Ειδησεογραφικό site

Μουρμούρα και προβληματισμός στην Πειραιώς για το Συνέδριο του Κυριάκου

70

 

«Το Συνέδριο δεν το κάνουμε επειδή είναι απλά μια καταστατική μας υποχρέωση. Το κάνουμε για να αποδείξουμε ότι ανοίγουμε -για άλλη μια φορά- τις πόρτες του κόμματος σε νέους ανθρώπους και σε νέες ιδέες. Το κάνουμε για να δείξουμε ότι έχουμε και σχέδιο και το ανθρώπινο δυναμικό για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων».

Του Δ. Γιαννακόπουλου  

Με τη φράση αυτή στις αρχές της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κοινωνία αναφέροντας ότι στο 11ο Συνέδριο της παράταξής του στις 16-17 Δεκεμβρίου, όπως και στα 7 προσυνέδρια, δεν θα συμμετέχουν μόνο κομματικά στελέχη αλλά όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν, να διαδώσουν και να συμβάλλουν στη διάδοση του προγραμματικού λόγου της νέας ΝΔ. Το βήμα διαλόγου αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας «μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων», τη μείωση των φορολογικών βαρών και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, καθώς και «στην έμπρακτη στήριξη των νέων και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι ανοιχτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Νίκαια, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Ανατολική Αττική και Θεσσαλονίκη αρχής γενομένης από το επόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου. «Όλα θα είναι διαφορετικά από όσα έχουμε συνηθίσει έως σήμερα» επισημαίνουν από την Πειραιώς και τονίζουν: «Θα συμμετέχουν πολίτες εκτός των στενών κομματικών τειχών. Θα υπάρχουν διαδικασίες διάδρασης και διαλόγου.
Γι’ αυτό, δεν θα μιλήσουν μόνο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και πανεπιστημιακοί, στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενοι, άνθρωποι από τον χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Θα συζητηθούν καινούργιες ιδέες, θα υπάρξουν ειδικά ερωτηματολόγια για κάθε ενότητα, θα υπάρξει livestreaming μετάδοση και μια σύγχρονη διαδικασία ζωντανής (και ηλεκτρονικής) συζήτησης». 

 

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

 

Οι επιφυλάξεις πάντως για τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου συνεδρίου, όταν το προηγούμενο έγινε μόλις 1,5 χρόνο νωρίτερα, είναι πολλές. Υπάρχει προβληματισμός για το επιχειρούμενο άνοιγμα στο λεγόμενο «απολιτίκ ακροατήριο» το οποίο ουδέποτε έδωσε σταθερές κυβερνήσεις στην Ελλάδα ενώ πολλοί πιστεύουν ότι αν τεθεί ζήτημα αλλαγής της ιδεολογικής ταυτότητας του «ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού» τότε η παράταξη θα περιέλθει σε «βαθιά και αξεπέραστη κρίση».

Εξάλλου, την ίδια περίοδο με το συνέδριο της ΝΔ στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα υπάρχουν κάλπες για την ανάδειξη ενός εκ των δέκα υποψηφίων αρχηγών. Οι εμπειρότεροι στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι αν διαπιστωθούν δυσλειτουργίες σε μία από τις δύο εσωκομματικές διαδικασίες, τότε θα επηρεαστούν και τα δύο κόμματα αφού επί σειρά δεκαετιών αποτελούσαν τους βασικούς πυλώνες της εξουσίας. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη μεταπολιτευτική φουρνιά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. οι σημερινοί 60άρηδες – 65άρηδες οι οποίοι στο κάτω κάτω της γραφής διαθέτουν τον μέσο όρο ηλικίας του Έλληνα ψηφοφόρου) απέχει εντελώς από τις «ζυμώσεις» και προειδοποιεί.  Βλέπει ότι στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά ως κομματικό κονκλάβιο που, ναι μεν είναι καταδικαστέο και εντελώς αναχρονιστικό σε μια τόσο έντονα θλιβερή περίοδο, ωστόσο απηχεί μεγάλο μέρος της κοινωνικής αναγκαιότητας για «φιλοδωρήματα», μικροεξυπηρετήσεις και «βολέματα».

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

 

Όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική της, η ΝΔ εστιάζει στην ανεπάρκεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προωθήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις , γεγονός το οποίο έθιξε ιδιαιτέρως την Πέμπτη το βράδυ από το βήμα του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. «Ο κ. Τσίπρας έχει καταπιεί μόνο την ανικανότητα Κουρουμπλή και την προκλητικότητα Καμμένου. Φαίνεται ότι δυσκολεύεται να αποπέμψει ακόμα και τη γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ, κάτι που έχει ήδη ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Τα μόνα έργα που έχουν προχωρήσει είναι κάποια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε έτοιμα από προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι έργα που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν τα στελέχη του «με πόνο ψυχής», όπως έλεγαν π.χ. για τα περιφερειακά αεροδρόμια» τονίζουν από την Πειραιώς.

 

Η ΕΚΘΕΣΗ

 

Τους ισχυρισμούς τους επιβεβαιώνει η τελευταία  έκθεση Global Competitiveness Report του World Economic Forum. Από το 2015 και έκτοτε, η Ελλάδα έχασε συνολικά 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχωρώντας από την 81η στην 87η μεταξύ 137 χωρών.

«Η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η έλλειψη ρευστότητας, τα διαρκή εμπόδια στην επιχειρηματικότητα επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα και δυσχεραίνουν τη θέση της χώρας», αναφέρεται στα συμπεράσματα του φορέα. «Και ενώ όλα αυτά αποτελούν μη αμφισβητήσιμα γεγονότα, ο κ. Τσακαλώτος βλέπει περισσότερες επενδύσεις από όσες αντέχουμε. Μάλλον γι’ αυτό έχουν αρχίσει να διώχνουν κόσμο… Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει ότι είναι εκτός πραγματικότητας, μεθυσμένη από την εξουσία αλλά αποκομμένη από την κοινωνία» διαπιστώνουν στη ΝΔ .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.