Ειδησεογραφικό site

«Μπλόκο» στα σενάρια εκλογών βάζει το Μαξίμου από την Τεχεράνη

40

Με την φράση «Είστε με τα καλά σας, κάθε τρεις μήνες;» ανώτατη κυβερνητική πηγή απέκλεισε χωρίς περιστροφές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εκλογολογία, το παραμικρό ενδεχόμενο εκλογών, όπως συζητείται τις τελευταίες ημέρες στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Η ίδια πηγή επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία που έχουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκαθαρίζοντας στην ουσία ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε φοβάται τις επιπτώσεις από αυτές τις αντιδράσεις. Μάλιστα επέκρινε ευθέως τους αγρότες ότι δεν υπολογίζουν τη συνολική κοινωνική ανάγκη.

«Είναι εξαιρετικά εγωιστικό αυτό που κάνουν οι αγρότες, ενώ τους λέμε ελάτε στο διάλογο και δεν έρχονται.
Η πρόταση νόμου δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλη την κοινωνία, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, δεν έχουν φωνή αυτοί;» αναρωτήθηκε με νόημα ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι «ειδικά οι αγρότες ευνοούνται από αυτό» και διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να δώσουμε».

Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνισε δε: «Δεν ανησυχώ για τους αγρότες, αλλά για το προσφυγικό, την αξιολόγηση, την πορεία της οικονομίας, για το πώς προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

 

Τσίπρας: Στρατηγική η συνεργασία της Ελλάδας με το Ιράν

Στρατηγικού χαρακτήρα χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ιράν ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας με αφορμή τις τρεις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Τεχεράνη για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από συγκεκριμένους τομείς.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Εσάκ Γιαχανγίρι, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ένα νέο πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας και αναβάθμισης των σχέσεων των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνέδεσε την πορεία των δυο χωρών, με την ευκαιρία της άρσης του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας ότι βγαίνουν από μια πολυετή περίοδο κρίσης και μπορούν μαζί να προχωρήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική «γέφυρα» του Ιράν με την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Τεχεράνη μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ISIS, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της κρίσης με το προσφυγικό.

Σημειωτέον ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δυο χωρών αφορούν στην πολιτική συνεργασία, στην ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στην ενέργεια και η τρίτη προβλέπει την κατάργηση της βίζας στα διπλωματικά διαβατήρια.

Ο κ. Τσίπρας θα γίνει δεκτός το απόγευμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεϊ, ενώ νωρίτερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Γιαχανγιρί, με τον οποίο θα κάνουν και κοινές δηλώσεις, αφού πρόκειται για τον κυβερνητικό αξιωματούχο του Ιράν που σύμφωνα με το πρωτόκολλο είναι ομόλογος πρωθυπουργού. 

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
8:00 – Επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, κ. Ε. Jahangiri. Συνάντηση Αντιπροσωπειών, Υπογραφή συμφωνιών, Δηλώσεις στον Τύπο, Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
13:30 – Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Rafsanjani
14:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. H. Rohani
15:30 – Συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei
16:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, κ. A. Larijani
19:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani
(Όλες οι συναντήσεις σε ώρα Ελλάδος)

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τις επαφές του πρωθυπουργού και της πολυπληθούς συνοδείας του, θα υπογραφούν οι εξής συμφωνίες: 
1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις: Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας. Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Αναλυτικότερα, για τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος:
α. Εμπόριο: Τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.
β. Υπηρεσίες: Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)
γ. Γεωργικός τομέας: Ιχθυοκαλλιέργεις, υδατοαλλιέργειες.
δ. Ενέργεια: Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα), φυσικό Αέριο (μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας, ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταϊκά.
ε. Υψηλή Τεχνολογία: Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

–Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος:
στ. Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
ζ. Πολιτισμός: Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς

Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις σχετικά με το Ιράκ, την Συρία, την Σ. Αραβία και κρίση με το Ιράν, αλλά και το ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους και τα Ελληνοτουρκικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.