Ειδησεογραφικό site

Νίκος Ξυδάκης, ένας… εντελεκτουέλ στην τριτοκοσμική Ελλάδα

91

Δημοσιογράφος, αλλά όχι ρεπόρτερ. Αρθρογράφος. Έχει την σημασία του. Έχει συνηθίσει στην εύκολη κριτική, αλλά στην πολιτική υπάρχει μεγαλύτερο κόστος και άλλη διαδικασία από μια «διάψευση» ή «διόρθωση». Ο Νίκος Ξυδάκης έχει πολλούς λόγους να αναζητήσει στην παρούσα φάση της πολιτικής του καριέρας τη διπλωματία που του λείπει από το πολιτικό του στασίδι.

Της Στέλλας Νοβάκη

Ο Νίκος Ξυδάκης, που στον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν άκουσε να ανακοινώνεται εκ νέου το όνομά του, έχει κάθε λόγο πια να ομιλεί για… τριτοκοσμικές καταστάσεις. Ακόμη και για «τριτοκοσμική» ΕΡΤ. Ο κ. Ξυδάκης έχει πολύ χρόνο πια για να βλέπει τηλεόραση, μιας και δεν είναι πια υπουργός της κυβέρνησης και γι’ αυτό ανακάλυψε ότι η ΕΡΤ είναι… τραγική. Βέβαια, μετά, στο Φόρουμ των Δελφών, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ανεπιτυχώς ωστόσο. Η κρατική τηλεόραση θα έπρεπε για τον κ. Ξυδάκη να αποτελεί το κεντρικό σημείο της παντιέρας του, αφού υπήρξε το πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης όταν το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση τότε «πάτησε» και πάνω στο κλείσιμό της προεκλογικά. Τώρα… τι δεν του αρέσει άραγε του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ; Τι έχει το πρόγραμμα που έφτιαξε το κόμμα του; Σε τι δεν τον εξυπηρετεί; Συνάδελφοί του εργάζονται για να βγάλουν το ψωμί τους και μάλιστα με πολλές δυσκολίες. Σαφώς έχει πολύ δρόμο μπροστά της η ΕΡΤ, κανένας δεν είπε το αντίθετο, όμως θα φτιάξουν όλα. Σίγουρα ο κ. Ξυδάκης θα έχει καταγράψει κατά καιρούς στα έντυπα που εργαζόταν τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν στο Ραδιομέγαρο από πολιτικής πλευράς. Ή μήπως όχι; Ας ανατρέξει στην αρθρογραφία του τον καιρό που έπεσε το «μαύρο». Ακόμη όμως ο Τσακνής περιμένει απαντήσεις από τον κ. Ξυδάκη, ο οποίος φαίνεται ότι τράβηξε για τα καλά την κουρτίνα και παραμένει σιωπηλός, καπνίζοντας μανιασμένα τα πούρα του μέχρι να περάσει η καταιγίδα.

ΤΙ ΡΩΤΗΣΕ Ο ΤΣΑΚΝΗΣ ΤΟΝ ΞΥΔΑΚΗ;

-«Υπήρξες υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες, μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου, λοιπόν, στην περίπτωση αυτής της … κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση».

– «Ακολούθως και μέχρι τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κατείχες τη θέση του αναπληρωτή υπουργού των Εξωτερικών. Καμία αιχμή δεν άφησες ποτέ, εξ όσων γνωρίζω, δημόσια ή στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου για την κατάσταση στην Ε.Ρ.Τ.».

– «Σήμερα, είσαι ένας εκ των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ δεν έθεσες το ζήτημα της… κατρακύλας της Ε.Ρ.Τ. ζητώντας, ως όφειλες, να παρθούν μέτρα».

Δεν είναι όμως η μοναδική φορά που ο πρώην υπουργός… μεγαλουργεί! Δεν πάει πολύς καιρός που ο Ξυδάκης «θυμήθηκε» τη δραχμή, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είχε μεγαλουργήσει επί δραχμής… και έκανε άνω-κάτω το Μαξίμου. Στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης «μάζεψε» τα περί δραχμής μέσω facebook, γιατί ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, γράφοντας ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη δραχμή. Πέρσι τέτοιον καιρό ο Νίκος Ξυδάκης ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού μάς ξάφνιασε δυσάρεστα για άλλη μια φορά όταν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα διεκδικήσει δικαστικά τα γλυπτά του Παρθενώνα. Είναι πρωτοφανές, ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, να προβαίνει σε τέτοια δήλωση-αβάντα προς τη βρετανική πλευρά, την ίδια ώρα που το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί παγκόσμιο αίτημα του πολιτισμένου κόσμου. Δηλώσεις που όχι μόνο πυροδότησαν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, αλλά χαρακτηρίστηκαν και άκρως επικίνδυνες για συμφέροντα της χώρας μας, είχε κάνει ο κ. Ξυδάκης και ως υπουργός Εξωτερικών.

ΜΕ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ…

Τον Φεβρουάριο του 2015 κατάφερε να κάνει μπάχαλο και πάλι την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να μην κρύψει τη δυσαρέσκειά του, όταν άκουσαν τη δήλωσή του για το δημογραφικό της Ελλάδος σε σχέση με τους πρόσφυγες που έθεσε ως λύση ο Ξυδάκης . «Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι τεράστιο, μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα από την ενσωμάτωση ανθρώπων που θέλουν να μπουν στην κοινωνία, να εργαστούν να ενσωματωθούν» είχε δηλώσει ο υπουργός. Αμέσως μετά συνέκρινε την κατάσταση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό με την Αυστρία, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν υπάρχει και… τρομερή προσέλευση μεταναστών στη χώρας μας. Μεταξύ άλλων ο κ. Ξυδάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι το επάγγελμα του ψαρά είναι πιο επικίνδυνο από αυτό του αστυνομικού κι ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία, ενώ στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε αποκαλέσει τα Σκόπια, Μακεδονία. Το τραγικό είναι ότι τότε είχε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί είναι εκτός κυβέρνησης ο Νίκος Ξυδάκης. Ο Νίκος Ξυδάκης δεν είναι ούτε οικονομολόγος για να ανοίγει θέματα συζήτησης περί δραχμής, ούτε ιστορικός, ούτε τηλεκριτικός… καθαρόαιμος τουλάχιστον. Όσο βρισκόταν πίσω από το δημοσιογραφικό του γραφείο και εκτελούσε άριστα τα καθήκοντά του ως υπάλληλος, ήταν εύκολη η κριτική. Τώρα η εκτέλεση των καθηκόντων του δεν του επιτρέπει να βουτάει στα βαθιά. Το να έχεις αποδείξει επί χρόνια ότι είσαι ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του και την κάνει πολύ καλά, είναι πολύ δύσκολο να προσποιηθείς τον αφελή προκειμένου να εκτελέσεις τα νέα σου καθήκοντα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.