Ειδησεογραφικό site

Πανελλαδικές: Πώς τα Mαθηματικά «βούλιαξαν» τις θετικές επιστήμες

35

Τι δείχνουν οι νεότερες εκτιμήσεις των βαθμολογητών για τις βάσεις – Σε πτώση τα Πολυτεχνεία, οι σχολές Πληροφορικής και οι Οικονομικές – Αμετάβλητες Νομικές και Φιλοσοφικές – Μικρή πτώση για Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές

Η πανωλεθρία στα Μαθηματικά και οι δυσκολίες που φαίνεται πως αντιμετώπισαν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε Χημεία, Φυσική και Βιολογία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε καθοδική πορεία τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στα Μαθηματικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατηφόρα στις βάσεις στο 5ο (των Οικονομικών Σχολών) και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των Θετικών Επιστημών), ενώ ακόμα και στο 3ο Πεδίο, των Ιατρικών Σχολών, ενδέχεται φέτος η περιζήτητη Ιατρική Αθηνών να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.
Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές παραμένουν δημοφιλείς για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τα οποία βέβαια τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούσαν πόλο έλξης για τους υποψηφίους λόγω του μικρού αριθμού προσλήψεων. Στις Στρατιωτικές και στις Σχολές Αστυνομίας η πτώση αναμένεται συγκρατημένη. Τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, έως και τις 4 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου και στα Οικονομικά Τμήματα σε κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσει έως και τα 1.500 μόρια, ενώ μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις Νομικές Σχολές. Σε ό,τι αφορά τα Πολυτεχνεία, η πτώση θα κινηθεί από τις υψηλόβαθμες προς τις αποκαλούμενες «μεσαίες σχολές».

Η πανωλεθρία πάντως που σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών θα συμπαρασύρει σε πτώση τις σχολές Πληροφορικής, Θετικών Επιστημών, τα Πολυτεχνεία και τις Οικονομικές Σχολές. Οπως προκύπτει από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, πολλά γραπτά όχι μόνο δεν έπιασαν τη βάση, αλλά έπεσαν και κάτω από το 5. Εκτιμάται ότι το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση. Στις Νομικές Σχολές και γενικότερα στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, με μικρές αυξομοιώσεις.

Τα δυσκολότερα θέματα, σε σχέση με πέρυσι, στα Μαθηματικά και τα Αρχαία φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο τις φετινές βάσεις. Για τα Μαθηματικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία αναφέρει: «Καλύφθηκε μεγάλο μέρος της ύλης, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις. Ωστόσο, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή ανάπτυξη των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Τα θέματα έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις».

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων είναι οι ακόλουθες:

■ Από τους 85.908 που συμμετείχαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις, οι 32.732 επέλεξαν το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές), όπου αναμένεται πτωτική πορεία.
■ Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) αναμένεται «σφαγή».
■ Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) αναμένεται ασθενής πτώση.
■ Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Εκπαίδευσης) αναμένονται αυξομειώσεις.
■ Στο  5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται μεγάλη πτώση.

Συμπλήρωση μηχανογραφικού

Μεγάλη σημασία για την πορεία των βάσεων έχει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που πρέπει να γίνει έως και τις 14 Ιουλίου.

Από το υπουργείο τονίζεται ότι ο υποψήφιος θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και έναν κωδικό -τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας- για τον οποίο θα πρέπει να μεταβεί στο σχολείο προκειμένου να τον δημιουργήσει. «Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές αποτελεί για τους υποψηφίους την πιο σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις την πιο αγχωτική κατάσταση που έχουν περάσει μέχρι τότε. Η διαδικασία της συμπλήρωσης αποτελείται από δύο μέρη: α) το τεχνικό και β) το ουσιαστικό, τη σειρά προτίμησης δηλαδή που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι τα τμήματα επιλογής», επισημαίνεται στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017» των Σπύρου Μιχαλούλη και Νίκου Παυλάκου.

Εκεί τονίζεται: «Το 1ο βήμα της διαδικασίας είναι η επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του. Σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που έχει ο κάθε υποψήφιος, όπως την πόλη όπου βρίσκεται το τμήμα, τον βαθμό ενδιαφέροντός του για το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.τ.λ., επιλέγει τα τμήματα που θέλει να δηλώσει και τα συγκεντρώνει σε ένα ξεχωριστό φύλλο (ή στην επόμενη σελίδα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, όπου εμφανίζονται μόνο τα τμήματα στα οποία έχει σημειώσει αριθμό προτίμησης ο υποψήφιος). Στη φάση αυτή ο υποψήφιος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά προτίμησής του για το κάθε τμήμα. Πρέπει απλά να επιλέξει ποια τμήματα θα δηλώσει τελικά στο μηχανογραφικό του.

Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να δηλώσει ο υποψήφιος όσα περισσότερα τμήματα μπορεί (ακόμη και όλα από το 1 ή 2 Επιστημονικά Πεδία που του δίνεται η δυνατότητα από το σύστημα), έστω και αν στο επόμενο βήμα αφαιρέσει κάποια. Το 2ο βήμα της διαδικασίας είναι η ταξινόμηση των τμημάτων βάσει της σειράς προτίμησης του υποψηφίου. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Στο σημείο αυτό η σειρά προτίμησης του υποψηφίου πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από το τμήμα και την πόλη που βρίσκεται αυτό και όχι από τη βάση του τμήματος. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος ότι το τμήμα που έχει δηλώσει στην επάνω σειρά του αρέσει περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που είναι σημαντικά γι’ αυτόν) από το τμήμα που έχει δηλώσει από κάτω».

Τα σχόλια είναι κλειστά.