Ειδησεογραφικό site

Προσφυγικό: Ο «Γιάννης Αγιάννης» υπουργός και το «πάρτι» των ΜΚΟ

168

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, καθώς δεν δοκιμάζει μόνο τις οικονομικές αντοχές και την κοινωνική συνοχή της χώρας μας, αλλά αποσταθεροποιεί τις γεωπολιτικές συμμαχίες και ισορροπίες, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου με την επιθετική γείτονα Τουρκία.

Της Πέννυς Κροντηρά

Η κερκόπορτα είναι ανοιχτή και η χώρα μας παρότι φημίζεται για τη φιλοξενία της και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι όπου «κοράκια» και «σκοτεινοί φαντομάδες» ΜΚΟ έχουν εισβάλει, λόγω αδυναμίας οργάνωσης και έλλειψης συντονισμού της κυβέρνησης να τα ελέγξει, κάνοντας «πάρτι» με τα κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχό τους, τα διαθέτει χωρίς να ενημερώνει, ως όφειλε, την ελληνική κυβέρνηση!

Μάλιστα, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προειδοποιήσει ότι η εκταμίευση των χρημάτων από την Κομισιόν ήταν έτοιμη και έπρεπε να υπάρξει έγκαιρη κυβερνητική πρωτοβουλία σε συνεργασία με κρατικά όργανα και φορείς για να μπορέσει να ελεγχθεί η διαχείρισή τους. Η δέσμευση της κυβέρνησης για τη σύσταση αρμόδιου υπουργείου μπορεί να υλοποιήθηκε, όμως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποδειχθεί από αδύναμο έως ανίκανο να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση. Αποτέλεσμα, ευρωπαϊκά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ έκαναν φτερά από αεριτζίδικες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις αμφιβόλου σκοπού και έργου καθώς μερικές έχουν προσπαθήσει να διαδώσουν πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις προσηλυτίζοντας πρόσφυγες με σκοτεινές σκοπιμότητες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΖΑΛΑ

Ας πάρουμε όμως το προσφυγικό από την κορύφωσή του το καλοκαίρι του 2015.

Η τότε αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κα. Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρά τις καλές της προθέσεις δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το τσουνάμι που ερχόταν, προκαλώντας και υποβαθμίζοντας το πρόβλημα με δηλώσεις όπως:

  • «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών για τουςμετανάστες»
  • «μηδενική παραβατικότητα» και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους. Δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην Ομόνοια αλλά τα πρωινά βγαίνουν γιατί λιάζονται»
  • «τους φιλοξενούν συγγενείς, πάνε σε οργανώσεις των ομοεθνών τους, πάνε σε ξενοδοχεία και αν μένουν τρεις σε κάποιο παγκάκι το ίδιο συμβαίνει και με Έλληνες»
  • «ο τουρίστας γνωρίζει πού έρχεται. Εξάλλου οι τουρίστες πάνε όπου υπάρχουν παραξενιές. Πάνε στην Ινδία όπου πεθαίνουν τα παιδιά στον δρόμο, δεν έχω δει να έχει ανακοπεί το τουριστικό ρεύμα. Πάνε στην Αίγυπτο όπου κοιμούνται οι άνθρωποι στα νεκροταφεία. Γιατί δηλαδή, τι θα κάνει ο Σύρος σε αυτόν που πάει για μπάνιο;»

Φτάνοντας πια στον Φεβρουάριο του 2017 κι έχοντας διανύσει έναν «βαρύ» χειμώνα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας επιβεβαιωνόταν όταν ως μάντης κακών μαντάτων δήλωνε: «Δεν αποκλείω να πεθάνουν παιδιά στην Ειδομένη, αλλά και αλλού…».

Αυτό συνέβη με τον θάνατο προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδια μαγκάλια μέσα σε σκηνές βουλιαγμένες στο χιόνι.

Έπειτα ο υπουργός ξαναχτύπησε λέγοντας ότι «ελπίζω αυτοί οι θάνατοι να μας κάνανε όλους σοφότερους…».

Όμως ο κ. Μουζάλας δεν σταμάτησε εδώ, μας αποκάλυψε την «αλήθεια» της δυστυχίας αυτών των ανθρώπων μέσα στο καταχείμωνο: «Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει και θα ήταν αυτή μια έντιμη ερώτηση, γιατί αυτές οι προσπάθειες γίνονται τώρα και δεν έγιναν πριν από 20 μέρες. Η απάντηση που εγώ μπορώ να δώσω είναι ότι πριν από 20 μέρες είχαμε μια πολύ μεγάλη άρνηση στο να χρησιμοποιηθούν άλλοι χώροι ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στους ήδη υπερπληθείς χώρους».

Το τραπέζι λοιπόν του πινγκ πονγκ με μπαλάκι τις ζωές των προσφύγων στήθηκε με δηλώσεις του κ. Μουζάλα, που δυναμιτίζουν την κατάσταση αντί να την κατευνάζουν όπως:

  • «Σε όποιον δεν αρέσει, μπορεί να φύγει από το Ελληνικό».
  • «Δεν υπάρχουν πρόσφυγες με τσαντίρια στις πλατείες, δεν υπάρχουν μετανάστες να κοιμούνται στο δρόμο, έχουν φαγητό -μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά υπάρχει-, υπάρχει θέρμανση και νερό, υπάρχουν σχολικά για να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο».

 

ΟΙ «ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ» ΜΚΟ

Όσον αφορά για τον περίεργο ρόλο κάποιων ΜΚΟ, ο υπουργός απάντησε ότι «δεν εγγυώμαι τίποτα που δεν μπορώ να ελέγξω». Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διεθνείς και ελληνικές, έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση, που όμως σε πολλές από αυτές φαίνεται να έχει εξαφανισθεί διά μαγείας εγείροντας ερωτηματικά για την «καλή πρόθεση», αλλά και λειτουργία πολλών εξ αυτών. Διαφορετικά από τη στιγμή που οι ροές έχουν μειωθεί θα έπρεπε τα κονδύλια αυτά να έχουν «πιάσει τόπο» και καταγγελίες για έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αξιοπρεπούς στέγασης, διατροφής και στοιχειώδους υγιεινής να έχουν καλυφθεί χωρίς βρέφη και παιδιά να μένουν χωρίς γάλα, ζεστό νερό, πάνες, εκτεθειμένα σε ανθυγιεινές συνθήκες. Οι ΜΚΟ, όμως, δεν δίνουν λογαριασμό στο ελληνικό κράτος, απλώς, κάποιες συνεργάζονται μαζί του όταν θέλουν…

Επίσης, το ερώτημα που προκύπτει πέραν της προσέλευσης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, που ξεσήκωσε αντιδράσεις θετικές ή αρνητικές από συλλόγους γονέων και καθηγητές, είναι η απασχόληση των ενηλίκων κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα αποτρέψει πιθανές βίαιες συμπεριφορές και ψυχολογικές μεταπτώσεις με εμφάνιση φαινομένων παραβατικότητας.

 

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει γνώση για τις ΜΚΟ, τα κονδύλια, τον χαρακτήρα και τον ρόλο που διαδραματίζουν εδώ, καθώς και να υπάρξει έλεγχος τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τη χώρα μας ώστε οι κρατικοί φορείς να γνωρίζουν ποιες ΜΚΟ και υπό ποια σύσταση δραστηριοποιούνται καθώς και τους πόρους που έχουν λάβει. Ως τον Μάρτιο θα έχει δημιουργηθεί η βάση δεδομένων Μητρώου ΜΚΟ στον τομέα του προσφυγικού ώστε οργάνωση που δεν είναι εγγεγραμμένη σε αυτό να μην μπορεί να δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Καταγγελίες κακοδιαχείρισης και πρακτικών προσηλυτισμού που έχουν αναφερθεί για ΜΚΟ στο υπουργείο ερευνώνται σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία.

Όσον αφορά τη διευθέτηση του πληθυσμού των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, οι πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί ασύλου και το αίτημά τους είναι προς εξέταση θα λαμβάνουν τρίπτυχο και θα μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα. Οι υπόλοιποι θα παραμένουν σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι στιγμής οι νησιωτικοί δήμοι αρνούνται να βοηθήσουν στην οργάνωση αυτών των χώρων παρότι π.χ. υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της Χίου αλλά μετά λόγω αντιδράσεων αρνήθηκαν. Σε αυτά τα κέντρα θα μένουν ελεγχόμενοι όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά ή παρακωλύουν τη διαδικασία ασύλου.

Πρέπει να τονιστεί ότι από τις 20 Μαρτίου του 2016 που υπεγράφη η Κοινή Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό μέχρι το πραξικόπημα της δεύτερης η ροή των προσφύγων δεν ξεπερνούσε τους 50-60 καθημερινά και στα πέντε νησιά του ανατολικού αιγαίου, ενώ από τότε μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 100-120 άτομα ημερησίως με πολλές φορές μηδενικές ροές.

 

 

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ»

Το «Κ» αναζήτησε και μίλησε με τους δημάρχους των «καυτών» hot spots και κατέγραψε την τραγική πραγματικότητα.

Η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου παραμένει εκρηκτική καθώς όπως παραδέχεται ο υπουργός «7 στους 10 στα νησιά είναι πλέον μετανάστες», ενώ ο αριθμός των προσφύγων στους καταυλισμούς της Χίου, Σάμου και της Μυτιλήνης είναι διπλάσιος της δυναμικότητας φιλοξενίας που έχει υπολογιστεί.

Οι δήμαρχοι  εξηγούν στο «Κ» πώς έχει η κατάσταση στα hot spots των περιοχών τους.

Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός για τα hot spots στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια:

«Υπάρχει ένας παραλογισμός με την έννοια ότι αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην διάρκεια του 2015 και καταφέραμε και το διαχειριστήκαμε. Σήμερα μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός συγκριτικά με τα νούμερα που διαχειριστήκαμε και όμως με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση προσπαθούν να μας πνίξουν σε μια κουταλιά νερό. Έχουμε 5.000-5.500 χιλιάδες πρόσφυγες και οι δύο κύριοι χώροι που χρησιμοποιούνται δεν επαρκούν. Ο χώρος του Καρά Τεπέ που είναι ευθύνης του Δήμου λειτουργεί κατά άψογο τρόπο. Υπάρχει ότι χρειάζεται για φιλοξενία τουαλέτες για άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδικές χαρές. Το πρόβλημα είναι στο hot spot της Μόριας που λειτουργεί με την ευθύνη του Κράτους. Στις μικρότερες δομές δεν υπάρχει πρόβλημα. Το προηγούμενο διάστημα που υπήρχε το σοβαρό πρόβλημα ροών υπήρχαν πράγματι πολλές ΜΚΟ που δεν γινόταν να ελεγχθούν. Κάναμε όμως ένα μηχανισμό στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ΜΚΟ, εκπρόσωπος του υπουργείου Αιγαίου, της γραμματείας Αιγαίου και του δήμου όπου κάθε τόσο συνεδρίαζαν και συζητούσαν τα θέματα που παρουσιάζονταν και το πρόβλημα λύθηκε. Έπειτα με τον περιορισμό των αφίξεων των προσφύγων μειώθηκαν οι ΜΚΟ και πλέον υπάρχει η Ύπατη Αρμοστεία, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και κάποιες σοβαρές οργανώσεις. Παρόλα αυτά σήμερα με τους αριθμούς που έχουμε αν υπήρχε μία διαφορετική διαχείριση δεν θα χρειαζόμασταν καμία ΜΚΟ, μόνο το συμβουλευτικό ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας και τριών οργανώσεων. Στη Μόρια υπάρχει πολύ περισσότερος αριθμός προσφύγων από αυτών που μπορεί να φιλοξενήσει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ούτε οι  απαραίτητες εργασίες εξωραϊσμού καθώς υπάρχουν ζημιές πολύ συχνά λόγω του υπερπληθισμού. Το μόνο που απαιτείται είναι η άμεση αποσυμφόρηση ώστε να λειτουργήσει στα πρότυπα του Καρά Τεπέ. Δυστυχώς δεν έχουμε συχνές συζητήσεις με την κυβέρνηση και ενώ είχα προειδοποιήσει εγώ προσωπικά για τα προβλήματα που θα προέκυπταν δεν λήφθηκαν τα μέτρα τότε που έπρεπε. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιμένει ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι άνθρωποι στο νησί. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν άδεια κέντρα στην ηπειρωτική χώρα σε άριστες συνθήκες. Μετά τα προβλήματα και τους θανάτους που συνέβησαν η λογική υπαγορεύει την αποσυμφόρηση ενός σεβαστού αριθμού ώστε να λειτουργήσει σωστά η Μόρια και να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται και στο κέντρο καθώς δημιουργούνται προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό. Οι κρατικές αρχές έχουν καταφέρει έναν πληθυσμό που έδειξε υποδειγματική στάση το προηγούμενο διάστημα και ήταν αλληλέγγυος με ανθρωπιστικά αισθήματα τα οποία τίμησαν την Ελλάδα διεθνώς, καθώς πέρασαν 800.000 πρόσφυγες από εδώ, να είναι τώρα αναστατωμένος. Έχουν δώσει αφορμές σε ακραία και  εμπαθή στοιχεία που έχουν άλλες επιδιώξεις να προπαγανδίζουν και να ξεσηκώνουν τον τοπικό πληθυσμό που έχουν φοβίσει με αποτέλεσμα να αντιδρά. Όλα διορθώνονται με μία απλή απόφαση μεταφοράς του υπερπληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα ώστε να μην δυσφημούμαστε παγκοσμίως γιατί με όλη τη προσπάθεια που κάναμε το προηγούμενο διάστημα παγκοσμίως είχαμε κερδίσει τον έπαινο.».

 

Δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς για  hot spots του νησιού: «Δυστυχώς παρουσιάζεται μία κατάσταση στη Χίο που το πρώτο που χρειάζεται είναι αποσυμφόρηση. Για να γίνει αυτό οφείλει η κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της, να καταλάβει τι δεν λειτουργεί και να μπορέσει να εγκαθιδρύσει ένα βιώσιμο μηχανισμό ώστε να βγάλει το προσφυγικό από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σήμερα. Η κατάσταση αυτή δηλητηριάζει τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία τους και είναι εις βάρος των ίδιων των προσφύγων. Πράγματι υπάρχουν ΜΚΟ που έχουν σοβαρό τρόπο λειτουργίας αλλά υπάρχουν και άλλες που είναι ευκαιριακές που δεν έχουν μία σταθερότητα και μονιμότητα, δεν συνεργάζονται με τις αρχές και όσο αγνές προθέσεις έχουν άλλο τόσο δημιουργούν πρόβλημα. Σίγουρα χρειάζονται στη φάση έκτακτης ανάγκης ενός φαινομένου αλλά θα πρέπει ένα σωστά οργανωμένο κράτος γρήγορα να φεύγει από αυτές, να αναπτύξει πλήρεις μηχανισμούς ώστε να ανταποκρίνεται στην κανονικότητα. Ο ρόλος των ΜΚΟ είναι να ενεργοποιούν την τοπική κοινωνία αλλά όχι η κοινωνία πχ της Λυών, της Γενεύης, του Αζερμπαϊτζάν, του Κατάρ να έχουν άποψη πως θα λειτουργήσει το ελληνικό κράτος στα νησιά του Αιγαίου. Το οργανωμένο κράτος βάζει τους ρόλους και καμία ΜΚΟ, που θέλει ή δεν θέλει κάτι που ταιριάζει στη λειτουργία της. Οι πρόσφυγες μένουν σε πολύ κακές συνθήκες ζωής και είναι μέσα στην ανασφάλεια. Συνεπώς οποιαδήποτε παθογένεια πολλαπλασιάζεται με δραματικό τρόπο και για αυτό το λόγο δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία αντιδράσεις όχι κατά των προσφύγων αλλά της κατάστασης που υπάρχει. Υπάρχει κατακερματισμός των φορέων των υπευθύνων που διαχειρίζονται την κατάσταση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός. Και οτιδήποτε πάει να κάνει το ένα υπουργείο ή υπηρεσία δεν προχωρά εξαιτίας του άλλου. Η ευθύνη πρέπει να ανήκει σε έναν. Με αυτό τον τρόπο αφήνουμε πολύ χώρο στο λαϊκισμό. Δεν μπορεί να γίνεται πολιτικό ζήτημα το λειτουργικό. Υπάρχει τρομερή ανακολουθία με αποτέλεσμα όλοι στην τοπική κοινωνία να υποψιάζονται όλους για οτιδήποτε ανακοινώνεται ή λέγεται καθώς την έχουν «αδειάσει» οι κρατικές λειτουργίες.».

Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης για hot spot νησιού: «Η Κως υπέστη μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της ως τουριστικός προορισμός με τις χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που έφτασαν στο νησί το 2015. Δώσαμε μόνοι μας τη μάχη να κρατηθεί το νησί όρθιο και τα καταφέραμε. Χωρίς τη βοήθεια του κράτους. Οι πολίτες της Κω οι μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες ο δήμος της Κω, δώσαμε από το υστέρημα μας για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους. Καταφέραμε να αναστρέψουμε την εικόνα και η μείωση στον τουρισμό το 2016 να περιοριστεί στο -13% περίπου από το -60% που έδειχνα οι κρατήσεις στις αρχές του 2016. Για το 2017 τα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Δε γνωρίζουμε ως δήμος ούτε ποιες ούτε πόσες ΜΚΟ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νησί. Με την κυβέρνηση δεν υφίσταται καμιά συνεργασία. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση στην διαχείριση του προβλήματος. Δυστυχώς οι απόψεις μας, που είναι καταγεγραμμένες διαχρονικά, επιβεβαιώθηκαν σε όλα τα σημεία. Φαίνεται και ελπίζω να είναι έτσι, ότι τελευταία η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κατάσταση και εύχομαι να ακούσει και τους 5 δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που πλέον από κοινού παλεύουμε και δεν είμαστε μόνοι μας ως Κως.».

Οι δήμαρχοι της Τανάγρας, της Λαμίας και της Λάρισας εξηγούν πως έχει η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας προσφύγων των περιοχών τους.

Δήμαρχος Τανάγρας κ. Βασίλης Περγάλιας για τη δομή φιλοξενίας στην Οινόη (Οινόφυτα) Βοιωτίας: «Όταν ξεκινήσαμε σε μία νύχτα να φτιάξουμε τα κέντρα φιλοξενίας, όπως ζήτησε η πολιτεία ασχολήθηκε πάρα πολύ η 114 Πτέρυγα Μάχης με τον διοικητής της κ. Αθανάσιο Γκανά και τον υπεύθυνο των hot spots κ. Κυριάκο Δημητράκουλα. Τότε όλοι οι πρόσφυγες ήταν σε σκηνές. Σήμερα πετύχαμε να είναι όλοι μέσα στον διαμορφωμένο χώρο του εργοστασίου με ψύξη – θέρμανση. Έχουν γίνει χωρίσματα ώστε στο ισόγειο να μένουν οι οικογένειες και να υπάρχουν τα πλυντήρια και στον πρώτο όροφο μένουν μόνο άνδρες 120 στον αριθμό. Οι μόνοι που μένουν σε σκηνές είναι έξι οικογένειες που δεν δέχονται να μείνουν μέσα γιατί είναι νομάδες και τους έχουμε βάλει καλοριφέρ. Οι συνθήκες υγιεινής έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και υπάρχουν καινούργιες ντουζιέρες και τουαλέτες. Οι πρόσφυγες αρχίζουν και προσαρμόζονται στις καινούργιες συνθήκες προσέχουν την καθαριότητα. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό σημείο. Κάποια στιγμή η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν καλή και πήρα τηλέφωνο ο ίδιος τον κ. Βίτσα όπου έκανε άμεση παρέμβαση και βελτιώθηκε το φαγητό. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μάλιστα λειτουργεί νηπιαγωγείο. Η δομή όμως δεν χωράει άλλα άτομα.».

 

 

Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης για τις δομές φιλοξενίας στις Θερμοπύλες: «Εδώ έχουμε μία ιδιάζουσα περίπτωση όπου τη λειτουργία hot spot την έχει de facto η περιφέρεια και εμείς τύποις φαινόμαστε όσον αφορά τους ωφελούμενους μέσω ΟΑΕΔ της κοινοφελούς εργασίας για τα άτομα που απασχολούνται σε υπηρεσίες για τους πρόσφυγες. Δεν έχω πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στο hot spot καθώς δεν έχω την αρμοδιότητα. Εγώ από την αρχή είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου για τους πρόσφυγες που είναι στα ξενοδοχεία του ΕΟΤ σε μια περιοχή που είναι παγκόσμιο στοιχείο αναφοράς λόγω της ιστορίας του σημείου με τις Θερμοπύλες. Μάλιστα στα 800 μέτρα λειτουργεί και κέντρο ενημέρωσης. Οι συνθήκες που επικρατούν για τους πρόσφυγες είναι σχετικά καλές σε σχέση με άλλα μέρη της χώρας. Οι πρόσφυγες είναι στεγασμένοι. Προσέχουμε την καθαριότητά τους με απορριμματοφόρα που είναι κάθε μέρα εκεί. Οι μόνες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είναι επειδή έβλεπαν νυχτερινές ώρες κάποιους πρόσφυγες να τριγυρνούν και φοβόντουσαν. Έτσι ζήτησα από την αστυνομία να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία. Δέχομαι το hot spot ως κάτι προσωρινό αλλά πρέπει συγχρόνως όπως έχω ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό να μεταφερθεί σε άλλο μέρος.».

Αντιπεριφερειάρχης Φθοιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραϊσκος: «Οι συνθήκες που επικρατούν είναι άρτιες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η μετακίνηση του hot spot δεν είναι θέμα δικό μας, κατά την άποψή μου τα ξενοδοχεία που έχουν επισκευαστεί από την περιφέρεια λειτουργούν σωστά για τους πρόσφυγες. Οι ΜΚΟ που ασχολούνται έχουν βοηθητικό ρόλο και η ευρωπαία σύμβουλος του πολίτη της Ισπανίας που επισκέφθηκε την τοποθεσία εξέφρασε την ευαρέσκειά της και το θαυμασμό της και όπως και ο δικός μας σύμβουλος του πολίτη. Και οι δύο συμφωνούν ότι είναι από τις πιο σύγχρονες δομές που λειτουργούν στην Ευρώπη.».

 

Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Λάρισας κ. Δημήτριος Δεληγιάννης για δομή φιλοξενίας στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου στο Κουτσόχερο: «Τα hot spot δεν είναι υπό την εποπτεία μας αλλά συμμετέχουμε στο τοπικό συντονιστικό και έχουμε μία συνεργασία με τους φορείς που εμπλέκονται στη λειτουργία του hot spot στην περιοχή του Κουτσόχερου. Αυτή τη στιγμή το κέντρο φιλοξενίας έχει 800 άτομα και δύσκολα θα ξεπεράσει τον αριθμό των 1200. Πλέον οι πρόσφυγες είναι σε κοντέινερ σε σχέση με την κατάσταση που προϋπήρχε. Υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη των ανθρώπων βέβαια υπάρχει μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό του δήμου πέραν αυτού των Γιατρών χωρίς σύνορα. Υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των ανηλίκων και ενηλίκων. Τα πρώτα 100 παιδιά μπήκαν σε δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο. Σύντομα θα λειτουργήσει μέσα στο ΚΕΘΕΑ ακαδημία ποδοσφαίρου για προσφυγόπουλα. Το μεγαλύτερο θέμα που θα εμφανιστεί είναι το ζήτημα της απασχόλησης αυτών των ανθρώπων. Υπάρχει άριστη συνεργασία με την αστυνομία, το στρατό και το υπουργείο Παιδείας αλλά όχι με κάποια ΜΚΟ που καλείται να διαχειριστεί ένα κονδύλι για κάποιες υποστηρικτικές δράσεις και ο ρόλος της να είναι βοηθητικός αλλά δεν έχει ξεκάθαρη δράση και ρόλο μέχρι που φτάνουν τα όρια της. Αυτό που έχει τεθεί πολύ έντονα από τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή είναι ότι οι όποιες πρωτοβουλίες από την Ύπατη Αρμοστεία, την πολιτεία ή άλλες οργανώσεις πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τους τοπικούς λειτουργούς. Οι 90 εργαζόμενοι είναι σημαντική βοήθεια στο πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας και δεν είναι άφαντοι αλλά παρόντες στις δομές που υποστηρίζουν την προσφυγική κρίση.».

 

 

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει δομή φιλοξενίας προσφύγων στα διοικητικά του όρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι χώροι γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Για το προσφυγικό τα ζητήματα είναι γνωστά, ένα χρόνο τώρα. Η συσσώρευση ψυχών, σαν να είναι «αζήτητα», στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ήταν και παραμένει λάθος. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, μετά τον αναγκαίο έλεγχο και εφόσον δεν αποτελούν κίνδυνο για συγκεκριμένους νόμιμους λόγους, πρέπει να διεκπεραιώνονται σε αξιοπρεπείς και ανοιχτές εγκαταστάσεις υποδοχής στην ενδοχώρα. Επίσης, τα στρατόπεδα «φιλοξενίας» σε όλη τη χώρα είναι απαράδεκτα. Δεν είναι μόνο το προφανές της δύσκολης διαβίωσης. Είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ήδη επί ένα χρόνο βιώνουν πλήρη κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ ζουν μέσα στην ανομία και τη βία που έχουν θεριέψει στις απομονωμένες αυτές εγκαταστάσεις. Τα λέω αυτά επειδή ξέρω ότι γίνεται κι αλλιώς. Στη Θεσσαλονίκη, η κοινωνία των πολιτών και οι υπηρεσίες του δήμου μας σε συνεργασία με τους δήμους Καλαμαριάς και Νεάπολης-Συκεών κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια – είμαι περήφανος γι’ αυτό – να γίνει η ομαλή καθημερινή συμβίωση με τους πρόσφυγες πραγματικότητα. Δεκάδες διαμερίσματα, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις και ξενώνες μέσα στον αστικό ιστό φιλοξενούν περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες και μετανάστες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, με την υποστήριξη χρηματοδοτουμένων προγραμμάτων που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος παράλληλα ή σε συνεργασία με ΜΚΟ, ελληνικές ή διεθνείς. Κανείς γονιός δεν αντέδρασε στην εγγραφή των παιδιών αυτών των οικογενειών στο πρωινό πρόγραμμα των σχολειών μας. Οι απλοί επαγγελματίες της γειτονιάς και οι ιδιοκτήτες ανοίκιαστων διαμερισμάτων βλέπουν και πάλι την οικονομία να κινείται. Το ίδιο συμβαίνει και αλλού, στην Αθήνα, τη Λιβαδειά και άλλες πόλεις. Αυτός είναι ο τρόπος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά για άγνωστο λόγο η χώρα επιμένει στα επικίνδυνα camps. Πηγές χρηματοδότησης υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Χρειάζεται σοβαρό σχέδιο. Χρειάζεται, όμως, και εμπιστοσύνη από την κεντρική διοίκηση στις τοπικές κοινωνίες και τις αρχές τους. Οι δήμοι και οι πόλεις θα έπρεπε να διαχειρίζονται τις ανάγκες για τους πρόσφυγες της περιοχής τους

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.