Ειδησεογραφικό site

Ο Βενιζέλος άνοιξε τον δικό του «κύκλο» με το διήμερο συμπόσιο

56

Τη δική του ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα, εν είδει μανιφέστου, παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πρώτο συμπόσιο του think tank «Κύκλος Ιδεών», το οποίο ήταν γεμάτο από πολιτικά μηνύματα και συμβολισμούς, ταράζοντας για ένα διήμερο τα νερά της Κεντροαριστεράς.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Ο ίδιος μάλιστα μπορεί στις τοποθετήσεις του να μην έκανε καμία κεντροαριστερή αναφορά, ωστόσο, άφησε το πολιτικό του στίγμα, μιλώντας για το «αίτημα αλλαγής», αλλά και για το προοδευτικό Κέντρο, που υπερβαίνει τα όρια και την αμηχανία της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, που δυσκολεύεται να προβάλλει μια συνεκτική εναλλακτική πρόταση μετά τη διαρθρωτική κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν περιορίζεται στα όρια της Κεντροαριστεράς, αλλά καταθέτει προτάσεις µε θέσεις που έχουν εθνικό και επιστημονικό πρόσηµο διά µέσου του «Κύκλου Ιδεών», σημειώνουν με νόημα συνομιλητές και συνεργάτες του.

 

Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το συμπόσιο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε αρχικά στο μικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς συνέπεσε σχεδόν χρονικά με το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παρά το αρχικό «μούδιασμα», πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη διέψευδαν τα περί ενόχλησης, με στελέχη του κόμματος να αναφέρουν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 12-13 Ιουνίου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Ελλάδα μετά», είχε πολλές πρωτοτυπίες, καινοτόμα οργάνωση και «πυκνό» πολιτικό λόγο. Ακούστηκαν πολλές σύγχρονες απόψεις και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης και επανόδου της Ελλάδας στην κανονικότητα μετά τα μνημόνια. Ως ομιλητές συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες από το χώρο της διανόησης, της ακαδημαϊκής ζωής του τόπου, με αμιγώς μεταρρυθμιστική ταυτότητα, καθώς και πολιτικά πρόσωπα, χωρίς κομματική ταμπέλα.

Το συνέδριο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ στις εργασίες του έδωσαν το παρών εκπρόσωποι σχεδόν από όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου, μεταξύ των οποίων οι: Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Σιούφας από τη Νέα Δημοκρατία, Ανδρέας Λοβέρδος, Στέφανος Ξεκαλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Πάρης Κουκουλόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Βασίλης Κεγκέρολγου, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, από το Ποτάμι, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης από την Ώρα Αποφάσεων, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Αυγερινού.

 

ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ…

 

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΔΣ του Κύκλου Ιδεών, Πέτρος Καβάσαλης, ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και στη συνέχεια οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στις οποίες συμμετείχαν σημαντικοί ομιλητές. Σε αυτές ξεχώρισαν οι παρουσίες των: Νίκου Αλεβιζάτου, Γιάννη Πανούση, Τάσου Γιαννίτση, Στέλιου Ράμφου, Αχιλλέα Γραβάνη, Θανάση Διαμαντόπουλου, Λευτέρη Κουσούλη,, Πέτρου Παπασαραντόπουλου, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Σταύρου Τσακυράκη, Στράτου Φαναρά, Μιράντας Ξαφά, Γιώργου Παγουλάτου, Θανάση Τσαυτάρη, Ανδρέα Ανδρέαδη, Θανάση Βακάλη, Θεόδωρου Φέσσα.

Κατά την πρώτη ημέρα, οι ομιλητές περιέγραψαν τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά αιτία που οδήγησαν τη χώρα μας στη βαθιά κρίση που βιώνει, πρότειναν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στη χώρα εκτίμησε ότι το πρώτο βήμα είναι οι βουλευτικές εκλογές και η αλλαγή των πολιτικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, με τη δημιουργία μιας άλλης κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί να παρεμποδίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΡΑΜΦΟ

Το διήμερο συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια ενδιαφέρουσα ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον γνωστό στοχαστή Στέλιο Ράμφο, διανθισμένη με ιστορικές, φιλοσοφικές, θεολογικές, ανθρωπολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις και επισημάνσεις.

Ευάγγελος Βενιζέλος και Στέλιος Ράμφος ανέλυσαν το ιστορικό, θεσμικό, κοινωνικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της ελληνικής κρίσης, προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι Έλληνες μπορούν να ονειρευτούν ξανά στην πορεία προς τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Μεταξύ τους είχαν μοιράσει ρόλους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ρόλο θεολόγου – φιλοσόφου, ενώ ο Στέλιος Ράμφος, σε αυτό του αιχμηρού πολιτικού παρατηρητή. Ανέλυσαν το υπόβαθρο της ελληνικής κοινωνία, τα αίτια της κρίσης, τους λόγους της παρακμής.

Για τον «λαϊκισμό που κυριαρχεί» ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι εν πολλοίς «είναι πρόβλημα στη σχέση μας με τη Δημοκρατία».

Ο Στέλιος Ράμφος άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για… γκρουπ ψυχοθεραπείας που οι συνθήκες το έκαναν κυβέρνηση, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «δεν είναι δύσκολο να ψηφίσεις έναν που δεν φορά γραβάτα ή φορά κάθε τόσο παραλλαγή».

Τοποθέτηση που έδωσε το έναυσμα για να απαντήσει με καυστικό τρόπο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Έχει μετατρέψει τη γραβάτα σε στοίχημα για τη δημοσιονομική ύπαρξη του τόπου. Εάν λυθεί το θέμα το χρέους θα φορέσω γραβάτα. Δηλαδή θα περάσω σε μία παράδοση δυτικής σαλιάρας».

«Πότε καταλαβαίνουμε την κόλαση;» ρώτησε σε κάποιο άλλο σημείο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Σε δύο χρόνια» απάντησε ο φιλόσοφος.

«Γιατί η κοινωνία δεν αντιδρά με όσα έχουν γίνει;» ήταν ένα από τα επόμενα ερωτήματα του κοινού, με τον Στέλιο Ράμφο να απαντά ότι «η κοινωνία εμπιστεύεται όποιον της δίνει, δεν της δίνει κανείς, δεν εμπιστεύεται κανέναν, δεν βγαίνει στους δρόμους».

«Υπήρξε όμως μια λαϊκή κραυγή που δημιούργησε πολιτικές σταδιοδρομίες», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος αναφορικά με το κίνημα των Αγανακτισμένων.

Θερμά χειροκροτήματα απέσπασε η αναφορά του Στέλιου Ράμφου για τον δήθεν εκσυγχρονιστή που διόρισε 400.000 στο Δημόσιο και μετά έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο Στέλιος Ράμφος, η Ελλάδα του επέκεινα έχει όνομα: Σώρρας. «Μόνο με παραδείσους γίνεται η δουλειά στην Ελλάδα. Η παράδοσή μας είναι να ονειρευόμαστε με ανοιχτά μάτια» προσέθεσε και έκλεισε την ομιλία του δίνοντας τη δική του απάντηση στο ερώτημα της συνάντησης: «Θα ονειρευτούμε ξανά αν δεν φαντασιωνόμαστε».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.