Ειδησεογραφικό site

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος

366

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 76 ετών, άφησε από παθολογικά αίτια ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, πολιτικός και δικηγόρος.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου του 1946, ήταν γόνος σημαντικής πολιτικής οικογένειας των Κυκλάδων, καθώς ήταν γιος του Νικολάου Αλαβάνου, και εγγονός του Κωνσταντίνου Αλαβάνου. Αδελφός του ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος, ενώ ήταν ο μεγαλύτερος από τα έξι αδέλφια σύνολο.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία και υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού συλλόγου, συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ υπήρξε και διοργανωτής λαϊκών συγκεντρώσεων για τις οποίες και δικάστηκε το 1966 στο Ηράκλειο, Κρήτης και το 1967 στην Τήνο.

Στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974 διορίστηκε υφυπουργός Δημοσίων Έργων και στις βουλευτικές εκλογές του 1974 εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1977, αλλά απέτυχε σε αυτές του 1981, όπου το Κέντρο κατέρρευσε, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του να κατευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έτος ο Αλαβάνος, στενός φίλος της Μελίνας Μερκούρη, ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, μέχρι το 1987.

Το 1997 διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ1, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001. Τέλος, από το 2003 μέχρι το 2008 διετέλεσε γενικός διευθυντής στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.