Ειδησεογραφικό site

Γιώργος Καρελιάς – Ο Μητσοτάκης λέει ότι δεν υπόσχεται -Eμείς μετρήσαμε 15 «θα»…

123

Η παρουσία των πρωθυπουργών στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι συνδεδεμένη με απολογισμό του έργου των κυβερνήσεών τους και με εξαγγελίες-υποσχέσεις για το μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να πρωτοτυπήσει. Γι’ αυτό υποσχέθηκε, με το που άρχισε να μιλάει στο Βελλίδειο, ότι δεν θα κάνει μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εξαγγελίες, παρά μόνο όσες μπορεί να υλοποιήσει μέσα σε ένα χρόνο. Ετσι ώστε του χρόνου τέτοιες μέρες να είναι εφικτό να δούμε πόσο συνεπής θα είναι. «Να μας κρίνετε από τα έργα και όχι από τα λόγια», είπε
Όμως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο πρωθυπουργός διέψευσε τον εαυτό του. Η ομιλία του περιείχε πλήθος υποσχέσεων, ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των οποίων ξεπερνά το ένα έτος και ορισμένες παραπέμπονται στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Επομένως, του χρόνου δεν θα μπορούμε να κρίνουμε τη συνέπεια ή την ασυνέπειά του.

Ιδού τα «θα» του κ. Μητσοτάκη που καταγράψαμε:

-Μίλησε για μια «συμφωνία δράσης και αποτελέσματος», η οποία «ΘΑ τηρηθεί». Και για «προσδοκίες που ΘΑ τις κάνουμε πραγματικότητα». Πρόκειται, φυσικά, για εντελώς αόριστες υποσχέσεις, τις οποίες ο καθένας θα κρίνει όπως τον βολεύει.

-Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «ΘΑ δημιουργήσει πολλές και καλές δουλειές» και «ΘΑ βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών». Εξίσου αόριστες υποσχέσεις χωρίς χρονικό ορίζοντα. Του χρόνου τέτοιες μέρες οι αριθμοί θα ευημερούν. Για τους ανθρώπους θα δούμε…

-«ΘΑ καταργηθούν το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης», αλλά όχι εντός του 2020. Και αν δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες; Γιατί υπόσχεται κάτι που ξεπερνά το ένα έτος και διαψεύδει τη δική του διαβεβαίωση;

-Ισχυρίστηκε ότι το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο «ΘΑ δημιουργήσει συνθήκες, ώστε πολυεθνικές εταιρείες να φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα». Πώς ξέρει ότι αυτό θα συμβεί κιόλας και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο; Δεν το ξέρει, το υπόσχεται.

-Μέχρι το 2023 «ΘΑ μειωθούν κατά πέντε μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές». Κι αν δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά των Ταμείων; Το μόνο που θα περιμένουμε να δούμε είναι η μείωση της μιας μονάδας του χρόνου. Τα υπόλοιπα είναι απλώς υποσχέσεις.

-Μεγάλο μέρος των νέων λεωφορείων «ΘΑ είναι ηλεκτροκίνητα». Πόσο μεγάλο; Αγνωστο. Και πότε; Εντός του 2020; Όχι, βέβαια. Ούτε ο διαγωνισμός δεν έχει γίνει ακόμα.

-«ΘΑ λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων της Αττικής». Πότε; Εντός του 2020; Όχι, «εντός μιας τετραετίας». Μα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αυτός που μας είπε ότι δεν δίνει γενικές υποσχέσεις που ξεπερνούν το ένα έτος; Τι θα κρίνουμε του χρόνου τέτοιες μέρες;

-Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης «ΘΑ γίνει μεταφορικός κόμβος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική». Μα, δεν είναι ήδη; Τι είδους υπόσχεση είναι αυτή;

-«ΘΑ προστατευθούν και θα ενισχυθούν τα μακεδονικά προϊόντα με τη δημιουργία και πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος γι’ αυτά». Οι προεκλογικές κορώνες του εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεχάστηκαν, γι’ αυτό τώρα κάπως πρέπει να εκτονωθεί η όποια δυσαρέσκεια στην περιοχή. Οι «μακεδονομάχοι», τους οποίους η ΝΔ χάιδεψε όσο ήταν στην αντιπολίτευση, θα ψηφίσουν και στις επόμενες εκλογές και τότε δεν θα φταίει ο Τσίπρας.

-Οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού «ΘΑ δημοπρατηθούν εντός 18 μηνών» και «ΘΑ κατασκευαστεί νέα περιφερειακή οδός στη Θεσσαλονίκη». Πότε; Αγνωστο. «Εντός του 2020 ΘΑ αρχίσουν οι μελέτες». Οπότε τι χειροπιαστό θα κρίνουν του χρόνου τέτοιες μέρες οι κάτοικοι της πόλης; Τίποτα.

-Η τελευταία υπόσχεση αφορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο «ΘΑ λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023». Θυμίζω ότι το 2023 λήγει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Επομένως, τι απτό θα έχουμε του χρόνου στην ΔΕΘ; Τίποτα ή κάποια μακέτα.

Ο κ. Μητσοτάκης αρέσκεται στους εντυπωσιασμούς και στις λεκτικές ακροβασίες. Στη χτεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ επιχείρησε να εμφανιστεί διαφορετικός από τους προκατόχους του. Και διαβεβαίωσε ότι ΔΕΝ θα κάνει «ηχηρές εξαγγελίες» και ΔΕΝ θα δώσει «ανέξοδες υποσχέσεις» , αλλά θα παρουσιάσει ένα «ετήσιο σχέδιο», ώστε να κριθεί στην ΔΕΘ του 2020. Το πλήθος των «θα» (ορισμένα μόνο παρουσιάσαμε εδώ) τον διαψεύδουν. Και εξαγγελίες έκανε και υποσχέσεις, που ξεπερνούν το «ετήσιο σχέδιο», έδωσε (όσοι αμφιβάλλουν ας διαβάσουν ολόκληρη την ομιλία του εδώ).

Ισως γιατί συμφωνεί με αυτό που έχει πει ο παλιός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν: «Οι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνον εκείνους που τις δέχονται»
Πηγή: iefimerida.gr –

Τα σχόλια είναι κλειστά.