Ειδησεογραφικό site

Σε έντονη αντιπαράθεση γιατροί και νοσηλευτές για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων

331

 

Σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης διαμορφώνεται στο νοσοκομείο «Θριάσιο» το τελευταίο διάστημα μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών για το θέμα της συνταγογράφησης φαρμάκων. Οι διευθυντές του Χειρουργικού τομέα στέλνουν έγγραφες οχλήσεις προς τους προϊσταμένους νοσηλευτές ζητώντας τους να παραγγείλουν τα φάρμακα για τους ασθενείς και προειδοποιώντας τους πως «ειδάλλως θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της κλινικής».

Η συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής όλων των ασθενών, εσωτερικών κι εξωτερικών, αποτελεί κατά τη νομοθεσία αμιγώς ιατρική πράξη. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθούνταν στο Θριάσιο, τουλάχιστον στην Ορθοπαιδική και την Ουρολογική κλινική, η ευθύνη για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων για τους ασθενείς είχε μετακυλιθεί άτυπα στους προϊσταμένους κάθε νοσηλευτικού τμήματος.

Επρόκειτο για μία πρακτική που διευκόλυνε σημαντικά το ιατρικό προσωπικό το οποίο κουβαλώντας το φορτίο με το κλινικό έργο, τις εφημερίες κλπ, δεν είχε όπως φαίνεται αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη παραχώρηση, παρότι ήταν σαφές και προφανές ότι συνιστούσε «αλλότρια καθήκοντα» για τους νοσηλευτές.

Η σταθερή και σθεναρή άρνηση των τελευταίων να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα φάρμακα πέραν της αρμοδιότητας που τους αναλογεί, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των γιατρών.

Κι αυτό, παρά την παρέμβαση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος με έγγραφο που διένειμε καθόρισε επακριβώς τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς: σύμφωνα με αυτό, οι επικεφαλής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είναι υπεύθυνοι για τη συνολική διαχείριση και την παραλαβή των φαρμάκων. Την ευθύνη για την εσωτερική συνταγογράφηση και τη συνεργασία με το φαρμακείο του νοσοκομείου την έχουν οι διευθυντές αλλά και οι άλλοι γιατροί κάθε κλινικής, κατόπιν απόφασης των διευθυντών.

Απαράδεκτες, έκνομες, προκλητικές και εξοργιστικές χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) τις έγγραφες οχλήσεις διευθυντών γιατρών του Χειρουργικού Τομέα σε τμηματάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Θριάσιου νοσοκομείου. Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ τονίζει ότι «θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το δίκαιο των μελών της, που επιχειρείται να τεθεί εν αμφιβόλω από την αδιαλλαξία των ως άνω αναφερομένων διευθυντών».

«Οι απόπειρες εκβίασης και εκφοβισμού των προϊσταμένων, προκειμένου να ασκήσουν καθήκοντα αμιγώς ιατρικά, όπως καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, δεν θα βρουν έδαφος να ευδοκιμήσουν» αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε και προσθέτει ακόμη πιο δηκτικά απευθυνόμενοι προς τους διευθυντές πως «οι νοσηλευτές δεν είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι κανενός διευθυντή και βέβαια το νοσοκομείο δεν αποτελεί ιδιωτικό ίδρυμα κανενός, αλλά ανήκει στο ΕΣΥ και διέπεται από τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας».

Τέλος, η Συνομοσπονδία καλεί τους προϊσταμένους Νοσηλευτικής Υπηρεσίας «να μην υπαναχωρήσουν και να αποτινάξουν δια παντός από πάνω τους κάθε αλλότριο καθήκον, κλείνοντας τα αυτιά τους σε κάθε αλαζονική απόπειρα εκφοβισμού, από όπου κι αν αυτή προέρχεται».

Τα σχόλια είναι κλειστά.