Ειδησεογραφικό site

Συναγερμός στην Νέα Δημοκρατία για αιφνίδια χρεοκοπία!

77

 

mitsotakis-sunenteuxi

Οι ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση εγείρουν τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς οι επιτελείς της εξετάζουν όλα τα εναλλακτικά  οικονομικά μοντέλα διαχείρισης μιας αιφνίδιας χρεοκοπίας.

Του  Δ.  Γιαννακόπουλου

το πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου ουσιαστικές συζητήσεις με οικονομολόγους και τεχνοκράτες οι οποίοι παρουσιάζουν stress test τριών παραμέτρων: α) αντιμετώπισης της νομισματικής και οικονομικής κατάστασης το πρώτο 3μηνο και μέχρι τη λήξη των βασικών ενεργειακών – καταναλωτικών  αποθεμάτων, β) μετατροπής των διακρατικών συμβάσεων και νομοθετικές αλλαγές για τη λειτουργία των κρατικών δομών και της διατήρησης σε ισχύ των εμπορικών συναλλαγών με το εξωτερικό και γ) προσαρμογής στις νέες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Το ακολουθούμενο μοτίβο προέρχεται από τη λεπτομερή έκθεση για το Grexit της Κομισιόν, την ύπαρξη της οποίας παραδέχθηκε επισήμως την περασμένη εβδομάδα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και φέρεται να συζήτησε διά ζώσης στα μέσα Φεβρουαρίου με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

 

ΚΩΔΩΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ

Δεν  είναι τυχαίο ότι ο νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, εκ των συνομιλητών του προέδρου της ΝΔ, κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι «οι συζητήσεις για Grexit οδηγούν σε ακόμη  μεγαλύτερη αβεβαιότητα», ενώ προτείνει την υποβολή συγκροτημένων αναπτυξιακών προτάσεων στην Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να λάβει από εκεί δάνεια ώστε να αποφύγει ένα ακόμη Μνημόνιο, αμιγώς  δημοσιονομικού χαρακτήρα. Οι μελέτες του κ. Πισσαρίδη κατατείνουν στο συμπέρασμα του αδιεξόδου για την ελληνική οικονομία υπό τις παρούσες συνθήκες γι΄ αυτό και η έντονη αντίδραση της ΝΔ κάθε φορά που «οι δραχμιστές του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν τέτοιες κουβέντες δημοσίως» και παράλληλα «οι υπουργοί κωλυσιεργούν τις συζητήσεις με τους τροϊκανούς» τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, ως οικονομολόγος με πρότερη διαδρομή στον τραπεζικό κλάδο, θα ήταν αδύνατο  να μην εξέταζε επισταμένα τις συνέπειες  ενός Grexit και να μη λαμβάνει υπόψη του τα διαρκώς ανακύπτοντα νέα επιβαρυντικά στοιχεία. Ανάλογες εμπεριστατωμένες μελέτες φαίνεται πως έχουν πραγματοποιήσει και άλλοι συνομιλητές του όπως οι Μ. Ξαφά, ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος και  ομάδα νέων οικονομολόγων που συνεργάζεται με το επιτελείο του. Ο βαθμός ετοιμότητας στην  Πειραιώς είναι πολύ μεγάλος και αποδείχτηκε στις αρχές της εβδομάδας με την άμεση παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη, όταν διά της κοινοβουλευτικής οδού, ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου για την επιλογή του να προσλάβει στην ομάδα του τον Γιαν Γκέρελ «έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ευρώ παγκοσμίως».

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Ίδια γνώση απευθείας από τον πρόεδρο της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παλαιό επιστήθιο φίλο του, έχει και  ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αμέσως μετά το ραντεβού των κ. Μητσοτάκη – Μοσκοβισί στη Βουλή, συναντήθηκε επί 20 λεπτά με τον πρόεδρο της ΝΔ και εξήλθε κάτωχρος από το γραφείο του, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Δεν μου αρέσει να είμαι απαισιόδοξος αλλά όσο αργούν να κλείσουν τη διαπραγμάτευση τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν στην οικονομία». Ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, ενώ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει αναλάβει το σκέλος της ανάλυσης και της  προσαρμογής των νέων δεδομένων στο σενάριο αντιμετώπισης του Grexit, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς επεξεργάζεται από τις αρχές του 2012.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Επιφανείς των οικονομικών επιστημών με ανάλογη επαγγελματική εμπειρία όπως οι Γ.  Μπήτρος, Ν.  Σακελλαρίου, Δ.  Χιόνης, Στ. Περράκης, Γ. Κουρής,  Γ. Παπαθανασίου αλλά και στελέχη τραπεζών του εξωτερικού ενημερώνουν τακτικά τον Κ. Καραμανλή για τις εξελίξεις, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός ακολουθεί κατά τη συνήθη πρακτική του, την εντελώς αθόρυβη μέθοδο της άντλησης γνώσεων από την «πραγματική πηγή» χωρίς να διευκρινίζονται από το περιβάλλον του περισσότερες λεπτομέρειες.  Πέραν των σεναρίων για την εκτύπωση χρήματος, τον πληθωρισμό, τις ανατροπές στις εμπορικές σχέσεις της χώρας, τις ελλείψεις πρώτων υλών, ο  κ. Καραμανλής μελετά επισταμένα τις αντοχές του πολιτικού συστήματος με παλαιό υπουργό του να εκτιμά ότι «το Grexit  είναι  ισοδύναμο πολλών μνημονίων από την πίσω πόρτα». Το οποίο, κατά την κρίση του, σημαίνει ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση, ως αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974, ώστε να επανέλθει η χώρα στον κεντρικό πυρήνα της Ευρωζώνης και να αποκαταστήσει την κανονικότητά της.  Άξια μεγάλης προσοχής για τον κ. Καραμανλή, βαθύ γνώστη της Ιστορίας του 20ου αιώνα, είναι η πρόσφατη συμφωνία των Βερσαλλιών μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, για τη διαίρεση της  Ε.Ε. σε δύο και τρεις ταχύτητες. «Και η Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919 υπεγράφη από πρωθυπουργούς που έκτοτε χάθηκαν από το πολιτικό στερέωμα όμως η εφαρμογή της οδήγησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» απαντά συνεργάτης του όταν ερωτάται για την άποψη του κ. Καραμανλή επί του ζητήματος αυτού.

Γ. ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ: «ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ»

Την ύπαρξη των μοντέλων για τις συνέπειες μιας ακραίας  κατάστασης επιβεβαιώνει ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος με δηλώσεις του στο «Κ». «Υπάρχουν πολλές σοβαρές μελέτες από τις τράπεζες και δικές μας για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων ενός Grexit.  Επ΄ αυτών άλλωστε καταλήγουμε  σε συμπεράσματα για τους επαπειλούμενους κινδύνους καθώς η χώρα κινδύνευσε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2015, να τεθεί εκτός  νομισματικής ένωσης», σημειώνει. «Τα εξετάζουμε όλα και τα  θέτουμε υπόψη των συνομιλητών μας, αφού πέραν των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων γίνονται αναλύσεις και για τη γεωπολιτική κατάσταση σε σχέση με την ευρωπαϊκή και διεθνή παρουσία της χώρας» καταλήγει

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.