλο, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, αποκαλύφθηκε την Κυριακή από την ελληνική εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι το χρειαζόταν για να καλύψει προσωπικά και πολιτικά του έξοδα επειδή, ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δεν είναι σε θέση να ασκήσει το επάγγελμά του ως χειρουργός. Είπε ότι τα δημοσιευθέντα αποσπάσματα ήταν ακριβή, αλλά αρνήθηκε ότι τα διέρρευσε ο ίδιος στο Documento, μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα που βάζει συχνά στο στόχαστρό της τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

«Ο καυγάς με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας έφερε ξανά στο προσκήνιο την τεταμένη σχέση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης, όσον αφορά στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει διαφωνήσει αρκετές φορές με αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, πιο πρόσφατα για την απόρριψη από την κυβέρνηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του περασμένου έτους», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος κάποτε παραδέχτηκε πως όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων στην Κρήτη, οι δημοτικοί υπάλληλοι κρατούσαν δύο διαφορετικά ταμεία, «ένα άσπρο και ένα μαύρο», είναι συνηθισμένος στα πρωτοσέλιδα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα επικρίθηκε από τον Επίτροπο Υγείας κ. Βιτένις Αντριουκαϊτις… επειδή αγνόησε την απαγόρευση της Ελλάδας για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Ερωτηθείς να σχολιάσει ένα βίντεο που δείχνει τον κ. Πολάκης να χορεύει σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης κρατώντας ένα τσιγάρο, ο Επίτροπος είπε: «Είναι ντροπή… Αυτός ο τύπος δεν ξέρει τίποτα για την υγεία».

greek

Reuters

«Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να «μαζέψει» τον υπουργό της». Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος αλλά και τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον κ. Στουρνάρα.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων την Κυριακή εξαιτίας ενός καταναλωτικού δανείου 100.000 ευρώ που έλαβε από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank», εξηγεί το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Ο κ. Πόλακης επιβεβαίωσε ότι έλαβε το δάνειο, γράφοντας στο Facebook ότι αναγκάστηκε να αναζητήσει κεφάλαια «προκειμένου να καλύψει τις οικογενειακές και πολιτικές του ανάγκες». Τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ορισμένων πολιτικών του αντιπάλων, που επισήμαναν ότι απλοί Έλληνες πολίτες δεν έχουν δεν την ίδια πρόσβαση στο δανεισμό. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια, προσπαθώντας να αναδυθούν κάτω από ένα βουνό επισφαλών χρεών».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στην κατοπινή καταγγελία του δεύτερου εις βάρος του υπουργού, ότι κατέβαλε μια «ανήκουστη προσπάθεια να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον ίδιο προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους» κάτι, που αποτελεί «βάναυση θεσμική εκτροπή».

Τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται τακτικά με τον κ. Πολάκη, επισημαίνει το Reuters και συνεχίζει: «Νωρίτερα αυτό το μήνα τον επέπληξε ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ για το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο. Μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Πολάκης απάντησε στον Επίτροπο ότι δεν είναι δική του δουλειά».

Με την υπόθεση ασχολείται και το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg».

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, λίγη ώρα πριν συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, που είχε καλέσει τη διοίκηση της Αttica Bank για να δώσει εξηγήσεις για το καταναλωτικό δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ, πήρε τηλέφωνο τον διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα και μαγνητοφώνησε την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Tο πρακτορείο «Bloomberg» αναφέρει ότι ο Παύλος Πολάκης απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να εξετάσει και μια σειρά από άλλα δάνεια των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συγκάλεσε σύσκεψη της διοίκησης της Attica Bank για να διερευνήσει τα δάνεια που έδωσε η τράπεζα στον Π. Πολάκη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε την παράνομη μαγνητοφώνηση και την διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας ως «ιστορικά πρωτοφανή στην Ευρώπη» κάνοντας λόγο και για επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.