Ειδησεογραφικό site

Οι Ρότσιλντ, το Νόμπελ και η «κόουτς» του Αλέξη…

701

Μέσα στον πανικό και την πολιτική οχλοβοή της υπογραφής της συμφωνίας Αθηνών – Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ στις Πρέσπες, ένα ξένο δημοσίευμα πέρασε στα «ψιλά» παρ’ ότι θα μπορούσε να είναι «πρωτοσέλιδο».
Του Βασίλη Φιλιππάτου

«Οι δύο ηγέτες που αξίζουν το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη. Αντιθέτως, θα συναντηθούν την Κυριακή στις όχθες μιας λίμνης στα σύνορα Ελλάδας, “Μακεδονίας” και Αλβανίας. Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της “Μακεδονίας” Ζόραν Ζάεφ, μιας χώρας που αναμένεται να αναγνωριστεί ως “Βόρεια Μακεδονία”, θα υπογράψουν μια συμφωνία για να επιλύσουν μια πολυετή διαμάχη για το όνομα»! Το άρθρο δημοσιεύεται στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» και το υπογράφει ο αρθρογράφος Έντουαρντ Ντ. Τζόζεφ (Edward D. Joseph).
Ο αιφνιδιασμός του καλοπροαίρετου αναγνώστη είναι δικαιολογημένος: «Είναι μια τόσο σπουδαία συμφωνία που αφορά την παγκόσμια ειρήνη;». Φυσικά, όχι. Μα τότε, πώς γράφτηκε κάτι τέτοιο αλλά και πώς μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού έγραψαν ύμνους για τον Αλέξη Τσίπρα και την τόλμη του να λύσει ένα χρόνιο ζήτημα με το μικρό κράτος των Βαλκανίων;
Το μυστικό για την αποθέωση αυτή έχει ένα όνομα: Ρότσιλντ (Rothschild). Η γνωστή τράπεζα που έχει προσλάβει η ελληνική κυβέρνηση, έναντι αμοιβής εκατομμυρίων, για να κάνει… λόμπινγκ σε σχέση με το χρέος.
ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ
Ας μείνουμε όμως για λίγο στο άρθρο του «Foreign Policy» το οποίο υποστηρίζει ότι για τη… Μόσχα και για τους λαϊκιστές στην Ευρώπη η συμφωνία αυτή (Ελλάδας – πΓΔΜ με τους… «ευάλωτους ηγέτες») συνιστά πλήγμα.
«Καθιστά εκ νέου το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως οργανισμούς ζωτικής σημασίας, ικανούς να παρέχουν κίνητρο σε ευάλωτους πολιτικούς ηγέτες για να κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς. Τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις τους οι Τσίπρας και Ζάεφ διέψευσαν την πλάνη ότι οι υπερεθνικοί οργανισμοί δεν έχουν ρόλο αλλά ρόλο έχουν μόνο τα εθνικά κράτη», υπογραμμίζει το άρθρο.
«Αυτό που κάνει την υπόθεση της Μακεδονίας τόσο ενοχλητική είναι η επίμονη πρόκληση για την ίδια την ύπαρξη μιας μακεδονικής ταυτότητας από τους τρεις μεγαλύτερους, ισχυρότερους γείτονές της, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Σερβία (οι άλλοι λαοί της περιοχής αναγνωρίζουν τουλάχιστον την ύπαρξη του άλλου). Μολονότι αναγνωρίζει ονομαστικά το μακεδονικό κράτος, κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει προωθήσει μια αφήγηση που την έχει υπονομεύσει. Η Βουλγαρία αμφισβητεί τη μακεδονική γλώσσα, η Σερβία την ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της “Μακεδονίας” και μια κυρίαρχη αφήγηση στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως μια μη ελληνική Μακεδονία. Η “Μακεδονία” δεν είναι μόνο “ελληνική” αλλά η “Ελλάδα” υπό αυτή την έννοια αποκλειστικότητας έχει τις ρίζες της στον φαύλο ελληνικό εμφύλιο πόλεμο», αναφέρει το άρθρο.
Ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Η διαμάχη για το όνομα έχει εξασθενήσει τόσο καιρό για τον απλό λόγο ότι έχει προκαλέσει λιγότερο πόνο στο μεγαλύτερο, ισχυρότερο μέρος, στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με όλους σχεδόν τους προκάτοχους, ο Τσίπρας αντιλήφθηκε, πρώτον, το όφελος από την απαλλαγή της Ελλάδας από ένα περιττό βάρος στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., καθώς και τις σχέσεις του με έναν γείτονα. Δεύτερον, ο Τσίπρας είδε την ευκαιρία για την άφιξη του ρεφορμιστή ομολόγου του στα Σκόπια, του Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της “Μακεδονίας” είναι απελπισμένος να δει τη χώρα του να εισέλθει τελικά στο ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στην Ε.Ε., να σταθεροποιηθεί και να προσελκύσει επενδύσεις»…
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Για τους αμφισβητούντες στα Βαλκάνια που επιθυμούν την επαναχάραξη των συνόρων, η συμφωνία επίσης συνιστά βαρύ πλήγμα. Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ στον κοντινό ορίζοντα, τα σύνορα της “Μακεδονίας” είναι διασφαλισμένα, κάτι που θα περιέπλεκε την κατάσταση για εκείνους που θα τεμάχιζαν το γειτονικό Κόσσοβο. Η συμφωνία προοιωνίζεται πρόοδο και στη Βοσνία, η οποία επιτέλους θα μπορέσει να προχωρήσει στο προτελευταίο στάδιο πριν από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και να εμποδίσει έτσι τα σχέδια διχοτόμησής της… Με αναγεννημένα το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή, η Σερβία, θα μπορεί να απαλλαγεί επιτέλους από το “φλερτ” της με τη Ρωσία και να επιλέξει οριστικά να συμμαχήσει με τη Δύση», γράφει ο αρθρογράφος του «Foreign Policy» και καταλήγει:
«Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ο κόσμος να υψώσει το ανάστημά του και να υποστηρίξει τις προσπάθειες δύο γνήσιων ειρηνοποιών, οι οποίοι έχουν επενδύσει χρόνο και έχουν ρισκάρει πολιτικά για να επιτύχουν μια σοβαρή και απαιτητική συμφωνία ώστε να ξεπεραστεί μια διένεξη δεκαετιών. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι καθόλου πρώιμο να μιλάμε για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης»…
Αυτή ήταν η επιχειρηματολογία του έγκριτου περιοδικού για τη συμφωνία που παραχωρούσε το όνομα «Μακεδονία» κι έδινε τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς.
Η ΚΥΡΙΑ ΑΝ ΛΟΡ
Πίσω όμως από το δημοσίευμα αυτό «κρύβεται» ένα άλλο όνομα. Αυτό της Αν Λορ Κισέλ (Anne Laure Kiechel).
Αλλά ποια είναι αυτή η κυρία που μάλιστα ακούγεται ότι έχει και γραφείο στο Μαξίμου; Η δυναμική 43χρονη Αν Λορ Κισέλ είναι κορυφαίο στέλεχος της Ρότσιλντ, της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, την οποία έχει προσλάβει η ελληνική κυβέρνηση για την διαχείριση του χρέους και την έξοδο της χώρας στις αγορές έναντι της αδράς αμοιβής των 32 εκατ. ευρώ!
Στη Ρότσιλντ η κυρία Κισέλ βρέθηκε πριν από εννέα χρόνια. Προηγουμένως εργαζόταν για τη Lehman Brothers ενώ η ίδια έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διαδικασίες αξιολόγησης επιχειρήσεων αλλά και κρατών. Επίσης, είναι πίσω απ’ όλες τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το χρέος, ακόμη και όταν αυτός συνομιλεί με την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Άλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος των Ρότσιλντ. Αναδιάρθρωση χρεών, χρεοκοπημένων οικονομιών…
Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον οίκο Ρότσιλντ αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια του «μυστικού» ταξιδιού που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του στην Πόλη του Φωτός τον περασμένο Ιανουάριο. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας όταν ο φίλος του Νίκος Κουσιανάς της Apivita έψαχνε απεγνωσμένα έναν επενδυτή για την εταιρεία του κι εκείνος είχε συναντήσει στελέχη της L’ Oreal. Πίσω και από αυτό το ραντεβού βρισκόταν η Αν Λορ Κισέλ που είχε ήδη από τότε αναλάβει και τις διεθνείς δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού μαζί με το ρόλο της στην παροχή συμβουλών διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, είναι εκείνη που τον «έχει πάρει από το χέρι», όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, και τον φέρνει σε επαφή με κορυφαίους διεθνείς επιχειρηματικούς παράγοντες.
Η κυρία Κισέλ φέρεται να οργάνωσε και τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα από το αμφιλεγόμενο περιοδικό «Politique Internationale» και από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.
ΔΕΙΠΝΑ… ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ
Η Αν Λορ είναι μία δραστήρια γυναίκα. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που οργάνωσε σπίτι της, έφερε σε επαφή τον Έλληνα πρωθυπουργό με μεσαία στελέχη των γαλλικών ΜΜΕ. Σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον -και αντίστοιχο των καλοπληρωμένων υπηρεσιών της- ήταν ένα γεύμα εκεί όπου η «κόουτς» του Αλέξη Τσίπρα τον έφερε σε επαφή με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών. Ανάμεσά τους, εκτός από τον Ζαν Πολ Αγκόν της L’ Oreal, ήταν επίσης εκπρόσωπος του κατασκευαστικού κολοσσού Vinci. Παρών ήταν και ο Ζαν Λουί Σοσαντέ, διευθύνων σύμβουλος της πασίγνωστης Suez, που ειδικεύεται σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων και έχει ως θυγατρικές την Chobani των γιαουρτιών και γενικότερα των γαλακτοκομικών. Επίσης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ενός διεθνούς fund που ονομάζεται Meridian, της Opera που κατασκευάζει μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα για συνταξιούχους κ.ά.
Επίσης, η κυρία Κισέλ ήταν στις 23 Μαρτίου η κεντρική ομιλήτρια ως σύμβουλος του ελληνικού κράτους εκπροσωπώντας την τράπεζα Ρότσιλντ, στην εκδήλωση του νέο-ιδρυθέντος Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ – Ελλάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ που πραγματοποιήθηκε παρουσία κορυφαίων Ελλήνων (Παππάς, Χαρίτσης, Γ. Τσίπρας κ.ά.) και Ισραηλινών υπουργών και αξιωματούχων και με συμμετοχή πλέον των 200 διακεκριμένων Ισραηλινών επιχειρηματιών. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών σε διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας προς την ισραηλινή επιχειρηματική κοινότητα.

Πάντως, τα τραπέζια που προαναφέραμε και τα οποία οργάνωσε η κυρία Κισέλ δεν είχαν συγκεκριμένη ατζέντα. Ήταν περισσότερο διερευνητικές συναντήσεις γνωριμίας, όπου οι συζητήσεις ήταν περί ανέμων και υδάτων. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έμπειρος σε τέτοιου είδους συναντήσεις κορυφής, πράγμα που σημαίνει ότι η Αν Λορ έχει ακόμα να κάνει πολλή δουλειά στον τομέα «εκπαιδεύοντας τον Τσίπρα».
Επίσης, οι κακές… αριστερές γλώσσες λένε ότι αυτή έβαλε το χεράκι της για το περίφημο σόου της γραβάτας στο Ζάππειο…

Τα σχόλια είναι κλειστά.