Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Υπάρχει απόπειρα «ΣΥΡΙΖΟποίησης» του Συντάγματος

99

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να εξαπολύσει αύριο, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για την αναθεώρηση προκαλώντας εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα να ψηφίσει το κάθε κόμμα την πρόταση του άλλου και οι πολίτες δια μέσου των εκλογών να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα έχει ο νέος Καταστατικός Χάρτης της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το Σύνταγμα για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε ακυρώνει τον στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, όπως τονίζεται από την Πειραιώς, καθώς την περιορίζει σε μια μικρή και ανούσια αναθεώρηση, η οποία θα δεσμεύσει τη χώρα για μια δεκαετία. Επίσης, αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση, δεν θα την έφερνε στη Βουλή σε προεκλογικό χρόνο, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Πολλώ δε μάλλον όταν την ίδια ώρα προβαίνει διαρκώς σε διχαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την κορυφαία αυτή διαδικασία.

Στην πρόταση της ΝΔ που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης την Τρίτη στη συνεδρίαση της ΚΟ μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρης αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Εκσυγχρονισμός του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας.
  • Ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • Θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της.
  • Θεσμοθέτηση διατάξεων που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.
  • Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών.
  • Καθιέρωση ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Όπως τονίζουν στελέχη κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελίσει ακόμη και την αναθεωρητική διαδικασία. Απέναντι στην απόπειρα ΣΥΡΙΖΟποίησης του Συντάγματος, η ΝΔ αντιπροτείνει ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα με μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής και των προσδοκιών των πολιτών.

«Αυτό είναι πραγματικό διακύβευμα της αναθεωρητικής διαδικασίας που αρχίζει και όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι», τονίζουν χαρακτηριστικά.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.