Ειδησεογραφικό site

Ο Ανδρέας γεννήθηκε για να μην πεθάνει ποτέ!

185

Η επέτειος από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου,  στις 5 Φλεβάρη το 1919 στη Χίο, του ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του και την πολιτική του δράση την πορεία της μεταπολίτευσης και της νεότερης  ελληνικής ιστορίας. Εκεί υπηρετούσε ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου, ως Γενικός Διοικητής των Νήσων του Αιγαίου διορισμένος από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου .

Του Κώστα Ξυλούρη

 

 

 

 

Περάσανε 104 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ήρθε στη ζωή ο Μεγάλος Οραματιστής της  νεοελληνικής ιστορίας και της Δημοκρατίας διαγράφοντας μία μακρόχρονη πολιτική διαδρομή  αλλάζοντας την Ελλάδα του 20ου αιώνα .
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγαπήθηκε και λατρεύτηκε από τον λαό γιατί ήταν μαζί με τον λαό, για τον λαό, για αυτό άλλωστε τον αποκαλούσαν  με το μικρό του όνομα… Ο ΑΝΔΡΕΑΣ!
Κάτι το οποίο είναι σπάνιο για έναν πολιτικό άντρα αυτού του πολιτικού βεληνεκούς και της διεθνούς αναγνώρισης και ακτινοβολίας που είχε ως προσωπικότητα .

Το 1974 ιδρύει το ΠΑΣΟΚ με την ιστορική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη .  Ένα μανιφέστο αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της σύγχρονης Ελλάδας με το σύνθημα «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση.»
Η πορεία του  και οι αγώνες του τον δικαίωσαν στον  ιστορικό θρίαμβο των εκλογών του  1981 που έλαβε 48% συντρίβοντας την συντηρητική παράταξη στέλνοντας της στις καλένδες.
Ήταν η αρχή μιας νέας Σελίδας για την χώρα μας που ο λαός ένιωσε ότι συμμετέχει στην εξουσία της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης που δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος κυβέρνησε την Ελλάδα από το 1981 έως το 1989 και από το 1993 έως το 1996.

Ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας μιλούσε στη καρδιά του λαού, αφουγκράζοντας τα προβλήματα τους , για αυτό άλλωστε είχε δώσει υπέρογκα προνόμια και παροχές στα λαϊκά στρώματα και στους μη προνομιούχους αλλά ταυτόχρονα προχώρησε στην αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

Το ΕΣΥ ( Εθνικό Σύστημα Υγείας) που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν την χρησιμότητα του, η πετυχημένη εξωτερική πολιτική και η διπλωματία του, η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου εκπαίδευσης, η αναμόρφωση του Εθνικού Δικτύου συγκοινωνιών, το κράτος Πρόνοιας, τα ΚΕΠ(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ), το ΑΣΕΠ ( Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού )  και οι αλλαγές που έγιναν στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αποκέντρωση των υπηρεσιών δίδοντας αρμοδιότητες στην Περιφέρεια , είναι μόνο μερικά από τα έργα του.

Ταυτόχρονα, έδωσε κίνητρα στις νέες γενιές  και ένα ελπιδοφόρο όραμα με προοπτική και ευημερία .
Η διαδρομή του Ανδρεία είχε πολλούς σταθμούς .
Προηγήθηκε μία περίοδος πολιτικής ανωμαλίας με αποτέλεσμα τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη να έχουν αφανιστεί από τη λειτουργία του κράτους .
Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είχε φυλακιστεί την επταετία της Χούντας των συνταγματαρχών . Η σύλληψή του τις πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου 1967 αποτελούσε «ώρα μηδέν».

Η απομόνωσή του στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου θα μείνει για σχεδόν εννέα μήνες, του στέρησε το κεντρικό στοιχείο της ταυτότητάς του ως κινητήριας δύναμης στα πολιτικά δρώμενα.

Ο Ανδρέας ήταν ο Πρωθυπουργός που πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα επέβαλε για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο χαρισματικός  ηγέτης, Ανδρέας Παπανδρέου, που οι παρακαταθήκες του  σήμερα είναι επίκαιρες όσο ποτέ !
Τα ηγετικά του προσόντα δεν τα αρνούνται ούτε εκείνοι που αμφισβητούν το έργο του.

Κάπως έτσι σκιαγραφείται και συμπυκνώνεται η ιστορικότητα της παρουσίας του μεγαλύτερου λαϊκού ηγέτη της Ελλάδας που κατάφερε μέσα από τον ριζοσπαστισμό της μεταπολιτευτικής περιόδου και το μεταρρυθμιστικό του πνεύμα να συμφιλιώσει , όχι μόνο τος δυο  χαμένες « Ελλάδες» του εμφυλίου πολέμου αλλά και να οικοδομήσει τη σύγχρονη  ευρωπαϊκή Ελλάδα .
Η σχέση του Ανδρέα με τον λαό ήταν αδιαπραγμάτευτη , έντονα συναισθηματική, αμφίδρομη και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.