Ειδησεογραφικό site

Μεγάλος στόχος ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ

74

Μια μικρή ανάπαυλα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και ένα διάλειμμα από την σκληρή αλλά θεσμική αντιπολιτευτική ατζέντα απέναντι στην κυβέρνηση, ετοιμάζονται να κάνουν η Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, γνωρίζοντας ότι η επιστροφή τους στα καθήκοντα συμπίπτει με την αφετηρία ενός νέου και εξαιρετικά απαιτητικού πολιτικού κύκλου.

του Χρήστου Δ. Δρούζια

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις – μέσω τηλεδιασκέψεων – που προηγήθηκαν των εορτών του Πάσχα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και οι στενοί της συνεργάτες έθεσαν επί τάπητος ζητήματα τόσο πολιτικής όσο και οργανωτικής φύσεως και οριστικοποίησαν κατά πληροφορίες τον σχεδιασµό του επόμενου διαστήματος, ο οποίος µοιραία λαµβάνει τον χαρακτήρα της πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης του κόµµατος.

Άλλωστε, στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, όπου εκκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, είναι κρίσιμοι, διότι θα κριθούν μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως ο στόχος της ενδυνάμωσης και της δημοσκοπικής ανόδου της Παράταξης που, εκτός από το βασικότερο στοίχημα της ηγεσίας, συνιστά ρεαλιστικά και την πλέον κομβική παράμετρο των εσωκομματικών εξελίξεων.

 

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη αποφασίσει ότι το κύριο βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης και της αντιπολιτευτικής τακτικής θα πρέπει να είναι με τη ΝΔ. Αξιολογούν δε απολύτως αρνητικά το κυβερνητικό έργο στην πανδημία, την οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, την εξωτερική πολιτική κ.α.

 

Η έντονη αντιδεξιά ρητορική της προηγούμενης περιόδου θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, σε μια προσπάθεια να επαναπατρίσει το αντιδεξιό αριστερό ακροατήριο του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που έχει μετακομίσει εδώ και χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν βλέπει με θετικό μάτι οποιαδήποτε συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία.

 

Στα ηγετικά κλιμάκια εκτιμούν, μάλιστα, πως ένα συγκρουσιακό αντιδεξιό μέτωπο θα τους προσφέρει πόντους στο Κεντροαριστερό σκηνικό και θα δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης του κόμματος.

 

Η αντιδεξιά ρότα που έχει χαράξει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να προκαλεί υπόγειες αντιδράσεις από μερίδα στελεχών που προέρχονται από το Βενιζελικό μπλοκ, ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές και απευθύνεται σε κάθε κατεύθυνση: «Η στρατηγική μας είναι δεδομένη και δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά και όποιος αντέξει», ενώ και η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι η Δεξιά ήταν και παραμένει ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και σήμερα του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή της Προοδευτικής Παράταξης.

Η σκληρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ και ο αντιδεξιός λόγος που έχουν επιλέξει να αναθερμάνουν στο Κίνημα Αλλαγής, αφού όπως λέγεται «δεν αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση αλλά την κυβέρνηση», δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει εκτός πεδίου βολής.

Άλλωστε, όπως τονίζει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, η απάντηση στις συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές και η προοδευτική διέξοδος δεν θα έρθει μέσα από τον δρόμο του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας που εξακολουθεί να βαδίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι, η προοπτική μιας κυβέρνησης της δήθεν «δεύτερης φοράς αριστεράς» παραμένει για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφιαλτική όχι μόνο για όσα έζησαν, αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά ως αντιπολίτευση δείχνει ότι τους επιφυλάσσει ακόμα χειρότερα.

Την ίδια ώρα, ανώτατα κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν την ανάγκη να διατηρήσουν το νήμα της σοβαρής αντιπολίτευσης, ώστε να αποδείξουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η μοναδική υπεύθυνη και προοδευτική δύναμη σταθερότητας εξόδου από την κρίση, που θα αποτελέσει το δυνατό αντίβαρο τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και στον ανεύθυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουν να καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις και προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία.

Η στρατηγική αυτή είναι πλέον πολύ σαφής και ξεδιπλώνεται με κάθε ευκαιρία κοινοβουλευτικής ή μη παρουσίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ενώ σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση παίζουν και οι επονομαζόμενες «ψηφιακές περιοδείες», όπως τις χαρακτηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, που αποτελούν ένα μαραθώνιο διαδικτυακών εκδηλώσεων σε πολλά επίπεδα και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και χαίρουν μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες.

Με το πόδι στο γκάζι για τυχόν αιφνιδιασμό

Η επιστροφή από την ανάπαυλα θα συνοδευθεί από ένα οργανωτικό «γκάζι» από όλα τα κεντρικά στελέχη, με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του Κινήματος Αλλαγής για τυχόν πολιτικές εξελίξεις.

 Στο Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ξορκίζουν τις πρώρες εκλογές, χρεώνοντας τα σχετικά σενάρια στο Μαξίμου, δηλώνουν, ωστόσο, ότι θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και δεν φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία.

 Εξ ου και η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται πυρετωδώς τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Όσον αφορά την οργανωτική δομή, στη Χαριλάου Τρικούπη έχει συγκροτηθεί ένα μικρό και ευέλικτο επιτελείο, το οποίο αποτελείται, κυρίως, από στελέχη που εμπιστεύεται η Φώφη Γεννηματά. Πρόσωπα που αποτελούν τους στενούς και καθημερινούς συνεργάτες της ή αλλιώς η οργανωτική dream team της.

Κομβικό ρόλο στον συντονισμό του άτυπου αυτού οργάνου παίζει η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου, η οποία έχει αναλάβει ταυτόχρονα τον πανελλαδικό συντονισμό της αξιοποίησης στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Το δύσκολο έργο της πλαισιώνουν και συνεπικουρούν ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο υπεύθυνος του Τομέα Οργανωτικού Στέφανος Παραστατίδης, καθώς και μεγάλη μερίδα έμπειρων κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών.

Δημοσιεύθηκε στο Καρφί στις 29.04.2021

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.