Ειδησεογραφικό site

Να κληθεί για κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών ο Καμμένος ζητά η αντιπολίτευση

37

Ως αόριστη και ανεπαρκή απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Την διερεύνηση της υπόθεσης του Noor 1 και των συνομιλιών του κ. Πάνου Καμμένου με κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών σε όλα τα επίπεδα επιχειρεί η αντιπολίτευση καθώς μετά την πρόταση της ΝΔ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, το σύνολο της αντιπολίτευσης ζήτησε να αποσταλεί άμεσα κλήση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου με την συνδρομή των Νίκου Παρασκευόπουλου και Γιάννη Γκιόλα κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες προκειμένου να αποφύγουν την εξέταση της προβληματικής υπόθεσης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι κανόνες διαφάνειας θα επηρεάσουν την μυστικότητα της δικαστικής διερεύνησης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε η έρευνα από την Βουλή θα οδηγήσει σε διαρροή πληροφοριών για την υπόθεση και σε… αίμα!

Παράλληλα, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι αόριστη και ανεπαρκής και ως τέτοια την απορρίπτω».

Υπενθυμίζεται ότι το γραπτό αίτημα για την εξέταση του κ. Καμμένου κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής συνυπογράφηκε από οκτώ ακόμα βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού της Βουλής για να γίνει αποδεκτό.

Αρχικά, η πρόεδρος υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει ήδη αναλυθεί αρκετά στα ΜΜΕ και στην Ολομέλεια της Βουλής και απέκρουσε το αίτημα λέγοντας πως «η επιτροπή Θεσμών δεν είναι εφετείο ούτε Αρειος Πάγος για να πηγαίνει από πρώτο σε δεύτερο και τρίτο βαθμό» για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος και να αναλυθούν τα επιχειρήματα τα οποία πιθανότατα θα επαναληφθούν και κατά την συζήτηση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής:

Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι): το αίτημά μας κατατέθηκε στις 23/6 και από τότε το μόνο που έχει υπάρξει είναι μια επίκαιρη ερώτηση από τον κ. Γεωργιάδη στον κ. Καμμένο. Εμείς δεν είχαμε την δυνατότητα να τον ρωτήσουμε.
Τ. Χριστοδουλοπούλου:  Έχετε ποιο έξυπνες ερωτήσεις από τον κ. Γεωργιάδη;
Γ. Μαυρωτάς: Έχουμε τις δικές μας ερωτήσεις.

Χ. Αθανασίου (ΝΔ): Κάποιος από εμάς μπορεί να έχει πιο εύστοχες ερωτήσεις και απορίες που πρέπει να λυθούν. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): διαφωνώ. Είμαστε επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και το ζήτημα απαιτεί μυστικότητα για λόγους ασφάλειας και συνοχής της πολιτείας. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάποια θέματα που ενδεχομένως αφορούν την ΕΥΠ . Έχουμε να κάνουμε με θέμα που λίγο πολύ αφορά την διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Η παγκόσμια οργανωμένη κοινωνία θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε θεσμό πριμοδότησης όσων προσφέρουν στοιχεία και πληροφορίες για το έγκλημα. Το έχει προβλέψει ειδικός ποινικός νόμος για ναρκωτικά, για τρομοκρατία κ.α. Έχουμε και δικονομικούς θεσμούς, ειδικές ανακριτικές μεθόδους που γίνονται με μυστικότητα, έχουμε πρακτικές διείσδυσης και προστατεύονται οι μηχανισμοί γιατί αν κάτι διαρρεύσει θα έχουμε… αίμα. Κατά την δική μου άποψη υπάρχουν δύο εκδοχές για την υπόθεση. Η πρώτη – ψευδής κατά την γνώμη μου – θέλει τον κ. Καμμένο να επιχειρεί να περάσει μια δική του γνώμη. Δεν την πιστεύω αυτή την εκδοχή. Η 2η εκδοχή είναι να γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός εγκλήματος. Είναι θεμιτό. Γι αυτό και ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει θεσμούς που οδηγούν ακόμα και σε απόλυση κρατουμένων που θα προσφέρουν πληροφορίες.  Είμαστε αυτή την στιγμή στο μέσο μια προσπάθειας που φαίνεται ότι είναι γνωστή σε Αστυνομία και πιθανότατα στην Δικαιοσύνη. Είναι δυνατόν να κάνουμε συζήτηση και να προκύψουν λεπτομέρειες που δεν πρέπει μνα γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό;

Ευάγγελος Βενιζέλος: ο κ. Παρασκευόπουλος ως καθηγητής του Ποινικού Δικαίου θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος ενήργησε στο πλαίσιο της ποινικής δικονομίας;

Ν. Παρασκευόπουλος: και ο Ποινικός Κώδικας και η Ποινική Δικονομία προβλέπουν θεσμούς αλλά δεν έχω ιδέα τι έκανε ο Καμμένος
Β. Βενιζέλος: ε λοιπόν αυτό πρέπει να μάθουμε
Τ. Χριστοδουλοπούλου: τα εξήγησε ο κ. Καμμένος στην Ολομέλεια
Β. Βενιζέλος : όχι. Είπε να κάνουμε εξεταστική προανακριτική ή πρόταση μομφής
Κ. Τζαβάρας (ΝΔ): μαθαίνουμε για δράσεις ανακριτικών και δικαστικών λειτουργών που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και προβληματισμό. Ο κ. Καμμένος είπε ότι μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου ενθάρρυνε κατάδικο για αποκάλυψη αλήθειας.
Η ιδιότητα του μάρτυρα και του κατηγορούμενου και ιδιαίτερα του κατάδικου είναι ασυμβίβαστο.
Τ. Χριστοδουλοπούλου: να σας πω σε πόσες δίκες έχουν υπάρξει παραβιάσεις διαδικασίας;
Κ. Τζαβάρας: στην συγκεκριμένη όμως έγινε από κυβερνητικό παράγοντα
Τ. Χριστοδουλοπούλου: και τι να κάνω εγώ τώρα; Τι με ενδιαφέρει εμένα;
Κ. Τζαβάρας: το μόνο που λέτε είναι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πως θα προστατέψει μάρτυρες για την διαλεύκανση υποθέσεων και την σωτηρία χιλιάδων παιδιών και η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται και εμποδίζει την κυβέρνηση.
Β. Βενιζέλος: είναι παρακράτος
Τ. Χριστοδουλοπούλου: παιδιά ήρεμα. Διαπιστώνω μεγάλο φανατισμό
Β. Βενιζελος: ο κ. Καμμένος είναι υποθαλπτόμενος από τον πρωθυπουργό για την ενέργειά του
Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ): άκουσα τους προλαλήσαντες. Συμφωνώ με την άποψη του Παρασκευόπουλου. Όλοι αγνόησαν ηθελημένα ότι έχουμε μοναδική περίπτωση. Μιλάμε για 3 τόνους ηρωίνης. Η μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως. Έχουμε τον θάνατο 7 μαρτύρων και αυτος είναι ο μοναδικός που έμεινε εν ζωη Η αντίδραση της αντιπολίτευσης φανερώνει αμηχανία και εκνευρισμό γιατί τους κάηκαν όλα τα χαρτιά. Έπαιξαν με την αξιολόγηση και δεν τους βγήκαν. Έπαιξαν με το ότι ο κ Καμμένος έκατσε συνοδηγός στο ελικόπτερο και τους απέδειξε ο πρόεδρός μας ότι δεν ήταν παράνομο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από υποθέσεις στον χώρο Υγείας και άλλα. Η αντίληψη περι ηθικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διαγραφή δανείων. Ας μην μας κάνουνε μαθήματα ηθικής. Ο Βενιζέλος μίλησε για ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΕΝΛ.  Δεν ισχύει έχουμε διαφωνίες αλλά σε μεγάλα ζητήματα υπάρχει ταύτιση.

Τ. Χριστοδουλοπούλου
: υπάρχει πρόταση από την ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, θα γίνει άλλο πανηγύρι. Γιατί θέλετε να εμπλέξετε και την Θεσμών;
Β. Βενιζέλος: προσπαθείτε να γελοιοποιήσετε υποθέσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος;
Τ. Χριστοδουλοπούλου: όχι έχει γελοιοποιηθεί από μόνο του.
Ν. Παρασκευόπουλος: για όσα ειπώθηκαν για παρακράτος να σας υπενθυμίσω ότι ορισμένα πράγματα τα προβλέπει το σύστημά μας
Β. Βενιζέλος: αναλογιστείτε τι εγκλήματα συγκαλύπτετε
Ν. Παρασκευόπουλος: η όλη ιστορία προέρχεται από πληροφορίες που φαίνεται να είναι προϊόν υποκλοπής. Δεν επιτρέπεται η χρήση προϊόντων που προήλθαν με παράνομα μέσα.
Μ. Γεωργιάδης (ΕΝ. Κεντρώων): καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Το ζήτημα δεν είναι μόνο δικαστικό αλλα και πολιτικό. Εμείς δεν πρέπει να μάθουμε τι ειπώθηκε;

Τ. Χριστοδουλοπούλου: κάντε νέο αίτημα με σωστό τρόπο και θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Ιουλίου

Τα σχόλια είναι κλειστά.