Ειδησεογραφικό site

Πολιτική θύελλα για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης – Πυρ ομαδόν από ΠΑΣΟΚ

40

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαχείριση από την ελληνική των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το Politico περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί σε μόλις 10 εταιρείες με τις πληροφορίες να αναφέρουν στοιχεία που προκαλούν ερωτήματα σχετικά με αθέμιτη και σκανδαλώδη διαδικασία, κατά παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού, αλλά και υπερκοστολογήσεις.

Ένα 24ωρο πριν από το επίμαχο δημοσίευμα υπήρξε αντιπαράθεση στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν «παρών» και το ΚΚΕ και Νέα Αριστερά να καταψηφίζουν τη δανειακή σύμβαση για τα κονδύλια του Ταμείου.

Η χρηματοδοτική σύμβαση προβλέπει ποσό 4,7 δισ. ενώ η δανειακή σύμβαση 5 δισ. από τον εν λόγω ευρωπαϊκό μηχανισμό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τη διαχείριση των κεφαλαίων, ενώ η Νέα Δημοκρατία πέρασε στην αντεπίθεση επικρίνοντας τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για το γεγονός πως «δεν υπερψήφισαν τους πόρους για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, την ενίσχυση των αγροτών, τα προγράμματα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και άλλα προγράμματα όπως το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”».

Ωστόσο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο το δημοσίευμα για την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας πυροδότησε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης. Το Politico στο αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), που συστάθηκε κατά την πανδημία για τη χορήγηση επιδοτήσεων και δανείων προς τα κράτη μέλη, αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν κονδύλια της ΕΕ σε εταιρείες στην Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Το ζήτημα της αδιαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του λανθασμένου τρόπου κατανομής τους, το έχουμε αναδείξει με συστηματικό τρόπο», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και συνέχισε:

«Το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα αναφέρεται σε καταγγελίες για απάτη που σχετίζονται με αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες, μέσω των οποίων χορηγήθηκαν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δέκα μόλις εταιρείες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες διερευνώνται ήδη, -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-, από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

«Το αποκαλυπτικό αυτό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική, που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή».

Καταλήγοντας το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «δεσμεύεται να κλιμακώσει τις κοινοβουλευτικές του πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του μείζονος θέματος της αδιαφάνειας και της ενδεχόμενης διαφθοράς στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που εκτός των άλλων είναι και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Για τον λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα καταθέτει άμεσα Ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, σχετικά με τις διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν και το περιεχόμενο των συμβάσεων που υπογράφηκαν»

Τα σχόλια είναι κλειστά.