Ειδησεογραφικό site

Να φύγουν τώρα προτού κάνουν στάχτη την Ελλάδα

576

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Στο Μάτι ο αριθμός των θυμάτων τείνει να γίνει τριψήφιος. Στη Μάνδρα τον χειμώνα καταγράφηκαν 23 νεκροί. Στα νησιά του Αιγαίου μόνο το 2015 πνίγηκαν 246 μετανάστες και 149 δεν εντοπίστηκαν ποτέ.
Χιλιάδες νοικοκυριά καταστράφηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτες, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο 2.500 τόνοι πετρελαίου «κύλησαν» στον Σαρωνικό. Μια μόνη παραίτηση υποβλήθηκε αυτά τα χρόνια, εκείνη του Δημήτρη Παπαδημητρίου από το υπ. Ανάπτυξης και τούτο διότι λίγο νωρίτερα η σύζυγός του Ράνια Αντωνοπούλου είχε απομακρυνθεί από το υπ. Εργασίας επειδή αποκαλύφθηκε ότι αν και εκατομμυριούχος, εισέπραττε επίδομα ενοικίου! Όχι. Ανάλογη αναφορά τέτοιας έκτασης εγκληματικής ανικανότητας δεν έχει καταγραφεί στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία. Οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος «έχουν λερώσει τόσο πολύ τα χέρια τους στο αίμα» που είναι αδύνατον να πορευθούν έως τις κάλπες ήρεμα και συγκροτημένα.

ΦΑΛΚΟΝΕΡΑ

Κι όσοι σπεύδουν να παραλληλίσουν την τραγωδία στο Μάτι με το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» τον χειμώνα του 1966 ανοιχτά της Μήλου που κόστισε τη ζωή σε 273 ανθρώπους, σφάλλουν τραγικά. Γιατί παρά το γεγονός ότι τότε οι κυβερνήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη, η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού αποδείχθηκε σωτήρια έστω και για 47 ψυχές.
Το έγκλημα χρεώθηκε αμιγώς ο καπετάνιος του πλοίου, ο οποίος απέπλευσε λάθρα και ενάντια στις αυστηρές συστάσεις του λιμενάρχη Χανίων. Γιατί τότε το Λιμενικό, το Ναυτικό και πολλά εμπορικά προσέγγισαν το ναυάγιο ακαριαία, σε διάστημα μόλις 20 – 30 λεπτών και παρά τα «βουνά» των κυμάτων και τους θυελλώδεις ανέμους κατάφεραν να σώσουν ό,τι σώζεται. Και κάτι ακόμη. Πέντε μήνες μετά το τραγικό συμβάν, οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος εκμεταλλευόμενοι όλο αυτό το κλίμα επέβαλαν δικτατορία εμφανιζόμενοι ως εθνοσωτήρες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χτικιό των ομαδικών τάφων όταν φτάνει στο κατώφλι των πρωθυπουργών σηματοδοτεί το τέλος τους και τον εξοστρακισμό τους από την οποιαδήποτε καθαρή σελίδα της ιστορίας. Οι 100 νεκροί του σεισμού της Αθήνας το 1999 είχαν οδηγήσει σε απελπισία τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος «επιβίωσε» στις εκλογές του 2000 χάρη στις ορδές των ρωσοπόντιων που μετακινούσε το τότε «σύστημα ΠΑΣΟΚ» για να διατηρηθεί στην εξουσία.
Ο ίδιος κατέρρευσε όταν αμέσως μετά τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2000, 81 άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο του «Σάμινα» ανοιχτά της Πάρου. Τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή ωστόσο τα ανεξόφλητα πολιτικά και επιχειρηματικά «γραμμάτια» τον κράτησαν όρθιο μέχρι να παραδώσει το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου. Ακολούθως ο Κώστας Καραμανλής με τους 18 νεκρούς από την πτώση του στρατιωτικού Σινούκ το 2004 στην Αν. Σιθωνία του Αγίου Όρους, τους 121 νεκρούς της αεροπορικής HELIOS στο Γραμματικό και τους 68 απανθρακωμένους στις πυρκαγιές του 2007, επικράτησε σε εκείνες τις κάλπες του Οκτωβρίου ωστόσο λίγους μήνες αργότερα άρχισε να χάνει τον έλεγχο, παρασύροντας τη χώρα σε ένα απύθμενο χάος, με το Βατοπέδι, τα ομόλογα, τα «Δεκεμβριανά» του 2008 κτλ. Και μετά ήλθαν τα Μνημόνια και οι δανειστές. Κι αφού κατάπιαν τρεις κυβερνήσεις, διατήρησαν την τέταρτη παραπάνω χρόνο από τις προηγούμενες για να διαλύσουν ό,τι στοιχειωδώς επέπλεε ακόμη.
Τόσα θύματα σε καιρό ειρήνης δεν υπήρξαν ποτέ. Η διάλυση του κρατικού μηχανισμού ανέδειξε μια πραγματικότητα ότι οι πολίτες δεν είναι κάτοικοι του κράτους αλλά το κράτος κατοικεί μέσα τους. Κι όταν αυτό καταρρέει τους παρασέρνει όλους αδιακρίτως, από τον αρχηγό ως τον τελευταίο υπήκοο, εντός κι εκτός εισαγωγικών.
Όπως κανείς δεν θυμάται ότι η «Φαλκονέρα» βούλιαξε επί πρωθυπουργίας του Στέφανου Στεφανόπουλου έτσι σε μερικές δεκαετίες κανέναν δεν θα ενδιαφέρει το όνομα του Σημίτη, του Καραμανλή, του Παπανδρέου, του Παπαδήμου, του Σαμαρά, του Τσίπρα ή του Καμμένου παρά μόνον τα εγκλήματα που άφησαν πίσω τους ή που προκάλεσαν με την αδιαφορία τους. Η Ιστορία δεν είναι γραμμική, ούτε μετριέται με βάση τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Ενίοτε διαπιστώνει το κρίμα, υπό την έννοια ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αλλιώς, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συγχωρεί.

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση τα έχει απολύτως χαμένα. Στο μέσο της εβδομάδας κι ενώ εξελίσσονταν οι έρευνες, επιχείρησε να αλλάξει το κλίμα με ένα πλούσιο πακέτο παροχών και διευκολύνσεων στους πληγέντες. Η απουσία έστω και μιας συγνώμης για τα δικά τους λάθη, η θεωρία περί ασύμμετρης απειλής, η επίκληση του «στρατηγού ανέμου» και όλα όσα πλέον καταγγέλλουν οι πολίτες σχετικά με το χάος που επικράτησε, έχουν εξοργίσει τον κόσμο. Και πλέον ήρθε η ώρα αναζήτησης των ποινικών και των πολιτικών ευθυνών.
Ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς κατήγγειλε την απουσία οργανωμένου σχεδίου εκκένωσης περιοχών, την έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών και τις ελλείψεις των δυνάμεων πυρόσβεσης . Όπως είπε, την ώρα του χαμού, τόσο πυροσβέστες όσο και αστυνομικοί έλεγαν στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να δοθεί μία καθοδήγηση για το πώς θα φύγουν και χωρίς να δοθεί κεντρική εντολή. «Δεν είχαν καθόλου στο μυαλό τους ότι θα γύριζε η φωτιά του ανέμου και όταν γύρισε μέσα σε 20 λεπτά κατέκαψε τα πάντα. Υπολόγισαν λάθος», τόνισε.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ενδεικτικό της ασυνεννοησίας μεταξύ των υπηρεσιών είναι ότι έως σήμερα δεν έχει δοθεί λίστα αγνοούμενων ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σε σπίτια και αποθήκες στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή. Στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 57 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται κρίσιμη. Στο Παίδων νοσηλεύονται ακόμα τέσσερα παιδιά.
Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, συνεχίζονται από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 2.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ 2.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Μάτι κάηκε κατά 98%και το Κόκκινο Λιμανάκι κατά 50%.

O ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος ήταν ο κυνικότερος όλων. Σε συνέντευξη του στο BBC επέρριψε την ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά στους κατοίκους της περιοχής: «H άναρχη δόμηση – ανέφερε – αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν γιατί στο Μάτι και σε όλη την ακτογραμμή οικοδομήθηκαν οι περισσότερες κατοικίες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους. Μετά από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες». Σε ερώτηση για το αν υπήρξε άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού, απάντησε: «Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος», υπογραμμίζοντας ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι υπό την ευθύνη άλλου υπουργείου.

Η ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

Και την ώρα που η Ελλάδα μετρούσε – κυριολεκτικά – ακόμα τους νεκρούς της, η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου προσπαθούσε να περάσει τροπολογία με την οποία χορηγούνταν αυξήσεις έως 60% στις διοικήσεις συγκεκριμένων ΔΕΚΟ.
Η τροπολογία προέβλεπε πως θα εξαιρούνται πλέον από το ανώτατο όριο αποδοχών των 4.631 ευρώ που ισχύει σήμερα οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι των δημοσίων επιχειρήσεων και των θυγατρικών τους, οι μετοχές των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και οι οποίες είτε απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, είτε ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.
Η τροπολογία προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης. Το θέμα πήρε διαστάσεις και η υφυπουργός την απέσυρε. Έτσι ξεδιάντροπα όπως την κατέθεσε. Όπως ξεδιάντροπα ενδέχεται κάποιοι θερμοκέφαλοι της κυβέρνησης να ετοιμάσουν στις 21 Αυγούστου φιέστες στην Πνύκα ή στο Καστελόριζο.
Ο ίδιος ο Τσίπρας πάντως το σκέφτεται. Υπολογίζει πολύ ότι από σήμερα τα πρώτα φέρετρα θα μπουν στο χώμα και στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσουν τα μνημόσυνα. Όσο στεγνωμένες κι αν είναι οι συνειδήσεις τους άλλο τόσο ποτισμένα από αίμα και δάκρυα είναι τα δάχτυλά τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.