Ειδησεογραφικό site

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Κυριάκου για Ρουβίκωνα, βία και ανομία

275

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε ο πρώτος γύρος της σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή στα πλαίσια της προ ημερησίας συζήτησης για θέματα οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αρκέστηκε μόνο στα θέματα οικονομίας χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε κάποιο άλλο θέμα της επικαιρότητας ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στην πρωτολογία του δεν έκανε καμία αναφορά στις απειλές του Ρουβίκωνα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την πιθανότητα για προληπτική γραμμή στήριξης λέγοντας ότι «αυτό που για εμάς αποτελεί πάτωμα για εσάς αποτελούσε ταβάνι», τόνισε την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθεί «το καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας» ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του ολιστικού σχεδίου επικεντρωνόμενος κυρίως στα εργασιακά και τις αμοιβές των εργαζομένων.

Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από το θέμα των επιθέσεων του Ρουβίκωνα και κατά του Γιάννη Μπουτάρη αναρωτώμενος – με αφορμή το tweet του πρωθυπουργού ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν αγανακτισμένοι και συγκεντρωμένο πλήθος – «τι εννοείτε; Ότι θα ήταν δικαιολογημένοι αν ήταν αγανακτισμένοι;». Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να προστατεύσει τους Έλληνες κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εσείς κάψατε την Αθήνα». Στο πεδίο της οικονομίας χαρακτήρισε «αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες νέες επιβαρύνσεις από τις ανοιχτές εκκρεμότητες της κυβέρνησης. Ζήτησε εκλογές «για να αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόνο» και κάλεσε, τέλος, τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για το απαράδεκτο «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Ο Τσιπρας αναγνώρισε την πιθανότητα προληπτική γραμμής

Στην έμμεση αναγνώριση της πιθανότητας προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς στην πρωτολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή είπε ότι «αυτό που για εμάς αποτελεί πάτωμα για εσάς αποτελεί ταβάνι» αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς δεν έκανε σαφή απόρριψη μιας τέτοιας εκδοχής. Η αναφορά του συγκεκριμένα ήταν η εξής: στο τέλος του 2014 είχε συσσωρευτεί απώλεια ΑΠΕ 25% και ανεργία 27%. Έκλεινε τότε η 5η χρόνια μνημονίων με τα οικονομία της χώρας εκτροχιασμένα. Ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του Σαμαρά φαίνεται από αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν ήταν πλεόνασμα. Παρά τις φαντασιοπληξίες εκείνης της εποχής περι success story και πιστοληπτική γραμμή για εμάς τώρα είναι πάτωμα ενώ για εσάς ταβάνι».

Την ίδια στιγμή επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη και οριστική εξέλιξη» πως τα Μνημόνια τον Αύγουστο το 2018 θα αποτελέσουν οριστικό παρελθόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τέταρτη αξιολόγηση έκλεισε εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση παρά όσους καταστροφολογούσαν ότι θα φέρει πρόσθετη δημοσιονομική επιβαρυνση ότι θα μας αναγκάσουν να ψηφίσουμε και επιπλέον μέτρα «για άλλη μια ορά όμως οι καταστροφολογούντες απογοητεύθηκαν».

«Και θα απογοητευτούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τα δύο ανοικτά θέματα:

– Την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εργαζόμαστε εντατικά για να προσδιοριστούν αυτά τα μέτρα στο πλαίσιο των δεδομένων αποφάσεων του περασμένου Ιουνίου. Αυτή η εξέλιξη θα είναι καθοριστική για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα

– Το δεύτερο είναι το καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας όπως ήταν και σε άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Δεν συνιστά αυτό που ορισμένοι εύχονται δηλαδή παράταση μνημονίου και εξωτερικών καταναγκασμών. Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς να το ακούν αλλά εγώ θα το λέω ξανά και ξανά. Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης βγαίνει επιτέλους από αυτή την περιπέτεια. Τον Αυγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι αμετάκλητη οριστική εξέλιξη».

tsipp1

Αυτοαποθεώθηκε για ανάπτυξη 1,5%

«Δεν ήταν αυτονόητη συνέπεια και δεν ήταν εξέλιξη που προδίκαζε το μέλλον της χώρας στο τέλος του 2014» υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέος μποναμάς σε συνταξιούχους στο τέλος του 2018 αν και η οικονομία, όπως είπε, τρέχει με ρυθμό 1,5%.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε μια καταγραφή όσων κατά τον ίδιο πέτυχε η κυβέρνηση. «Η οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά σιγά η μεγάλη πληγή της ανεργίας καθώς σε 3 χρόνια μειώθηκε πάνω από 7 μονάδες. Την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έπεσε από το 19% στο 13%. Το 2017 έκλεισε με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση. Το 2016 και 2017 δώσαμε κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει 2 δισ. ευρώ σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να πράξουμε το ίδιο και το 2018 με βάση τις δημοσιονομικές μας προβλέψεις. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας μια λύση για το χρόνιο αγκάθι του δημόσιου χρέους που ευελπιστούμε ότι θα είναι η θετική αυλαία ότι θα είναι το καθοριστικό σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο οριστικής εξόδου από το μνημόνιο».

tsipp2

Το ολιστικό σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πλατιά και να υπάρξει αντιπαράθεση.

Μιλώντας για το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην, όπως τη χαρακτήρισε, κεντρική ιδέα του σχεδίου. «Η ανάκαμψη των οικονομικών μας απασχολεί εξίσου με την ανάκαμψη της εργασίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Μας απασχολεί εξίσου και το ζήτημα της ποιότητας της εργασίας και των αμοιβών. Η Ελλάδα δεν υπάρχει αμφιβολία διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν σε τομείς που μπορεί να παράξει πλούτο. Για να ενισχυθούν οι τομείς χρειάζονται πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χώρα έχει στην διάθεσή της όχι μόνο τους πόρους του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ. Είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Είναι και το πακέτο Γιουνκέρ. Υπάρχουν και οι πόροι της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων».

Εξήγγειλε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συρρικνωθεί η μαύρη εργασία «με στόχο σε βάθος 3ετίας να φθάσει στο 5%». «Η αδήλωτη εργασία να πάψει να αποτελεί τον κανόνα. Εχει περιοριστεί αλλά δεν είναι αρκετό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πλατιά συζήτηση και αντιπαράθεση για το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλο ζήτημα» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «που επανέρχονται». «Αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι ονομάζετε ελεύθερο ανταγωνισμό εμείς το ονομάζουμε εργασιακό μεσαίωνα. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κοινή αφετηρία δικαιωμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «για εμάς δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών. Εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών. Η προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία στην μείωση μισθών είναι επιδότηση στον μη καινοτόμο εργοδότη».

tsipp3

Επίθεση σε αντιπολίτευση και Μητσοτάκη

Ανεβάζοντας τους τόνους κατά της αντιπολίτευσης είπε ότι «θα περίμενε κανείς ότι η θετική προοπτική για τον τόπο θα ήταν καλοδεχούμενη εξέλιξη από όλες τις πτέρυγες. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση ενοχλείται. Συνεχίζει εμμονικά την ίδια γραμμή που κράτησε όλη αυτή την πορεία της καταστροφολογίας. Σας απαριθμώ τι λέτε: λέτε ότι δεν υπάρχει τέλος μνημονίου, δεν ανακάμπτει η οικονομία, πως δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος και ότι δεν πρέπει να βγούμε αυτοδύναμα στις αγορές αλλά να αναζητήσουμε όσα εσείς επιδιώκατε δηλαδή την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Είστε κολλημένοι σε αυτές τις θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Λέτε τα ίδια που λέγατε πριν κλείσει η 2η αξιολόγηση ενώ τώρα είμαστε στην 4η αξιολόγηση. Χάνετε την όποια αξιοπιστία έχετε. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες μια πολιτική δύναμη που διαψεύδεται εδώ και 3 χρόνια παταγωδώς σε όσα λέει. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την βεβαιότητά σας ότι δεν θα έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση; Την σιγουρία σας ότι ο περιβόητος κόφτης θα ενεργοποιούταν το 2017., Την επιμονή σας ότι δεν θα έχουμε δημοσιονομικό χωρο για αντίμετρα; Ή να θυμηθώ την χυδαία επένδυσή σας στην πιθανή αδιαλλαξία των δανειστώ στα εργασιακά το περιβόητο «βάστα ΔΝΤ». Πέρα από τις καταστροφολογικές σας προβλέψεις προσπαθήσατε την καταστροφολογία σας να την κάνετε πραγματικότητα. Να θυμίσω τις δηλώσεις στελεχών σας για φυγή καταθέσεων. Τις επισκέψεις σας στο Βερολίνο όπου ζητούσατε να σταθούν οι δανειστές σκληρά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση; Turn off for: Greek
Ή την πρόσφατη τοποθέτηση σε εκδήλωση βιομηχάνων που καλούσατε να μην έρθουν επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα. Για εσάς υπάρχει η σταθερότητα των οφ σορ και της διαφθοράς».

Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό επιτέθηκε προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «η στάση σας πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία γιατί θα μνημονεύεστε ως αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας καταστροφολογίας και κινδυνολογίας και διαρκούς υπονόμευσης των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Εδω που φτάσατε θα το πιείτε το πικρό ποτήρι. Σε 2 μήνες αυτό που προσδοκά ο κόσμος και του υποσχεθήκατε αλλά δεν το καταφέρατε θα γίνει πραγματικότητα. Θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς, θα το έχουμε πετύχει εμείς. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε την χώρα και εμείς με σχέδιο και κόπο βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος και οδηγούμε την χώρα σε περίοδο δίκαιης ανάπτυξης, ελπίδας και δικαιοσύνης».

Ποιο είναι το σχέδιό σας κ. Μητσοτάκη;

«Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις σας είναι παρωχημένες όπως και οι αντιλήψεις της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που δεν έβαλαν πλάτη στην κρίση και τώρα είναι πάλι παρόντες και τα θέλουν όλα έτοιμα χωρίς να δημιουργήσουν και να επενδύσουν αλλά να συνεχίσουν να παρασιτούν. Αυτός είναι ο λόγος που όταν είδαν το σχέδιό μας τρόμαξαν και τρομάξατε και εσείς (σ.σ. προς ΝΔ) και το λοιδορήσατε. Μας ειπατε αρχικά ότι είναι έκθεση ιδεών και μετά χαιρέκακα είπατε ότι το απέρριψαν οι δανειστές. Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Η χώρα έχει για πρώτη φορά αναπτυξιακό σχέδιο και εσείς στέκεστε απέναντι και πετροβολάτε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ «το δικό σας σχέδιο κ. Μητσοτάκη θα μας πείτε ποιο είναι;»

«Θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω και αν θέλετε διαψεύστε με. Τι μας έχετε πει το τελευταίο διάστημα; Μας έχετε πει ότι θεωρείτε το 8ωρο ξεπερασμένο. Μιλάτε για την ανάγκη ύπαρξης νέων σχέσεων εργασίας. Λέτε ότι είναι ιδεοληψία της αριστεράς οι εργασιακές σχέσεις. Βλέπετε πλεονάζον προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Υπόσχεστε την επαναφορά της μιας πρόσληψης ανα πέντε αποχωρήσεις όταν έχουμε πάει ήδη στο 1/3 και οδηγούμαστε στο 1/1. Δεν ξεχνάμε – δεν σας ξέχασα κ. Γεωργιάδη – -που λέγατε ότι θα σας πάρει την δόξα η τρόικα για απολύσεις. Θεωρείτε ενδεδειγμένη λύση την εισαγωγή του αουτ σορσινγκ ακόμα και σε ζωτικής σημασίας θεσμούς όπως το ΓΛΚ και ζητάτε πιστοληπτική γραμμή έναντι της καθαρής εξόδου. Αυτά έχουν καταγραφεί ως οι βασικές σας θέσεις. Σας ρωτώ και θέλω συγκεκριμένες απαντήσεις; Συμφωνείτε με την αύξηση κατώτατου μισθού με την αποφυγή του λοκ άουτ και την αποφυγή των ομαδικών απολύσεων; Πρέπει να σας κάλυψε προ χθές ένας συμπαθής τηλεσχολιαστής στο ΣΚΑΙ που μας έλεγε βάστα ΔΝΤ αλλά δεν βάστηξε τελικά και η κυβέρνηση κέρδισε. Το σχέδιό σας ήταν βάστα ΔΝΤ και βάστα Σόιμπλε. Αυτή η μαύρη περίοδος για την χώρα τελειώνει».

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε «πιστεύω ότι η ήττα σας δεν είναι πολιτική αλλά στρατηγική διότι η Ελλάδα της ύφεσης και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της κατάρρευσης κοινωνικού κράτους και του ρουσφετιού έχει περάσει στο παρελθόν. Σήμερα ξημερώνει μια νέα αυγή και όσο το φως θα δυναμώνει το σχέδιό μας θα φαίνεται καλύτερα όπως και οι διαφορές μας. Αύτο είναι που φοβάστε. Γι αυτό και ανατριχιάζετε με την προοπτική εξόδου από τα μνημόνα και υπονομεύετε. Καταλαβαίνετε πια ότι η παρένθεση μένει ανοικτή και θα παραμείνει ανοικτή και την επόμενη 4ετία για χάρη του ελληνικού λαού. Κάθε μέρα που περνά θα καταγράφουμε μια νέα νίκη υπερ των εργαζόμενων. Κάθε μέρα που περνά θα πλησιάζει σε εσάς ο πολιτικός εφιάλτης: πετυχαίνουμε αυτό που εσείς αποτύχατε και στις 3 κυβερνήσεις. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Προχωρά μπροστά και φεύγει από τα μνημόνια».

Μητσοτάκης: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τα θέματα ανομίας και βιας από ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση για την οικονομία.

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008, εσείς εκθρέψατε τους Αγανακτισμένους» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει μια λέξη για τα θύματα της Marfin.

Με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναμετρηθεί με «το αμαρτωλό παρελθόν και το προβληματικό παρόν». «Να καταδικάσετε τις κρεμάλες των αγανακτισμένων και να ζητήσετε μια συγγνώμη για τον διχαστικό σας λόγο και τις ανεκδιήγητες εκφράσεις «ή εμείς ή αυτοί» «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Είναι δική σας ιδεοληψία ο διαχωρισμός της βίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα μετά την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας ότι «μου έκανε εντύπωση το τουιτ που κάνατε λέγοντας ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη δεν ήταν αγανακτισμένοι και συγκεντρωμένο πλήθος. Τι εννοείτε; Ότι θα ήταν δικαιολογημένοι αν ήταν αγανακτισμένοι; Πράξετε το αυτονόητο. Όχι μονο να καταδικάσετε την βία από όπου και αν προέρχεται αλλά αποδείξετε το στην πράξη. Απελευθερώστε τα Εξαρχεια, τελιώνετε με τους Ρουβίκωνες. Ο Δήμαρχος Τήνου με 8 άτομα προσωπικό τους συνέλαβε εσείς δεν μπορείτε; Δεν θέλετε να το κάνετε γιατί οι εκλεκτικές σας συγγένειες δεν σας το επιτρέπουν».

«Επιτέλους προστατέψτε τους Έλληνες και τις γειτονιές. Αυτή είναι η δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε. Δεν σας επιτρέπω να αφήσετε το οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι η ΝΔ έχει σχέση με οποιαδήποτε έκφανση βίας» πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 εσείς αποθρασύνατε τους αγανακτισμένους όταν έβαζαν κρεμάλες. Εσείς εξισώνατε την φυσική βία των μνημονίων με την βία του σπασίματος και των προπηλακισμών. Εσείς προσθέτατε πάντα ένα άλλα όταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δέχονταν επίθεση και έδερναν τους δικούς μας βουλευτές και της ΔΗΣΥ. Η δική σας καταδίκη ήταν πάντα με αστερίσκους ότι κάπως δικαιολογείτε επειδή ψηφίσαμε τα μνημόνια. Εσείς είστε αυτός που 8 χρόνια μετά δεν είπατε μια λέξη να τιμήσετε την μνήμη των δολοφονημένων της Μαρφίν. Μη με κοιτάτε αμήχανα. Εχετε τεράστια ευθύνη για την ανομία. Στα ζητήματα αυτά θα παίρνετε τις απαντήσεις που σας αξίζουν».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ «ο κ. Τσίπρας κάπου προσπάθησε με ασύλληπτο θράσος να εκμεταλλευτεί την επίθεση που δέχθηκε ο Μπουτάρης».

Πριν από δύο χρόνια φέρατε το Μνημόνιό σας με εξοντωτικούς φόρους και διάλυση της μεσαίας τάξης

Απαντώντας στην ιστορική αναδρομή που επιχείρησε ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμιε ότι «στις 23 Μαίου 2015 εν μέσω δημιουργικής ασάφειας Βαρουφάκη οι εκροές καταθέσεων έφτασαν 20 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο Τσίπρας μοίραζε διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία είναι κοντά. Χαμογελούσατε ανέμελα στον Γιουνκερ κάνοντας αστεία για γραβάτα. Αντί για συμφωνία η κυβέρνηση απεργαζόταν σχέδιο με διπλό νόμισμα νομίζοντας ότι θα απειλήσει την ευρωζώνη. Τελικά μας φέρατε καπιταλ κοντρόλ και τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που εκτίναξε την φορολογία».

«Πριν από 2 χρόνια στις 22 Μαίου του 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε εδώ τα διαβόητα προαπαιτούμενα: ασφαλιστικό λαιμητόμο του κ. Κατρούγκαλο και το υπερταμείο για τα 99 χρόνια. Δηλαδή το μνημόνιο σας. Ο ψεύτης ντροπή δεν έχει και ο Τσίπρας βεβαίωνε για άλλη μια φορά ότι θα είναι τα τελευταία μέτρα. Μόνο η Κατριβάνου παραιτήθηκε όλοι οι άλλοι ψηφίσατε για να μείνετε στις καρέκλες σας. Το τι ακολούθησε το ξέρουμε,. Σας ενοχλούν οι υπενθυμίσεις της ιστορικής αλήθειας. Θα τα ξανακούσετε αρκετές φορές εως τις εκλογές» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επιμένοντας στην ιστορική αναδρομή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Εξοντώτικοί φόροι και εισφορές και διάλυση της μεσαίας τάξης με περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων. Κι όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε εκλογές με πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Στις 23 Μαίου 2017 η κυβέρνηση δεσμευόταν στο Eurogroup για 3,5% πελονάσματα εως το 2022 και για νέα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, Αναρωτιέμαι γιατί δεν είπατε τίποτα για την μείωση του αφορολόγητου και την μείωση των συντάξεων. Ο Τσίπρας έπαιξε το χαρτί των αντίμετρων αλλά και αυτό το εφεύρημα είναι στην αποκλειστική διάθεση των δανειστών».

«Σήμερα 1 στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία και όλα αυτά περιμένοντας τις νέες μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Σημερα 23 Μαίου που συμπίπτει με ολέθριες επιλογές της κυβέρνησης και ολέθρια ψέματα. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν αλλάζετε και δεν μπορείτε να αλλάξετε. Είστε αυτό που ήσασταν πάντα: αδίστακτοι δημαγωγοί στα λόγια και απελπιστικά ανίκανοι στην πράξη. Ολοι πια έχουν καταλάβει ότι όσο αλήθεια ήταν το σκίσιμο του μνημόνιου με ένα άρθρο το 2015 όσο ίσχυε το κάνενα μέτρο του 2016 όσο εφαρμόστηκαν τα αντίμετρα του 2017 άλλο τόσο αλήθεια είναι και το παραμύθι της καθαρής εξόδου» συνέχισε το σφυροκόπημα ο πρόεδρος της ΝΔ.

mhtsotakis1

Αόριστο ευχολόγιο το ολιστικό σχέδιο

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρτίας χαρακτήρισε «αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό σχέδιο τονίζοντας ότι σε αυτό «συνυπάρχουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με αρκετές ιδεολογικές εμμονές και ασυγχώρητες γενικότητες».

Συνεχίζοντας την κριτική του για τις 106 σελίδες του ολιστικού σχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν ξέρουμε αν είναι δικό σας κείμενο ή έχει ξαναγραφεί από τους θεσμούς γιατί δεν ξέρουμε ποιο εί ναι το αρχικό σας κείμενο. Δεν συνειστά σε καμία περιπτωση ένα συγκεκριμένο χάρτη τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Είναι αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς ανάπτυξη. Λείπει το όραμα. Σαν να έκανε αγγαρεία ο συντάκτης. Λείπει το όραμα και εφαρμοσμένες πολιτικές που θα φέρουν δουλειές και θα παράγουν πλούτο».

Επέκρινε, δε, την κυβέρνηση ότι «εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνησή σας συζητά με τους εταίρους το περιβόητο ολιστικό σχέδιο. Το κάνατε στα κρυφά χωρίς να το φέρετε στην Βουλή και δημόσια διαβούλευση».

Χάθηκαν 34 δισ. από το ΑΕΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στα δεδομένα όπως ότι «το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η σωρευτική ανάπτυξη την 3ετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι 0,3%. Δώστε το στον πρωθυπουργό να το εμπεδώσει. Πανηγυρίζετε και φωτογραφίζεστε με τον κ. Γκουρία αλλά δεν έχετε διαβάσει το περιεχόμενο της έκθεσης που σας παρέδωσε. Σημειώνεται σε αυτή μείωση της παραγωγικότητας. Στους ανέργους μόνο το 4% βρίσκει εργασία μέσω ΟΑΕΔ και μόλις το 12% παίρνει κάποιο βοήθημα. Στις Δημόσιες Επενδύσεις που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμά σας το δελτίο εκτέλεσης δείχνει την παταγώδη αποτυχία σας. Το 2014 η κομισίον προέβλεπε ότι το ΑΕΠ των ελλήνων στο τέλος του 2018 θα ήταν 217 δισ. ευρώ. Σήμερα η πρόβλεψη είναι 183 δισ. ευρώ. Λίγο περισσότερο από ότι το βρήκατε στο τέλος του 2014. Ξερετε τι σημαίνει αυτό 34 δισ. ευρώ χαμένα. Αντί να βάζετε χρήματα στην οικονομία τραβάτε χρήματα. Το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει 750 ευρώ το μήνα. Ρίχνετε το βάρος στους συνεπείς φορολογούμενους. Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Να εξωθήσετε ακόμα και νομοταγείς πολίτες στην φοροδιαφυγή».

mhtsotakis2

Τι δεν λέει το σχέδιό σας

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, ακόμα, λόγο για «ουρές στην αξιολόγηση που ανοίγουν παράθυρο για νέες δεσμεύσεις» ενώ χαρακτήρισε «βόλτα σε ναρκοπέδιο» την έξοδο στις αγορές «υπό τις παρούσες συνθήκες».

«Όταν μια χώρα σταματά να δανείζετε με χαμηλά επιτόκια και βγαίνει στις αγορές οφειλει να το κάνει υπο συνθήκες ευνοϊκές. Εσείς ως συνήθως πάτε ανάποδα στο ρεύματα. Βασίζεστε στο εθνικό απόθεμα 18 δισ. ευρώ που προήλθε από υπερπλεονάσματα μεγαλύτερα από όσα σας ζήτησαν από νέες συντάξεις που δεν δίνετε. Από οφειλές που δεν πληρώνετε και επενδύσεις που δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα μένουν αναξιοποίητοι επενδυτικοί πόροι. Όλα αυτά βαφτίζονται μαξιλάρι ασφάλειας. Την επόμενη ημέρα οι αγορές θα είναι αυστηρές εάν εντοπίσουν μεταρρυθμιστικό πισωγύρισμα και το σωσίβιο κινδυνεύει να αποδειχθεί τρύπιο στις θάλασσες των διεθνών αγορών. Η έξοδος στις αγορές μοιάζει υπο τις παρούσες συνθήκες ως βόλτα σε ναρκοπέδιο. Με δική σας ευθύνη. Εσείς κυβερνάτε 3,5 χρόνια καθώς δεν πετύχατε τις προοπτικές φθηνού δανεισμού».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα του χρέους ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «δεν βελτιώσατε την εικόνα του δημόσιου χρέους. Θυμίζω ότι το ΔΝΤ εκτιμούσε το 2014 ότι το χρέος κινούταν σε μονοπάτι βιωσιμότητας. Εκτιμώντας ότι θα φθάσει κοντά στο 60% το 2060. Τι λέει το ΔΝΤ στην έκθεση του 2017; Ότι το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο και εκτοξεύετε στο 195% του ΑΕΠ. Κουβέντα για όλα αυτά στο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσατε μια κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία. Ενημερώστε μας σήμερα κ. Τσακαλώτε πόσο νερώσατε το κρασί σας; Υποψιάζομαι ότι και εδώ κρύβονται νέες δεσμεύσεις».

Βρώμικο ψέμα τα περί καθαρής εξόδου – Ετοιμάζεστε να κόψετε και την 11η σύνταξη

Χαρακτήρισε «βρώμικο ψέμα» τα περί «καθαρής εξόδου» από τον Αλέξη Τσίπρα. «Το μνημόνιο δεν αλλάζει αλλά μεταλάσσεται. Φέρνετε ένα πλαίσιο ασφυκτικό και διαφορετικό από αυτό της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Η Ελλάδα αναγκάζεται να εφαρμόσει νεά μέτρα 5,2 δισ. ευρώ που ψήφισαν Τσίπρας-Καμμένος χωρίς να έχυν εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση. Από το μνημόνιο με χρηματοδότηση μας πήγατε στο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση. Εχετε εξασφαλίσει μείωση αφρολόγητου, μείωση συντάξεων και κατάργηση ΕΚΑΣ. Οι δημαγωγοί που υπόσχονταν 13η σύνταξη λήστευσαν την 12η και ετοιμάζονται να κόψουν και την 11η. Σας ζητούμε να δώσετε λεπτομέρειες για τις περικοπές των συντάξεων που ήδη ψηφίσατε».

«Δυστυχώς για πρώτη φορά από 1.1.2020 ο χαμηλόμισθος των 620 ευρώ θα αναγκαστεί να πληρώσει φόρους. Ηδη έχουν καταγραφεί 1 εκατ. κατασχέσεις. Κάνατε μεγάλη κουβέντα για τον κατώτατο μισθό αλλά δεν είπατε κουβέντα για την γενιά των 360 ευρώ που εσείς δημιουργήστε και χρησιμοποιείτε για να δείξετε ότι η ανεργία μειώνεται. Όλα αυτά είναι μια θλιβερή επίδοση για κάποιους που ήρθαν στην εξουσία ως προστάτες αδυνάμων αλλά έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους. Σήμερα η χώρα μας χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο εξόδου από την κρίση που μας έχει καθηλώσει στην μιζέρια» συνέχισε την κριτική του στην οικονομική πολιτική.

«Δεν είναι ώρα για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σόκ. Πρέπει να μειώσουμε φόρους και εισφορές. Στο δικό σας σχέδιο διατηρείτε ο ΕΝΦΙΑ αν και εσείς λέγατε ότι θα καταργηθεί με ένα νόμο και ένα άρθρο. Κέρδη επιχειρήσεων με 20%. Εσείς λέτε να το πάτε στο 26% από 29% δηλαδή εκεί που το βρήκατε. Η χώρα χρειάζεται ριζοσπαστική αξιοποίηση κεφαλαίων. Με δραστική απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η μάχη με τον κρατισμό και πολυνομία δεν πρέπει να χαθεί. Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της. Το δίλημμα είναι καθαρό: ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές να παράγει πλούτο με δίκαιη κατανομή. Εμείς θέλουμε οι Έλληνες να ξαναπάρουν την τύχη στα χέρια τους. Επιμένουμε σε παράλληλο δίχτυ ασφάλειας. Θέλουμε 1 δισ. ευρώ για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Μιλώντας για το πρόγραμμα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δίνουμε έμφαση σε προγράμματα ανέργων που δεν αρκούνται σε επιδόματα Το κοστολογημένο μας πρόγραμμα δεν είναι η μόνη απάντηση. Δεν είναι μόνο η οικονομία είναι και η χώρα ολοκληρη που επιζητεί μια νέα αρχή. Η μείωση φόρων, επενδύσεις, νέες δουλειές θέλουν άλλη ατμόσφαιρα από αυτή του ψέματος και του διχασμού. Θέλει θεσμούς που λειτουργούν και δικαιοσύνη. Η ανάπτυξη και δημιουργηκότητα δεν ανθίζουν με εγκληματίες στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια και ρουβίκωνες. Το αίσθημα ασφάλειας είναι αναγκαίο».

mhtsotakis3

Να μας πείτε για το απαράδεκτο «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε αναφορές στα εθνικά θέματα λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται κύρος και όχι αυτή την αμηχανία που κρατά φυλοκισμένους τα 2 παιδία μας στην Τουρκία ή υπόγειες διαδρομές για την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό».

Κάλεσε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επίσημα «για το απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ιλιντεν» που μας είπατε ότι διαπργαματευτήκατε. Πείτε μας αν το έχετε απορρίψει ή το συζητάτε ακόμα μυστικά».

Εκλογές εδώ και τώρα

Όσον αφορά τις εκλογές ζήτησε άμεσα να στηθούν κάλπες λέγοντας ότι «κυρία Γεννηματά δεν θα διαφωνήσουμε εάν θα γίνουν σε 2 ή έξι μήνες. Εμείς τις ζητάμε εδώ και 2 χρόνια. Εκλογές για να αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόνο . Η αλήθεια απέναντι στην παρακμή. Δεν βλέπω να καλείτε για ενίσχυση τους Ποντέμος του κ. Ιγκλέσιας γιατί μάλλον θα απολαμβάνει την πισίνα».

«Για μια φορά κ. Τσίπρα κάντε το σωστό. Συμφωνείτε ότι η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη φέρνει κάθαρση. Δώστε στον λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην υπονομεύετε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγετε την συντριβή σας. Εμπιστευτείτε την κρίση του λαού και αφήσετε τον να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.