Ειδησεογραφικό site

Παυλόπουλος: Η καλή φιλία προϋποθέτει πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

34

Hχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρoκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι  η καλή φιλία και συνεργασία με τους γείτονες μπορεί να στηριχθεί μόνο όταν υπάρχει πλήρης σεβασμός του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, και του Δικαίου της Θάλασσας.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι από την πλευρά των γειτόνων  πρέπει να υπάρξει πάνω στο Διεθνές Δίκαιο πλήρης σεβασμός των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας καθενός, της εθνικής κυριαρχίας και βεβαίως των δικαιωμάτων που έχει κάθε κράτος πάνω στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

“Kύριε Υπουργέ, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θέλω να σας συγχαρώ για την προσωπική σας συμβολή στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και στην εμβάθυνση των τριμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ”, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε “οι σχέσεις μας αυτές παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Και μέσα σ’αυτό ακριβώς το πλαίσιο και σ’αυτή την προοπτική η Ελλάδα, όπως σας είναι γνωστό, επιδιώκει την όλο και πιο στενή συνεργασία του Κράτους του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα”.
Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί χάρις στη μεγάλη συμβολή, επίσης, του Προέδρου κ.Ρίβλιν και του Πρωθυπουργού κ.Νετανιάχου, οι σχέσεις μας στην περιοχή έχουν συγκεκριμένους στόχους. Και οι στόχοι αυτοί, όπως είπα και πριν, είναι: Να τελειώσει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή, να υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας συγκεκριμένα “η καλή γειτονία, η φιλία και η δημιουργική συνεργασία με τους γείτονες μπορεί να στηριχθεί μόνον εάν υπάρχει πλήρης σεβασμός του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Και εδώ θέλω να συμπεριλάβω και το Δίκαιο της Θάλασσας” και πρόσθεσε “μόνον όταν υπάρχει σεβασμός του συνόλου, επαναλαμβάνω, του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, συμπεριλαμβανομένου αυτονοήτως του Δικαίου της Θάλασσας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις σχέσεις αυτές. Και τούτο σημαίνει ότι από την πλευρά των γειτόνων μας θα πρέπει να υπάρχει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο όπως τόνισα πριν, πλήρης σεβασμός των Συνόρων, της Εδαφικής Ακεραιότητας, της Εθνικής Κυριαρχίας και, βεβαίως, των Δικαιωμάτων που έχει κάθε Κράτος πάνω στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Επίσης, τόνισε ότι “είναι κοινές μας Αρχές. Χαίρομαι γιατί αυτές οι Αρχές, όπως είπα – το επαναλαμβάνω για μιαν ακόμη φορά – είναι βάση για να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Για μιαν ακόμη φορά σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και παρακαλώ να διαβιβάσετε τους θερμούς μου χαιρετισμούς και την βαθιά μου εκτίμηση και στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ”..

Από την πλευρά του ο υπουργός δήλωσε ότι “είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Θυμάμαι ότι είχα έρθει ήδη στην αρχή των σχέσεων μας, από το 2009, όταν ήμουν τότε Υπουργός Εξωτερικών, άρα εκφράζω και πάλι τη χαρά και την ικανοποίησή μου που βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι υπάρχει μια τεράστια πρόοδος στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας”. Παράλληλα, επεσήμανε ότι “είμαστε και οι δύο δημοκρατικές χώρες οι οποίες έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Βεβαίως ξέρουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα με τη διακίνηση όπλων, με άλλες παράνομες και έκνομες ενέργειες και νομίζω πως είναι μια ευκαιρία η συνεργασία μας αυτή να βοηθήσει να μπορέσουμε να προσπεράσουμε αυτού
του είδους τις αντιξοότητες”.

Άρα λοιπόν, όπως τόνισε ο υπουργός,  χαίρομαι ιδιαιτέρως λόγω της στενής αμυντικής συνεργασίας που υφίσταται ανάμεσα στις δύο χώρες μας. “Δεν θα ήθελα βεβαίως να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με την συνεργασία αυτή, απλά θα ήθελα να πω ότι είναι μια εξαιρετική συνεργασία την οποία προσβλέπουμε να συνεχίσουμε και σας ευχαριστώ πάρα πολύ”, συμπλήρωσε ο κ. Λίμπερμαν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.