Ειδησεογραφικό site

Ο Independent για τον Κάμερον: «Ο χειρότερος πρωθυπουργός των τελευταίων 100 ετών»

56

«Η κυρίαρχη πολιτική φιγούρα της τελευταίας δεκαετίας αποχωρεί με τη χειρότερη δυνατή κληρονομιά» αναφέρει o αρθρογράφος Τομ Πεκ

«Αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ως ιδιοσυγκρασία, δεν έχει είναι ιδιαίτερα μελοδραματικός, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δραματικές στιγμές», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent o Βρετανός δημοσιογράφος Τομ Πεκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τρεις αξιομνημόνευτες εμφανίσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόρτα του Αριθμού 1 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρώτη, ήταν όταν στάθηκε εμπρός της μαζί με τον Νικ Κλεγκ, τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (και εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού), η δεύτερη όταν στάθηκε εμπρός της μόνος του, πριν από μόλις 13 μόλις μήνες και η τρίτη, το σημερινό διάγγελμά του, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί μετά την ήττα της εκστρατείας του για την παραμονή στην Ευρωζώνη και τη νίκη του Brexit.

Αυτή η τρίτη φορά είναι «και η μοναδική που θα μετρήσει σε βάθος χρόνου», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός της Ευρώπης. Η ένωση με τη Σκωτία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Το ίδιο και εκείνη με τη Βόρεια Ιρλανδία. Κι όλα αυτά χάρη σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ρίσκο, αλλά που στην πραγματικότητα αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Με φωνή που «έσπαγε», ο 74ος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επανέλαβε σήμερα την αγάπη του για τη χώρα του, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οδεύει στην μετατροπή της από Μεγάλη Βρετανία σε «Μικρά Αγγλία», δηλαδή σε μια απομονωμένη και εσωστρεφή εκδοχή του σημερινού της προσώπου.

«Η «διαλυμένη Βρετανία» (Broken Britain) είναι ένας όρος που εισχώρησε στο δημόσιο λόγο τα έξι χρόνια της εξουσίας του Κάμερον, τα οποία τώρα έχουν φτάσει στο τέλος τους. Τώρα φτάνουμε όντως στο σημείο της διάλυσης. Κι αυτό θα είναι το μόνο «επίτευγμα» για το οποίο θα θυμούνται τον Κάμερον», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Είμαι πολύ περήφανος που υπήρξα Πρωθυπουργός αυτής της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια», είπε σήμερα ο Κάμερον, προχωρώντας σύμφωνα με τον Τομ Πεκ σε μία «ανασκόπηση των καλύτερων στιγμών του», για να καταλήξει, «πονηρά» στην παρακάτω δήλωση: «Νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα ηγεσία για να την οδηγήσει στη νέα κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ένας νέος Πρωθυπουργός θα αναλάβει το πηδάλιο πριν από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβρη».

«Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ενός διασπασμένου και προβληματικού κόμματος. Το μεταμόρφωσε και τώρα το αφήνει ξανά σε μια ανάλογη κατάσταση», αναφέρει ο αρθρογράφος για να καταλήξει: «Την ώρα που γύρισε την πλάτη για να περάσει ξανά το κατώφλι του σπιτιού του, τα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έδειχναν πιο γκρίζα απ’ ό,τι ήταν χτες το βράδυ. Ο νεότερος πρώην Πρωθυπουργός από το 1895 βγαίνει ήδη στη σύνταξη. Είναι ήδη άνθρωπος του χτες, τη στιγμή που το κόμμα του τον χρειάζεται περισσότερο, αντιμετωπίζοντας του κινδύνους του αύριο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.