Ειδησεογραφικό site

Πέθανε ο Άρης Σισσούρας, από τους πρωτεργάτες του ΕΣΥ

24

Θλίψη σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους σκόρπισε η απώλεια του Άρη Σισσούρα:  Με καταγωγή από το Μαυρολιθάρι Φωκίδας, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών υπήρξε ένας εκ των οργανωτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συμβάλλοντας με τη γνώση του και τις ιδέες του στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου.

Όπως ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο Άρης Σισσούρας συνέδεσε το όνομά του με «την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση», καθώς ήταν «ένας από εκείνους που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του ΕΣΥ καθώς και μέλος της πρώτης Επιτροπής Σχεδιασμού του».

«Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών με αφοσίωση στις υπηρεσίες υγείας, υπήρξε ενεργός υποστηρικτής της Δημοκρατικής Παράταξης, συμμετέχοντας ανελλιπώς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα τη δεκαετία του 1980», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση  που εκδόθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ο εκλιπών σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρησιακή Έρευνα στα Πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ (MSc) και Μάντσεστερ (UMIST) όπου έλαβε το διδακτορικό του τίτλο. Δίδαξε Επιχειρησιακή Έρευνα και Μάνατζμεντ στο τμήμα Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ως μέλος ΔΕΠ την πενταετία 1970-1975.

Οι έρευνές του εστιάστηκαν στον τομέα σχεδιασμού και μάνατζμεντ των υπηρεσιών υγείας. Το 1975 εκλέχτηκε Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου δίδαξε μέχρι τη συνταξιοδότησή του (2009).

Οργάνωσε τη Μονάδα Ανάλυσης και Προγραμματισμού Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν βασικές μελέτες σχεδιασμού και ανάλυσης των υπηρεσιών του ΕΣΥ, όπως η μελέτη (ανάθεση από Σπ. Δοξιάδη) στην οποία βασίστηκε στη συνέχεια αποκλειστικά η χωροθέτηση και ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας της χώρας.

Διετέλεσε Διοικητής του ΙΚΑ (1981-1984) και σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας, ως αναλυτής και μέλος επιτροπών και ομάδων σχεδιασμού και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων του ΕΣΥ.

Ο Άρης Σισσούρας ήταν παντρεμένος με την επίσης καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δώρα Κάββουρα.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου. Η οικογένεια ενημέρωσε ότι επιθυμεί αντί στεφάνων να συγκεντρωθούν χρήματα για υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών στις Επιστήμες Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Βενιζέλος: Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε

Σε δήλωσή του για τον  θάνατο του καθηγητή Άρη Σισσούρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον καθηγητή Άρη Σισσούρα, μια εμβληματική φυσιογνωμία των θεσμών και των πολιτικών που διαμόρφωσαν το κοινωνικό κεκτημένο τη δεκαετία του 1980. Πρωτοπόρος των πολιτικών της υγείας στην Ελλάδα, συνδιαμορφωτής του ΕΣΥ, διοικητής του ΙΚΑ, ο Άρης Σισσούρας ήταν χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικά μαχητικού και τεχνοκρατικά συγκροτημένου στελέχους που ανέδειξε η περίοδος εκείνη. Ο Άρης Σισσούρας παρέμεινε επί δεκαετίες ενεργός στον δημόσιο βίο με γνήσιες αγωνίες, επιστημονική σοβαρότητα και το σπάνιο προσόν της αυτοκριτικής ικανότητας.

Τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε»

Τα σχόλια είναι κλειστά.