Ειδησεογραφικό site

Ο πρωθυπουργός αναζητά εξιλαστήρια θύματα

27

Με μια κίνηση απελπισίας, προκειμένου να μείνει κατά το δυνατόν ο ίδιος εκτός κάδρου ευθυνών, ο πρωθυπουργός βρίσκεται κοντά στην οριστική απόφαση για την πραγματοποίηση ανασχηματισμού το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το τελικό ερώτημα που δείχνει πως έχει να απαντήσει είναι εάν θα αντικαταστήσει απλώς τους υπουργούς που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα ή εάν θα κάνει ευρύτερες ανακατατάξεις.

Ιστορικά ποτέ δεν έχει στη χώρα μας, ίσως και παγκοσμίως, ανασχηματισμός δυόμιση μήνες μετά από εκλογές και σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για ομολογία πλήρους αποτυχίας. Τόσο της κυβέρνησης στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας της, όσο, πρωτίστως, του ιδίου του πρωθυπουργού που τη συγκρότησε!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατανοεί προφανώς πως η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών για τα όσα συνέβησαν από τον Ιούλιο έως και σήμερα είναι τεράστια και πως μπορεί η αντιπολίτευση να βρίσκεται στη δίνη της εκλογικής της ήττας, αλλά η αποτυχία της κυβέρνησής του καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο των ψηφοφόρων και, αργότερα ή γρηγορότερα, θα εκφραστεί και πολιτικά.

Στο στόχαστρο του Μαξίμου βρίσκονται τρεις τουλάχιστον υπουργοί: Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των οικονομικών καταστροφών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου επιχειρείται να μείνει εκτός κάδρου, παρά την τραγική απόδοση της ΕΛ.ΑΣ. στο σκάνδαλο με τους Κροάτες χούλιγκανς και των Ελλήνων συνεργών τους που κατέληξε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σε τυχόν ανασχηματισμό μένει, όμως, εκτός ευθυνών το «επιτελικό κράτος», δηλαδή η ισχυρή ομάδα του πρωθυπουργού που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου και που, για να μην κοροϊδευόμαστε, διοικεί και τα υπουργεία μέσω των επικεφαλής τους.

Έτσι μένει στο απυρόβλητο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να μείνει «εκτός εικόνας» στις κρίσεις: Συνέχιζε τις διακοπές του όσο γίνονταν τα επεισόδια με τους Κροάτες, δεν εμφανίστηκε με τις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο, στην Αττικοβοιωτία και αλλού, προγραμμάτιζε να πάει στον Έβρο για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αρκετά μετά τη λήξη της, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και με τις πυρκαγιές στη Θεσσαλία

Τα σχόλια είναι κλειστά.