Ειδησεογραφικό site

Μητσοτάκης στον Alpha για όλα: Τι είπε για άσυλο, μείωση φόρων, Πρέσπες

42

Μια διαφορετική συνέντευξη, που είχε τη μορφή ντιμπέιτ, παραχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha με συντονιστή τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα ερωτήματα και των δέκα συνολικά δημοσιογράφων επί μία ώρα. Οι δημοσιογράφοι που συμμεχείταν στο ντιμπέιτ με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν οι: Χριστίνα Κράτση (τομέας Εξωτερικών), Κώστας Σαρικάς (τομέας Εθνικής Άμυνας), Βαγγέλης Δουράκης (τομέας Οικονομικών), Μαρία Τσινκίδου (τομέας Εργασίας), Ελένη Λαζάρου (τομέας Παιδείας), Χάρις Μανουσάκη (τομέας Υγείας), Ρεγγίνα Σπυράτου (τομέας Δικαιοσύνης), Πέτρος Καρσιώτης (τομέας Ασφάλειας) Χρύσανθος Κοσελόγλου (Πολιτικό).

Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, εκλογές αμέσως με απλή αναλογική
Ξεκινώντας την συζήτηση ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ζητώ ισχυρή εντολή για να μπορέσω να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Έκανα αυτονόητη παρατήρηση. Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση θα οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω κυβέρνηση συνεργασίας. Η μόνη σίγουρη λύση για να έχει ο τόπος ισχυρή κυβέρνηση είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τη ΝΔ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha.

Για 13η σύνταξη
Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες δημοσιονομικές παροχές. Θέλουμε να δίνουμε ένα σταθερό βοήθημα στους συνταξιούχους σε ετήσια βάση, στο τέλος του χρόνου, εφόσον μας το επιτρέπουν οι συνθήκες και πιστεύω ότι τα νούμερα θα βγουν. Θα πετύχουμε αυτό τον στόχο εφόσον πετύχουμε τον στόχο ανάπτυξης 4%. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα.

«Οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020. Να σταματήσουμε με τη λογική των υπερπλεονασμάτων. Είναι λάθος πολιτική. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Ήδη φαίνεται ότι έχουμε πείσει τις αγορές που προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. Το γεγονός ότι το 10ετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει εκλογές κάτι λέει».

Αδειασε «στεγνά» τον Μπάμπη Παπαδημητρίου: Οχι σε πιστοληπτική γραμμή
Ακόμη, «άδειασε» ευθέως τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου λέγοντας πως «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα πιστοληπτικής γραμμής».

Μητσοτάκης: Οι μετακλητοί θα μειωθούν
Οι μετακλητοί θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα συζητήσουμε και τα θέματα υγείας. Εγώ δεν έχω δει τις 19.000 προσλήψεις για τις οποίες μιλά ο κ. Τσίπρας.

Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί
Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις. Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων. Θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό και μία συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί όπου δεν είναι απαραίτητο.

Εχουμε την πρόθεση να μειώσουμε το φόρο για τις επιχειρήσεις
Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στο σχέδιό μας να αλλάξουμε το θέμα της προκαταβολής. Εχουμε πρόθεση να μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις. Έχουμε πρόθεση να μειώσουμε φόρο επιχειρήσεις σταδιακά στο 20%.

Δεν θα σχολιάσω αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας χθες. Επιμένει χωρίς να κάνει αναφορά για τη συνολική ζημιά στην οικονομία που έγινε πριν 4 χρόνια. Το περήφανο όχι, για να έρθει να κάνει μνημειώδη κωλοτούμπα και να φέρει αχρείαστο μνημόνιο. Υπέγραψε τρίτο μνημόνιο. Ποιο ήταν το μείγμα πολιτικής; 82% φόροι, 18% δαπάνες. Ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα. Για αυτό δεν έχει απολογηθεί.

Όταν κάναμε τις προβλέψεις μας λαμβάνουμε υπόψη τα νούμερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. ‘Αλλα τα δημοσιονομικά με 2% και άλλα με 4% ανάπτυξη. Ο στόχος για την ανάπτυξη είναι κρίσιμος για την επόμενη ημέρα. Πρόθεσή μου είναι να δοθεί και του χρόνου το βοήθημα στους συνταξιούχους. Είμαι πεπεισμένος ότι με την δυναμική που έχει η ελληνική οικονομία ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα.

Fake news του ΣΥΡΙΖΑ για επταήμερη εργασία -Μίλησα για επταήμερη λειτουργία
Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν. Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες

Τα σχόλια είναι κλειστά.