Ειδησεογραφικό site

Ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας σε ένα μουσικό ταξίδι από την Ανατολή στην Δύση

3

Ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας πέρα από το μουσικό τάλαντο που φέρει είναι  ένας καλλιτέχνης με πλούσιες μουσικές σπουδές, ευγένεια και ήθος.  Πολλοί θα ήθελαν στο μουσικό χώρο να έχουν τόσο εξειδικευμένες γνώσεις. Η αγάπη του για το τραγούδι τον έκανε να  θέλει να εντρυφήσει στην μουσική ώστε να έχει διάρκεια στο χώρο και όχι να αρκεστεί σε μία καριέρα «βεγγαλικό»! Την Κυριακή 19 Μαρτίου θα τον ακούσουμε στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» σε αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

Στην Πέννυ Κροντηρά

Η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τραγουδιστές με το δικό σου βιογραφικό όσον αφορά τις μουσικές σπουδές. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ακολουθήσεις την μουσική πορεία;

 Πρωτίστως σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.  Νομίζω ότι ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω μουσική, τραγουδώ και προσπαθώ να παίξω κάποιο μουσικό όργανο. Η ζωή  μου είναι η μουσική, αναπνέω για αυτήν, δημιουργώ με αυτήν και ολοκληρώνομαι μέσω αυτής. Οπότε η μουσική πορεία ήταν  αναμενόμενη και ίσως προδιαγεγραμμένη.

Ποιες οι δυσκολίες που ίσως έχεις αντιμετωπίσει;

Η εκμάθηση της μουσικής είναι ένα δύσκολο εγχείρημα εκ των πραγμάτων. Απαιτεί προσήλωση στο στόχο, υπομονή, επιμονή, σκληρή προσπάθεια και πολλή δουλειά. Αν όμως κάποιος είναι αποφασισμένος και πραγματικά αγαπά τη μουσική και τις εκφάνσεις της,  τότε σίγουρα θα τα καταφέρει και ειλικρινά σας λέω, αυτή θα τον ανταμείψει πλουσιοπάροχα και δεν αναφέρομαι στο υλικό κομμάτι μόνο.

Η φωνή σου έχει γυρίσματα που ηχούν αντιπροσωπευτικά των σπουδών πάνω στην εκκλησιαστική και βυζαντινή, παραδοσιακή μουσική. Πόσο πιστεύεις ότι οι σπουδές καθορίζουν την καλλιτεχνική υπόσταση και θεωρείς ότι αυτή η χροιά μπορεί να σταθεί κάποιες φορές ως ερωτηματικό, καθώς ξεφεύγεις από τα σημερινά μουσικά πρότυπα;

Αυτές είναι οι βάσεις μου και πιστεύω ότι αποτελούν μεγάλο εφόδιο για μένα. Σαφέστατα δεν αρκούν για ολοκληρωμένη μουσική κατάρτιση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συνεχίζω να διευρύνω τους μουσικούς ορίζοντες μου στα Ανώτερα Θεωρητικά της Ευρωπαϊκής μουσικής καθώς και στην Φωνητική μουσική. Η πρώτη μου γνωριμία με το κοινό ήταν όντως με παραδοσιακό άκουσμα. Μετά από αυτό όμως και το ξέρουν καλά όσοι έχουν παρακολουθήσει τις live εμφανίσεις μου, ακολούθησαν πολλά άλλα πράγματα. Το ρεπερτόριο μου πια αποτελείται από πολλά τραγούδια, δικά μου και άλλων καταξιωμένων δημιουργών, που έχουν όλα τους ένα κοινό χαρακτηριστικό, σέβονται τον ακροατή και την καλή ελληνική μουσική!

Ποια η πορεία που θες να ακολουθήσεις;

Μου αρέσει να γράφω μουσική αλλά και να ερμηνεύω όμορφα ελληνικά τραγούδια που με εκφράζουν αλλά και αρέσουν στον κόσμο. Αυτό τον κόσμο θέλω να τον έχω πλάι μου συνοδοιπόρο, σε αυτό το ταξίδι που ξεκίνησα και ελπίζω να τον ανταμείψω για την επιλογή και την προτίμηση του.

Μία στιγμή που σε καθόρισε μέχρι τώρα στην επαγγελματική σου πορεία;

Είναι αρκετές οι στιγμές που θα μπορούσα να σκεφτώ γιατί η ίδια η ζωή άλλωστε απαρτίζεται από μικρές και μεγάλες στιγμές, που σε σημαδεύουν και σε χαρακτηρίζουν, ελπίζοντας να σε κάνουν και καλύτερο άνθρωπο ταυτόχρονα. Η σημαντικότερη για μένα ήταν η σύσταση της μουσικής μου ομάδας από αγαπημένους φίλους και συνεργάτες, που διακατέχονται από το ίδιο με εμένα πάθος για τη μουσική, κυνηγούν την τελειότητα και έχουν σαν γνώμονα την επιθυμία να ψυχαγωγούμε τον κόσμο, που δοκιμάζεται σκληρά αυτήν την περίοδο.

Πως νιώθεις πάνω στη σκηνή;

Όταν ανεβαίνω στην σκηνή αισθάνομαι σαν να μεταφέρομαι σε μία άλλη διάσταση που μου επιτρέπει να ξεδιπλώσω χωρίς φόβους και ενοχές, την ψυχή μου. Καταθέτω τη ψυχή μου στον κόσμο μέσα από τα τραγούδια μου και παίρνοντας δύναμη από την αγάπη τους, προσπαθώ να τους κάνω κοινωνούς της σχέσης και της αγάπης μου για την καλή ελληνική μουσική, χαρίζοντας τους, απλόχερα από τη μεριά μου, όμορφα συναισθήματα, ευχαρίστηση, αγαλλίαση και «αγωγή» της ψυχής.

Μία επιθυμητή συνεργασία;

Έχουμε ευτυχώς πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στο ελληνικό τραγούδι. Ενδεικτικά, θα ήταν τιμή μου να σταθώ πλάι στους Θαλασσινό(είχα την τιμή να βρεθώ παλιότερα στην σκηνή μαζί του), Μακεδόνα, Βιτάλη, Αρβανιτάκη, Ασλανίδου και Μποφίλιου.

Ποια τα επαγγελματικά σου σχέδια;

Ένας ολοκληρωμένος δίσκος που θα απαρτίζεται από όμορφες συνεργασίες δίπλα σε καλλιτέχνες που θαυμάζω και μέρα με τη μέρα να εξελίσσομαι μουσικά.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σου στη «Σφίγγα»;

Γνωστά και αγαπημένα τραγούδια μεγάλων ελλήνων δημιουργών, ειδωμένα «με μια άλλη ματιά». Ένα μουσικό ταξίδι από την Ανατολή στην δύση που σας υπόσχομαι ότι θα σας ευχαριστήσει και θα σας διασκεδάσει.

Ποια η σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική;  Μπορεί να ευδοκιμήσει;

Παρατηρώ και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα πως, ολοένα και περισσότεροι νέοι ασχολούνται ενεργά με την παραδοσιακή μουσική προσεγγίζοντας την ο καθένας με την δική του αισθητική. Μέσα από την παραδοσιακή μουσική είναι δυνατό να καλυφθεί ένα μέρος από την εσωτερική μας αναζήτηση για τις ρίζες μας, τα ήθη/έθιμα αλλά και τα βιώματα που μας διαμόρφωσαν σαν λαό, όσον αφορά στον τρόπο που σήμερα λειτουργούμε και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Περιμένω μια νέα προσέγγιση αυτού του είδους, μια μίξη με νέα στοιχεία, που θα δώσουν νέα πνοή, γιατί ξέρετε δεν θεωρώ κακό τον εμπλουτισμό με νέα πράγματα, αντιθέτως θεωρώ ότι προσδίδουν νέα δυναμική στην παράδοση, στην ενδυνάμωση της ταυτότητας μας και στον τονισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας. Η εποχή που διανύουμε με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μου δημιουργούν την αίσθηση ότι, αυτή η τάση θα εδραιωθεί και θα δούμε πολλά όμορφα πράγματα από εδώ και εμπρός.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.