Ειδησεογραφικό site

Κυριάκος Μητσοτάκης:«Φέρτε στη Βουλή το φιάσκο της συμφωνίας»

46

Στο φως το φιάσκο του Eurogroup φέρνει η Νέα Δημοκρατία. Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της καθοριστικής για την Ελλάδα συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή «για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη» καθώς «η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει για το Eurogroup και πανηγυρίζει».

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Μία προς μία θα αποδομήσει η Νέα Δημοκρατία τις πανηγυρικές εξαγγελίες Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από τη συζήτηση στη Βουλή, να κατεβαίνει τις επόμενες ημέρες στο λαό προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της παράταξης για την αναχαίτιση της ύφεσης, την ανάκαμψη της οικονομίας και την ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων.

«Αυτά που τελικώς μένουν από την όλη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα» αναφέρει η ΝΔ, εξηγώντας ότι η χώρα είχε πολύ μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ανάγκες από τα 800 εκατ. ευρώ που θα λάβει για την αποπληρωμή ελάχιστου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες αφού τα υπόλοιπα χρήματα, δηλαδή τα 7,7 δισ. Ευρώ, θα πάνε κατευθείαν στην αποπληρωμή των μνημονιακών δόσεων. Όσο για τη ρύθμιση χρέους ή την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση , οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος όχι μόνο δεν κατάφεραν να επιτύχουν έστω μια λεκτική διατύπωση, αντίθετα δεν εξασφάλισαν καν ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν εντός ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, το φθινόπωρο του 2018.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Στη ΝΔ διαβάζοντας την απόφαση του Eurogroup διαπίστωσαν ότι η γενικόλογη διατύπωση για το χρέος περιλαμβάνονταν και στο προηγούμενο κείμενο του Μαΐου. Επομένως, δεν επιτεύχθηκε η παραμικρή πρόοδος, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και ακολούθως ίσο ή πάνω από 2% του ΑΕΠ στο διάστημα από το 2023 έως και το 2060. Για το χρέος υπάρχει, ακόμη, η γνωστή παράγραφος, με τις δευτερεύουσες παρεμβάσεις που αφορούν τα κέρδη από SMP και ANFA και την κατάργηση του πέναλτι για την επαναγορά ομολόγων του 2012.

Επαναλαμβάνεται, επίσης, ότι η μέση παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και των τόκων προς τον EFSF θα είναι από μηδέν έως και 15 έτη, ενώ τονίζεται, εκ νέου, ότι τα εν λόγω μέτρα δεν θα πρέπει να επιφέρουν επιπλέον κόστος στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Παράλληλα εισάγεται ένας νέος μηχανισμός, ο οποίος αφορά εκ νέου στα δάνεια του EFSF (Β’ Μνημόνιο), που συνδέει την αποπληρωμή των υποχρεώσεων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ο μηχανισμός αυτός θα συγκεκριμενοποιηθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για το χρέος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και εφόσον αυτό έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από την ελληνική πλευρά.

 

ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Κι όμως στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός διερρήγνυε τα ιμάτιά του για το χρέος, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανοίξει το ζήτημα του «κουρέματος» για το οποίο πάντως δεν κατάφερε το παραμικρό. Στη ΝΔ χαρακτηρίζουν ψευδείς τις επισημάνσεις του κ. Τσίπρα επί του προκειμένου και τονίζουν τα εξής:

«Το ζήτημα του χρέους δεν άνοιξε από τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Ετέθη από το 2012 με τη διπλή αναδιάρθρωση ύψους 132 δισ. και 10 δισ. μείωση τόκων το χρόνο. Επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κουρευτεί ούτε ένα ευρώ χρέους! Επίσης, με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, υπήρχε ρητή δέσμευση για ρύθμιση του ελληνικού χρέους με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Μια διαδικασία που υπονόμευσε ο ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάροντας ως αντιπολίτευση την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος και βυθίζοντας τη χώρα σε περιπέτεια το 2015. Αντιθέτως, με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έβλαψε την ελληνική οικονομία, η οποία παραμένει καθηλωμένη, λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης η οποία αποτυγχάνει στους στόχους της».

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί πλέον η παρέμβαση για τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η σύσκεψη με τον δήμαρχο Μενιδίου και με τους βουλευτές Αττικής του κόμματος και οι προτάσεις που κατετέθησαν στο «τραπέζι», οι συζητήσεις που έκανε με τους φορείς της Λέσβου και τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, αλλά και ο διάλογος που έκανε με εργαζομένους και κατοίκους στο ορυχείο της ΔΕΗ στους Αναργύρους Αμυνταίου, για την αντιμετώπιση των δύο μεγάλων καταστροφών που έπληξαν τη χώρα (σεισμός και κατολισθήσεις), έδειξαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει γνώση των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, «έχει επιλέξει να βρίσκεται πάντα στο σημείο που εξελίσσονται τα γεγονότα, για να ενημερώνεται από το λαό και να δίνει τις δικές του κατευθύνσεις».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.