Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: Οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση

27

«Σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον υπάρχουν εκλογές στο άμεσο μέλλον. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Τη δήλωση αυτή έκανε σε Γερμανούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έρχονται λίγες ώρες μετά την ανάλογη τοποθέτηση του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ ζητά και τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για τα δημοσιονομικά μέτρα, μετά το 2019. Το Ταμείο πάντως, διέψευσε στη συνέχεια ότι έχει εγείρει τέτοια απαίτηση.
Ο Σόιμπλε, μιλώντας στους συμπατριώτες του δημοσιογράφους πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

To ΔΝΤ διέψευσε τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ: Δεν έχουμε ζητήσει εγγυήσεις από τη ΝΔ 

«Δεν έχουμε ζητήσει κανενός είδους εγγυήσεις από την αντιπολίτευση», δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ότι το Ταμείο θέλει τη συναίνεση της ΝΔ στα μέτρα που ζητείται να εφαρμοστούν από το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Ecofin, ο Μισέλ Σαπέν είπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας που αφορά τη μεταπρογραμματική περίοδο, δηλαδή μετά το 2019 και σχετίζεται με τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% στο μεσοπρόθεσμο.

Όπως είπε ο Γάλλος υπουργός το ΔΝΤ έχει παράλογες απαιτήσεις, με τον ίδιο να εκφράζει την απορία του σχετικά με το αν δύναται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητάει μια τέτοια δέσμευση.

Συνεχίζοντας ο Μισέλ Σαπέν είπε πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να δει να γίνεται κυβέρνηση.

Αφού είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις διαρκείς καθυστερήσεις.

Τέλος ο σύντομα απερχόμενος Γάλλος υπουργός έκανε λόγο για εμμονές από τη πλευρά του ΔΝΤ στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.