Ειδησεογραφικό site

ΝΔ για Σκοπιανό: Ο Τσίπρας δεν έχει κοινοβουλευτική νομιμοποίηση για διαπραγμάτευση

3.186

Ζήτημα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης του Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί με την πΓΔΜ το όνομα της γειτονικής χώρας και να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τον Γκόραν Ζάεφ, θέτει η Νέα Δημοκρατία.

Κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ούτε τη στήριξη σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, ούτε της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα. «Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα ως αρχηγός του κόμματος του»; ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε το ίδιο στέλεχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε συνέντευξη της σημείωσε ότι  «Προς το παρόν αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι των Κομμάτων τους και όχι ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης».

Αυτό αναμένεται να τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, στη μία το μεσημέρι, όπου και αναμένεται να τονίσει το ζήτημα νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τον σκοπιανό ομόλογο του και να σημειώσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, πόσο μάλλον να ψηφίσει μια συμφωνία που δεν έχει την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα θυμίσει ότι από την πρώτη στιγμή η ΝΔ είχε θέσει ένα συνολικό πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ που δεν αφορούσε μόνο το όνομα. Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση αποτελεί η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, η  απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών καθώς και το erga omnes.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτεί μια λύση σε δόσεις. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει το όνομα, άρα και τη δυνατότητα έναρξης διαπραγματεύσεων των Σκοπίων για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με μια υποσχετική για το μέλλον από την πλευρά τους, για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως σημειώνουν στην Πειραιώς.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.