Ειδησεογραφικό site

Τσουνάμι από κομματικά ρουσφέτια στο δημόσιο με πρόσχημα… τους πρόσφυγες. Προσλήψεις στα hotspots

134

Στρατιά νυν, αλλά και μελλοντικών ψηφοφόρων επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση τάζοντας, όχι απλά χιλιάδες προσλήψεις, αλλά, εν καιρώ Μνημονίου και οικονομικής κατάρρευσης των κρατικών ταμείων, μονιμοποιήσεις χιλιάδων συμβασιούχων.

Της Στέλλας Νοβάκη

Χιλιάδες νέοι στον καιρό της ανεργίας πέφτουν εύκολα θύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας και της πάγιας πολιτικής τακτικής της εξουσίας εδώ και πολλά χρόνια. Το πιθανότερο είναι πολλοί από αυτούς να καταλήξουν στα δικαστήρια καθώς ο διορισμός τους αργά ή γρήγορα θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Ακόμη και οι ίδιοι οι συμβασιούχοι… αμφισβητούν τον λόγο της κυβέρνησης, φοβούμενοι ότι αργότερα θα βρεθούν αντιμέτωποι, χωρίς καμία υποστήριξη, με τη νομοθεσία, όταν οι προσλήψεις τους θα κριθούν… αντισυνταγματικές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνει ότι θέλει να βγάλει τους συμβασιούχους από την ομηρεία. Οι ίδιοι όμως φοβούνται ότι απλά αυτή θα παραταθεί.

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης προανήγγειλε τη μονιμοποίηση 10.000 συμβασιούχων στο Δημόσιο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ούτε χρονικό ορίζοντα ούτε αρμοδιότητες ούτε καν το πώς.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιμένει στη μονιμοποίηση όλων όσοι έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου σε Δήμους και άλλες υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Έτσι, δημιουργεί το δικό της σύστημα στο Δημόσιο, τη δική της στρατιά ψηφοφόρων, με υπαλλήλους που η ίδια έχει προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της κυβερνητική της θητείας.

Το ζήτημα έλαβε διαστάσεις μετά τη διαπίστωση ότι 80% όσων είχαν προσληφθεί για τα hot spots, δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους, αλλά κάλυπταν ανάγκες των δήμων. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης δεν αρκείται στην παράταση των συμβάσεων που έληξαν με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε κατά την περίοδο που ήταν αρμόδιος υπουργός για τη Δημόσια Διοίκηση.

Αλλά από τη νέα του θέση, δίπλα στον πρωθυπουργό, εκτοξεύει απειλές για επιβολή κυρώσεων τόσο κατά των δημάρχων που αρνούνται τις μονιμοποιήσεις όσο και κατά των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αρνούνται να εγκρίνουν δαπάνες για τη συνέχιση της μισθοδοσίας των συμβασιούχων.

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Ούτε καν τον αριθμό των ανθρώπων που θέλει να διορίσει δεν γνωρίζει η κυβέρνηση. Πολλοί εκτιμούν ότι οι συμβασιούχοι που προσελήφθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, σε Δήμους, άλλους δημόσιους φορείς, ακόμη και στις δεκάδες Γενικές Γραμματείες που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνούν τις 50.000 χιλιάδες! Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός δεν είναι σε θέση να υπολογίσει πόσοι είναι εκείνοι που ο ίδιος και η κυβέρνηση θα θελήσουν να μονιμοποιήσουν. «Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τους εργαζόμενους με συμβάσεις στους δήμους σε 10.000», υποστηρίζει ο υπουργός. «Μόνο στο δήμο της Αθήνας ίσως να φτάνει τα 200-300 άτομα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ίσως και τα 500», ισχυρίστηκε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε: «Αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος γιατί το τοπίο είναι θολό σκόπιμα».

Κατά τη δική του ερμηνεία, οι επίτροποι «στηρίζονται σε μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούσε το νόμο του 2015 και όχι τους επόμενους νόμους». Φαίνεται, ωστόσο, ότι παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που ομολογεί ο υπουργός Επικρατείας, τα πράγματα μέχρι στιγμής δεν εξελίσσονται όπως τα θέλει το Μέγαρο Μαξίμου.

 

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟ… ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Το μείζον εθνικό θέμα του προσφυγικού αντιμετωπίστηκε σε όλες τις πτυχές του με μεγάλη επιπολαιότητα από την κυβέρνηση, όπως φανερώνουν οι εξελίξεις. Πάνω από 2.500 άτομα προσελήφθησαν με πρόσχημα τους πρόσφυγες, ωστόσο έπιασαν δουλειά ελάχιστοι, αφού λίγοι απασχολήθηκαν στο αντικείμενο για το οποίο προσλήφθηκαν. Η κυβέρνηση δικαιολογεί την κατάσταση, με τον πιο απίστευτο τρόπο. «Ο σχεδιασμός των προσλήψεων έγινε πριν από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μετά την οποία οι αφίξεις μειώθηκαν δραματικά», ξεκαθαρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας απαντήσεις με ύφος… Πόντιου Πιλάτου.

Όπως κατήγγειλαν πριν από λίγο καιρό 20 βουλευτές της ίδιας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπ’ αριθ. 2165/20-12-16 ερώτησή τους και επιβεβαίωσε εσχάτως ο Αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 16-01-17, από τους 2.500 ανέργους που προσελήφθησαν μέσω ΟΑΕΔ το περασμένο φθινόπωρο για να στελεχώσουν 19 κέντρα φιλοξενίας και 5 hotspots σε 8 περιφέρειες της χώρας, απορροφήθηκε μόνο το 20%. Όσον αφορά δε, το υπόλοιπο 80% σε περίπτωση που δεν αγνοείται παντελώς η τύχη του, έχει απορροφηθεί από άλλες υπηρεσίες των δήμων. Ειδικότερα σε τεχνικές ειδικότητες όπως σε οικοδόμους, οδηγούς, υδραυλικούς κοκ, αυτοί απουσιάζουν σε ποσοστό 100%! Ενώ, όπως ομολόγησε επίσης, ο κ. Βίτσας, πολλοί από τους προσληφθέντες δεν απασχολούνται, διότι δεν έχουν αντικείμενο, εξαιτίας παντελούς έλλειψης οργάνωσης των δομών!

Η αυθαιρεσία του κομματικού κράτους έγκειται και στο ότι σύμφωνα με τη ρητή επισήμανση της υπ’ αριθ. 6/2016 δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, καθιστά σκοπό της δράσης την «επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση και υποστήριξη των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής που παρέχονται από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης». Να σημειωθεί ωστόσο ότι από τα 17,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για τις προσλήψεις των υπαλλήλων–φαντασμάτων τα 10,9 εκατ. προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δημιουργώντας έτσι ένα τραγικά αρνητικό προηγούμενο στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μόνο στη Λάρισα πάνω από 90 υπάλληλοι προσλήφθηκαν για το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή, όμως παραπάνω από τους μισούς κάθονται στα γραφεία των Δήμων, αφού από τον Σεπτέμβριο που προσλήφθηκαν οι δομές… δεν λειτουργούσαν.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.