Ειδησεογραφικό site

Αρχίζει η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Γαλλικές φρεγάτες κατέπλευσαν στη Λάρνακα

74

Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν έφθασε στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella που μίσθωσε η γαλλική εταιρεία Total για τη γεώτρηση στον στόχο OW-1 (Ονησίφορος). Η γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο αφού πρώτα γίνουν εργασίες σταθεροποίησης της εξέδρας και σάρωσης του βυθού με ειδικό ρομπότ ώστε να μην καταστραφούν αρχαιότητες ή στοιχεία που αφορούν την περιβαλλοντική ισορροπία. Η διαδικασία γίνεται παρουσία και υπό την επίβλεψη δύο γαλλικών φρεγατών, ενώ διακριτική είναι και η παρουσία πλοίων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Το τρυπάνι θα πρέπει να κατέβει 1698 μέτρα (απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας στο βυθό). Όταν ξεκινήσει η γεώτρηση το τρυπάνι πρέπει να φτάσει στα 4250 μέτρα από τον βυθό, όπου είναι και ο ερευνητικός στόχος «Ονησίφορος».

Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια η Total θα ανακοινώσει αν ήταν επιτυχημένη ή όχι.

Αν η γεώτρηση είναι επιτυχημένη θα ακολουθήσει δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Το σημείο στο οποίο κάνει έρευνες η Total, βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό.
Γαλλικές φρεγάτες

Άνευ σημασίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο ελλιμενισμός δύο γαλλικών φρεγατών στο λιμάνι της Λάρνακας. Οι φρεγάτες μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και αποσπάστηκαν για σκοπούς παροχής ασφάλειας στη γεώτρηση που ξεκινά.Εκτος από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, στα πέριξ του οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκονται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Bush, μια κορβέτα του Ισραήλ και το κανονιοφόρο Νικηφόρος.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στο Παρίσι και είχε επαφές με τον Γάλλο ομόλογο του, στις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και προστασίας των γαλλικών συμφερόντων στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία με Navtex έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου, εντός της οποίας βρίσκεται μέρος των θαλασσίων οικοπέδων 5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή αυτή αμφισβητείται από τη Τουρκία η οποία θεωρεί πως εμπίπτει στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία με δική της Navtex έχει δεσμεύσει μέρος των οικοπέδων 5,6 και 7 για πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στα νότια παράλια της Τουρκίας και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κινηθεί προς τη κυπριακή ΑΟΖ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοίο όπως έγινε και στο παρελθόν όταν γινόταν γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 8.

 «Σφαλιάρα» στον Σουλτάνο από τις ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον στηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Ανησυχία των ΗΠΑ για την αύξηση της έντασης από Τουρκία – Στην έναρξη γεωτρήσεων στην Κύπρο, η Τουρκία απαντά με άσκηση στα «οικόπεδα» της μεγαλονήσου

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η δήλωση έγινε από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτημά μας για να σχολιάσει τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και εναντίον των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί σφόδρα για την αύξηση της έντασης, η οποία προέρχεται -ως γνωστόν- μόνο από την Τουρκία, και σύμφωνα με πληροφορίες με παρεμβάσεις της στην Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι είναι εναντίον κάθε κρίσης στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα συζητήθηκε κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα, την Κυριακή.

Η κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως εκρηκτική λόγω των απειλών της Τουρκίας, που προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας.

Αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης, που μας ενημέρωσε, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο West Capella, έφτασε στην περιοχή δύο ώρες πριν την καθορισμένη ώρα.

«Βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1» χωρίς κανένα πρόβλημα», μας είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Λευκωσία δέχεται έμπρακτη υποστήριξη από διάφορες χώρες της περιοχής, που δεν ήθελε να κατονομάσει.

Μας είπε, όμως, ότι η γαλλική παρουσία -και όχι μόνο- είναι αισθητή. Δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, που λαμβάνουν μέρος στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, βρίσκονται στο λιμάνι της Λάρνακας και τις πρωινές ώρες θα πλεύσουν προς το σημείο της γεώτρησης. Αισθητή παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο έχει και το αμερικανικό ναυτικό.
Σημειώνουμε ότι κατά την επίσκεψη του στο Λευκό Οίκο, στις αρχές Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε με λεπτομέρειες τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τα ενεργειακά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Έφυγε από τον Λευκό Οίκο ενθαρρυμένος», μας είπε ο αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον πρώτο λόγο έχει η Γαλλία, ενώ αν χρειαστεί οι Αμερικανοί θα δράσουν υποστηρικτικά, υπό την έννοια ότι θα στηρίξουν το δικαίωμα της Κύπρου να έρευνά στην ΑΟΖ της.

Μέχρι της στιγμής η Τουρκία δεν παρενόχλησε το το γεωτρύπανο West Capella, αν και είναι νωρίς για να καταλήξει κανείς σε συμπέρασμα για τον τρόπο δράσης που θα επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρακολουθεί -μέσω του γαμπρού του- την κατάσταση και ενημερώνεται συνέχεια για τις εξελίξεις.

Χθες η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εκδώσει NAVTEX (οδηγίες προς ναυτιλομένους), με την οποία ανακοίνωσε ότι έχει κηρύξει ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης του “West Capella” στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κυπριακή NAVTEX αναφέρει ότι η είσοδος σε αυτή τη ζώνη απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο.

Η γεώτρηση θα ξεκινήσει με διάμετρο 32 ιντσών και θα καταλήξει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανακαλύψει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τις έρευνες την 1η Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που ανακαλύψει «ξηρό πηγάδι». Όμως θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ακόμα και αν δεν βρει κοίτασμα.

Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, «το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.