Ειδησεογραφικό site

Ο Βίζερ «ξέκοψε» το ωραίο όνειρο: Ανόητοι όσοι θέλουν να φύγει το ΔΝΤ

40

Αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απηύθυνε ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Eίναι λίγο απογοητευτικό ότι ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της δεύτερης αξιολόγησης. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν την δεύτερη αξιολόγηση» σχολίασε ο κορυφαίος παράγοντας της ευρωζώνης. «Δεν γίνεται να επιταχύνουμε λιγάκι; Μόνο λίγο..» είπε χαρακτηριστικά.

«Τεχνικά είναι εύκολο, αν το θέλει κανείς. Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμε την άλλη Παρασκευή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίζερ έκανε μνεία ακόμη και στα στοιχεία για τις καταθέσεις στις τράπεζες και προανήγγειλε ότι έχουμε μια δυσκολία μπροστά μας μέχρι το καλοκαίρι, εννοώντας προφανώς την πληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου.

Ο ίδιος ευχήθηκε να υπάρξει δημόσιος τομέας χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και «λιγότερο δράμα» στις συζητήσεις και περισσότερες πράξεις (προφανώς από την κυβέρνηση).

«Αν φύγει το ΔΝΤ ίσως να μπορούσαμε να επεξεργαστούμε άλλο πρόγραμμα το φθινόπωρο, αλλά αυτό θα είναι καταστροφικό» σχολίασε, προσθέτοντας ότι είναι ανόητοι όσοι υποστηρίζουν την αποχώρηση του ΔΝΤ.

«Πολλοί σε αυτή τη χώρα έχουν όλα αυτά τα ωραία όνειρα ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό απαιτεί πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων «μία-δύο Συνόδους Κορυφής της Ευρωζώνης» για το τι θα γίνει, ενώ οι υπουργοί και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ζητήσουν νέα συμφωνία. Θα την επεξεργαστούμε και μπορεί να καταλήξουμε σε νέο πρόγραμμα το φθινόπωρο» προειδοποίησε ο κ. Βίζερ.

Παρότι στην αρχή είπε ότι το Grexit το έχουμε αφήσει πίσω μας, αργότερα σημείωσε ότι, για να φύγει οριστικά, θα πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία.

«Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε σε μια πολύ γρήγορη απόφαση και όχι μόνο το Grexit θα φύγει από το τραπέζι, αλλά θα φύγουν και πολλές από τις αρνητικές ανισορροπίες» είπε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.