Ειδησεογραφικό site

Μείωση προσωπικού και συρρίκνωση υποκαταστημάτων σχεδιάζουν οι τράπεζες

315

Περικοπές του προσωπικού τους αλλά και μείωση του δικτύου των υποκαταστημάτων τους μέχρι και 40% σχεδιάζουν για την ερχόμενη διετία (2019-2020) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να συρρικνώσουν το λειτουργικό τους κόστος και να αυξήσουν την κερδοφορία τους έχοντας ως «όχημα» τις αλλαγές που επέφερε στη λειτουργία τους η νέα ψηφιακή εποχή περιορίζοντας κατά πολύ την παρουσία των πελατών τους στα γκισέ.

Η μείωση του προσωπικού θα γίνει κυρίως μέσω εθελουσίων εξόδων, όπως συνέβη μέχρι σήμερα,με απώτερο στόχο το 2021 το προσωπικό τους να περιοριστεί τουλάχιστον κατά 5.000 τραπεζοϋπαλλήλους, φτάνοντας τους 35.000 από 40.317 στα τέλη το 2017.

Από το 2019 αλλάζει όμως το σκηνικό και οι αποχωρήσεις των υπαλλήλων δεν θα γίνονται  μέσω πλουσιοπάροχων προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου ,όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, αλλά μέσω της καταβολής απλώς της νόμιμης αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Το μόνο ίσως δέλεαρ που θα τους χορηγείται θα είναι η δυνατότητα στους προς απόλυση τραπεζοϋπάλληλους να μπορούν να απασχοληθούν για δύο χρόνια ως εξωτερικοί συνεργάτες της τράπεζας.

Η δραστική μείωση του προσωπικού στις τράπεζες και ο περιορισμός του δικτύου τους την τελευταία δεκαετία αποτυπώνεται  ανάγλυφα στα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία.

Το 2008 οι τραπεζοϋπάλληλοι ήταν 67.798, οι ελληνικές και ξένες τράπεζες 40 και τα λειτουργούντα υποκαταστήματα 4.130.

Σήμερα ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει περιοριστεί σε περίπου 40.000, οι ελληνικές τράπεζες είναι μόλις 5 και τα υποκαταστήματα περίπου 2.000 με στόχο να περιοριστούν φέτος στα 1800 και το 2021 να μην ξεπερνούν τα 1.000.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν όμως και περιορισμένες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και με γνώσεις στο πεδίο της  αναδιάρθρωσης  μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο μεγάλος όγκος των οποίων αποτελεί και θα αποτελεί και για τα ερχόμενα χρόνια, το μεγάλο πρόβλημα των συστημικών τραπεζών και των ισολογισμών τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.