Ειδησεογραφικό site

Νέα κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το «όχι» τώρα λέει «ναι» στην κρατική στήριξη της Aegean

94

Τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συνοδεύουν την κρατική χρηματοδότηση της Aegean περιγράφει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως αναφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρείας για τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου χαρακτηρίζει «εύλογη την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει με 120 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης την αεροπορική εταιρεία».

Ποιες προϋποθέσεις θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση της Aegean
Αρκεί, προσθέτει, να γίνει με σαφείς όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. Η κρατική ενίσχυση πρέπει να συνοδεύεται από απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο και όχι μόνο δικαιωμάτων (warrants).
Η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να συνοδεύεται από σαφή δέσμευση από πλευράς της εταιρείας για διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.
Κλείνοντας ωστόσο επισημαίνει: «Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση να επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και αντανακλαστικά για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εδώ και οχτώ μήνες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και που αντί για επιχορηγήσεις και μη επιστρεπτέα ενίσχυση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ είτε έχουν λάβει μονάχα κάποια δάνεια με τη μορφή της επιστρεπτέας ενίσχυσης, αυξάνοντας έτσι το ιδιωτικό τους χρέος».

Καραμανλής: «Αναγκαία η κρατική ενίσχυση της Aegean»
«Η Aegean έχει όλα τα χαρακτηριστικά του εθνικού αερομεταφορέα και είναι αναγκαία συνθήκη η κρατική της ενίσχυση για την επιβίωση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να τη στηρίξουμε για λόγους εθνικούς», δήλωσε νωρίτερα για το θέμα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι «ταυτόχρονα, το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα εξαγοράς μετοχών της εταιρίας όποτε το κρίνει σκόπιμο, μειώνοντας το ρίσκο».

Σε συζητήσεις η Aegean με την κυβέρνηση
Τη Δευτέρα, η Aegean επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο συζητήσεων με την κυβέρνηση για συμφωνία-πακέτο, συμπεριλαμβανομένης κρατικής ενίσχυσης, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο των αερομεταφορών.

Οπως επισημαίνει η εταιρεία, έχουν ήδη γίνει διερευνητικές επαφές και με την αρμόδια γενική διεύθυνση της ΕΕ, η οποία και θα πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία. Τέλος, η AEGEAN δηλώνει ότι «θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τις υποχρεώσεις πληροφόρησης και διαφάνειας που υπέχει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας»

Τα σχόλια είναι κλειστά.