Ειδησεογραφικό site

Ρώσος αγόρασε 30 διαμερίσματα και γραφεία στην Αθήνα μέσω της «χρυσής βίζας»

234

Σε πεδίο δόξης λαμπρό για επίδοξους επενδυτές έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια  το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», μέσω του οποίου όσοι ξένοι από τρίτες χώρες επενδύουν άνω των 250.000 ευρώ σε αγορές ακινήτων στη χώρα μας, αποκτούν πολύχρονη άδεια διαμονής.

Ωστόσο, αρκετοί ξένοι επενδυτές δεν επιδιώκουν απλώς να αποκτήσουν άδεια διαμονής. Εκμεταλλευόμενοι  τις χαμηλές τιμές της ελληνικής κτηματαγοράς και την εξάπλωση των ιστότοπων βραχυχρόνιας μίσθωσης  κινήτων (τύπου Arbnb) λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος, σπεύδουν να αποκτήσουν, όχι ένα αλλά δεκάδες φτηνά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Ρώσου μεγιστάνα ο οποίος έκλεισε συμφωνία με μεσιτικό γραφείο για την αγορά 30 διαμερισμάτων και γραφείων στην Αθήνα με σκοπό αφού τα ανακαινίσει να τα διαθέσει στη συνέχεια προς ενοικίαση σε τουρίστες  μέσω του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Από την άλλη, υπάρχει και έτερη κατηγορία επενδυτών, όπως ένας Τούρκος μεγαλοδικηγόρος ο οποίος  αγόρασε τρεις βίλες στη Κηφισιά έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ με σκοπό να τις μεταπωλήσει όταν ανέβουν οι τιμές στην κτηματαγορά…

Σύμφωνα με στοιχεία 3.000 ξένοι ιδιώτες-επενδυτές δαπάνησαν περίπου 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 980 εκατομμύρια ευρώ) από το 2013 μέχρι σήμερα   για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας αξίας άνω των 250.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής  ,μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Οι σημαντικότεροι ξένοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην Ελληνική κτηματαγορά από την έναρξη ισχύος του προγράμματος «χρυσή βίζα», από το το 2013 μέχρι σήμερα, είναι κατά σειρά υπήκοοι της Κίνας,της Ρωσίας,της Τουρκίας,της Αιγύπτου,του Λιβάνου και ακολουθούν υπήκοοι από τη Συρία, το Ισραήλ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και ευρωπαικές χώρες.

Εκτός των επενδύσεων υπάρχει και μια άλλη κατηγορία αγοραστών ακινήτων στη χώρα μας.Πρόκειται για ξένους που αποκτούν ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν ως  εξοχικές τους κατοικίες την περίοδο του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Σέργιος Πιτσιόρλας ένα σημαντικό μέρος από το περίπου 1 δισ. ευρώ  που δαπανήθηκε για αγορές ακινήτων κατευθύνθηκε σε πληρωμές δικηγορικών και συμβολαιογραφικών πράξεων αγοράς των ακινήτων και σε αμοιβές μεσιτών και συμβούλων.

Τέλος, σε έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή  το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρεται ότι το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες επενδυτών οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής στη χώρα μας ,εφόσον ανοίξουν και διατηρήσουν  προθεσμιακό λογαριασμό άνω των 400.000 ευρώ, σε ελληνική τράπεζα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.