Ειδησεογραφικό site

Μοσκοβισί για τις συντάξεις: Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται

807

 

«Απαραίτητο» να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είπε ο Επίτροπος – Δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, αλλά επιτεύχθηκε «κάποια πρόοδος», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, μετά το Eurogroup – Ο Ρέγκλινγκ θύμισε ότι η υπο-δόση του ενός δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση θα είναι διαθέσιμη έως τις 15 Ιουνίου

Σήμα ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνηθείσα περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 έδωσε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία είχε αναφέρει νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι θα εξεταστούν τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

Κληθείς, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, να σχολιάσει αν μπορεί να γίνει επαναδιαπραμάτευση των περικοπών στις συντάξεις το 2019, ο κ.
Μοσκοβισί απάντησε ότι η τεχνική συμφωνία είναι μια ακόμη απόδειξη ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν τις δεσμεύσεις τους και ότι προφανώς τώρα υπάρχει η ανάγκη της εφαρμογής. Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, είπε οι ελληνικές αρχές πρέπει πάντα να δείχνουν ότι πρέπει να αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο στη δουλειά (υπονοώντας ότι το μερίδιο των Ευρωπαίων
είναι το χρέος». «Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και να γίνονται σεβαστές, απ’ όλους» είπε ο κ. Μοσκοβισί, κλείνοντας το θέμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, είπε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα του χρέους σε τεχνικό επίπεδο και επιβεβαίωσε την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) από τη σημερινή συνεδρίαση. Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο για τις αποφάσεις που θα κρίνουν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την πορεία της Ελλάδας μετά από αυτή την ημερομηνία.

«Χρειαζόμαστε συνολική συμφωνία τον επόμενο μήνα και πιστεύω πως σήμερα προλειάναμε το έδαφος για κάτι τέτοιο» είπε από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, τονίζοντας ότι είναι «απαραίτητο» αυτή η δέσμευση να τηρηθεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, που θα είναι πειστικό, μεταξύ άλλων, και για τις αγορές. «Καταγράψαμε ουσιώδη πρόοδο μετά τη συμφωνία στην Αθήνα, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος» είπε, αλλά εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία σε ένα μήνα από σήμερα.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, είπε ότι γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν και τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η Ελλάδα να έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές. «Βασιζόμαστε σε όλους τους θεσμούς για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους» είπε. Παράλληλα, χαρακτήρισε «απολύτως προσηλωμένο» στη δουλειά που γίνεται το ΔΝΤ, λέγοντας ότι το πνεύμα και η γενική θέληση είναι να βρεθεί λύση.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι απομένει ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη δόση, που θα είναι διαθέσιμο ως τις 15 Ιουνίου και εξαρτάται από τη μείωση των ληξιπρόθεσμων και την εξάπλωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι ο ESM αναμένει τα στοιχεία του Απριλίου για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων από την πλευρά
της κυβέρνησης. Μιλώντας για την επόμενη μέρα μετά τις 20 Αυγούστου, έκανε λόγο για μια «μεταπρογραμματική διευθέτηση».

Τι είχε πει η υπουργός Εργασίας

Δεν τίθεται θέμα να πέσουν οι συντάξεις κάτω από τα 300 ευρώ, έχουμε διασφαλίσει την εθνική σύνταξη η οποία, με το νέο σύστημα, θα είναι στα 384 ευρώ, και σε αυτή προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι, είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας την Πέμπτη στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1.

Eίχε συμφωνηθεί το όριο του 18% της περικοπής να υπολογίζεται στο σύνολο της σύνταξης, εκτιμούμε ότι είναι αχρείαστο το μέτρο. θα συνεχίσουμε να δούμε τα περιθώρια που θα έχουμε μετά την έξοδο από πρόγραμμα θα εξετάσουμε τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για τις συντάξεις, τόνισε ακόμη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.