Ειδησεογραφικό site

Οθωνας: Ο φράχτης αποδείχτηκε έργο που η χώρα το είχε απόλυτη ανάγκη

71

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιδράσεις του το 2011 σχετικά με τον φράχτη του Εβρου, άφησε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας.
Ο κ. Οθωνας, ο οποίος ως υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε υλοποιήσει το έργο, στον Εβρο τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («POLITICA 89.8 FM») πως «όλοι σήμερα αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που είχε η ύπαρξη του φράχτη στην ανάσχεση των απειλούμενων ανεξέλεγκτων ροών και την αποτροπή των σχεδίων του Ερντογάν» για να θυμήσει «Όμως τότε, το 2011, μόνοι μας πήραμε και αυτό το βάρος και το κόστος εν μέσω σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Γιατί βλέπαμε πιο μακριά απ’ ότι έβλεπαν ή έκαναν ότι έβλεπαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Και μακάρι να μην είχε υπάρξει αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν και να μπορούσαν κάποιοι να εξακολουθούν να μιλάνε ακόμα για «τείχος της ντροπής», για «το νέο τείχος του Βερολίνου», για τους «σοσιαλφασίστες που χτίζουν συρματοπλέγματα αντί να χτίζουν γέφυρες ειρήνης» κι όλα τα σχετικά που ακούσαμε τότε ο Χρήστος Παπουτσής κι εγώ, που είχαμε την εντολή του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου».

Πρόσθεσε δε πως «όμως, αποδείχθηκε δυστυχώς ότι ήταν ένα έργο που η χώρα το είχε απόλυτη ανάγκη. Και ήταν η πρώτη πράξη ισχυρού συμβολισμού που δήλωνε ότι η χώρα σταματάει να είναι ξέφραγο αμπέλι, λειτούργησε επί σειρά ετών και λειτουργεί και αυτές τις κρίσιμες ώρες στον Έβρο αποτρεπτικά».
Ο κ. Οθωνας χαιρέτησε «την συμφωνία από όλο το πολιτικό σύστημα, στην βασική αρχή ότι τα ελληνικά σύνορα, είναι υποχρέωση και όχι απλά δικαίωμα της ελληνικής πολιτείας να τα φυλάσσει. Αυτοί που πρέπει να περάσουν, πρέπει να υπάρχουν νόμιμοι οδοί και νόμιμες διαδικασίες να μπορούν να περάσουν, όσοι δεν επιτρέπεται να περάσουν ή δεν δικαιούνται να περάσουν, να υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου και αποτροπής».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως είναι «ακατανόητη και επικίνδυνη η άρνηση του Πρωθυπουργού» στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

«Η αλήθεια που πρέπει να πούμε στον κόσμο είναι ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό θα έχει και βάθος και διάρκεια και εντάσεις που υπερβαίνουν κυβερνητικές θητείες, πρωθυπουργούς, κόμματα και πρόσωπα. Γι’ αυτό η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με προοπτική, συμφωνημένο από τις πολιτικές δυνάμεις και εξειδικευμένο, με πολύ μεγάλη πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης, για να υιοθετηθούν βασικοί παράμετροι του. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή η κατάσταση να ξεφύγει και να γίνει μη διαχειρίσιμη. Γι’ αυτό και είναι ακατανόητη και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη η άρνηση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στην σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου» επεσήμανε.

«Η πολιτική αλαζονεία, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τα καταφέρει μόνος του και θα το πιστωθεί πολιτικά κερδίζοντας προσωπικά και μικροκομματικά οφέλη από μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα υπόθεση, θα αποδειχθεί κοντόφθαλμη» κατέληξε ο κ. Οθωνας

Τα σχόλια είναι κλειστά.