Ειδησεογραφικό site

Ο Ρίσι Σούνακ διεκδικεί την πρωθυπουργία στη Βρετανία

24

Tην απόφασή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, ανακοίνωσε επισήμως την Κυριακή ο πρώην υπουργός των Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Είχε προηγηθεί τρίωρη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον για να αποφευχθεί το «ρήγμα» στους κόλπους των Συντηρητικών. Ο Σούνακ συγκέντρωσε την υποστήριξη πάνω από 100 βουλευτών των Τόρις. Στο tweet που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο Σουνάκ έγραψε «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική κρίση».

Ο Σουνάκ υπόσχεται ότι μπορεί «να διορθώσει την οικονομία μας, να ενώσει το κόμμα μας και να προσφέρει για τη χώρα μας» και ότι αν και «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες» από αυτές που έθεσε η πανδημία, «οι ευκαιρίες – αν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εξαιρετικές».

Υποσχόμενος να υλοποιήσει το μανιφέστο του 2019 που έδωσε στους Τόρις το 43,6% των ψήφων, ο Σούνακ δεσμεύθηκε ότι υπό την ηγεσία του θα υπάρχει «ακεραιότητα, επαγγελματισμός και υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης».

«Η επιλογή που κάνει τώρα το κόμμα μας θα κρίνει εάν η επόμενη γενιά Βρετανών θα έχει περισσότερες ευκαιρίες από την προηγούμενη», γράφει.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του βουλευτές των Συντηρητικών αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σας ζητώ την ευκαιρία να βοηθήσετε να διορθώσουμε τα προβλήματά μας. Να οδηγήσουμε το κόμμα και τη χώρα μας μπροστά στις επόμενες γενικές εκλογές, με αυτοπεποίθηση για το παρελθόν μας, σταθεροί στις πεποιθήσεις μας και έτοιμοι να ηγηθούμε ξανά».

«Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι υποψήφιος»

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας, δήλωσε στο Sky News ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλώνοντας ότι ο πρώην ηγέτης έχει αρκετή στήριξη από τους βουλευτές για να περάσει το όριο των 100 ψήφων.

Το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε πως έπιασε τον αριθμό των 100 βουλευτών το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, αμφισβητείται από τους συμμάχους του Ρίσι Σούνακ, καθώς οι δημόσιες δηλώσεις στήριξης προς τον τέως πρωθυπουργό είναι μόνο λίγο παραπάνω από τις μισές. Ο Τζόνσον πλέον είναι ο μόνος εκ των τριών ανθυποψηφίων που έως στιγμής δεν έχει δηλώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Η Πένι Μόρντοντ επιμένει στην υποψηφιότητά της

Η Πένι Μόρντοντ ξεκαθάρισε από πλευρά της ότι παραμένει στη μάχη για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τους αντιπάλους της Ρίσι Σούνακ και Μπόρις Τζόνσον σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δεδηλωμένων υποστηρικτών της, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει συζητήσει μια συμφωνία με τον Τζόνσον.

«Είμαι απολύτως βέβαιη για τη διαδικασία που ακολουθούμε. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερδίσω», δήλωσε η Μόρντοντ στο BBC

Τα σχόλια είναι κλειστά.