Ειδησεογραφικό site

Σε 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή καταδικάστηκε ο Μαντέλης για μίζα από τη Siemens

34

Σε κάθειρξη οχτώ ετών με αναστολή καταδικάστηκε οπό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης, ο οποίος έπειτα από τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αντίθετα, οι δικαστές έκριναν με την απόφασή τους πως το άλλο αδίκημα που αντιμετώπιζε ο κ. Μαντέλης αυτός της δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου έχει παραγραφεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο κ. Μαντέλης κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς οι δικαστές απεφάνθησαν πως τα 450.000 γερμανικά μάρκα ήταν η δωροδοκία του πρώην υπουργού Μεταφορών για την επίμαχη σύμβαση. Κατά τη δικαστική ετυμηγορία, τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos, που ανήκε στον κουμπάρο του, κ. Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Τ. Μαντέλης πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ.

Ωστόσο, το δικαστήριο αναγνώρισε στον 72χρονο πρώην υπουργό τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Παράλληλα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του για αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Εκτός από τον πρώην υπουργό καταδικάστηκε και το στέλεχος της Siemens, Ηλίας Γεωργίου. Το δικαστήριο του επέβαλλε κάθειρξη 12 ετών. Όπως και στον κ. Μαντέλη έτσι και στον Ηλ. Γεωργίου το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην έφεση και αναγνώριση ελαφρυντικών με αποτέλεσμα και οι δυο είναι ελεύθεροι.

Επίσης, καταδικάστηκε και Αλ. Μαντάς συνεργάτης του Τ. Μαντέλη σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση. Η καταδίκη του αφορά στην πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Του αναγνωρίστηκαν, ωστόσο, τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας,

Ακόμη, το δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ομόφωνα αθώο τον  κ. Τσουγκράνη, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία, με το σκεπτικό ότι δεν είχε δόλο.

Επίσης, αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Τάσος Μαντέλης όσο και ο Γ. Τσουγκράνης σε μια προσπάθεια να τύχουν πιο ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο.

Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, το αίτημά τους απερρίφθη.

Επιπλέον, με την απόφαση έγιναν δεκτές οι αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 50.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη.

Η εισαγγελέας

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Ηρειώτης, υποστήριξε πως η συγκεκριμένη δέσμευση είναι αντισυνταγματική αφού δημιουργείται ιδιώνυμο αδίκημα με το οποίο εξαιρείται ο Τάσος Μαντέλης λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός, αν και δικάζεται στο δικαστήριο ως πολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos». Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα  το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου.
Η υπόθεση έχει διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και αφορά στα 450.000 γερμ. μάρκα που έλαβε ο πρώην υπουργός για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97.

Αρχικά η δίκη είχε ξεκινήσει πριν περίπου τέσσερα χρόνια αλλά ελέω της πολύμηνη αποχής των συνηγόρων είχε καθυστερήσει. Τελικά ύστερα από περίπου τρία χρόνια διαδικασίας, το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη, λόγω θανάτου του προέδρου της έδρας. Με νέα σύνθεση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξεκίνησε εκ νέου τη δίκη τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.