Ειδησεογραφικό site

Με υπερπλεόνασμα 2 δισ. ευρώ απαντά η κυβέρνηση στις πιέσεις του ΔΝΤ

44

Με «τρελό» πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,334 δισ. ευρώ που καταγράφεται στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το α΄τετράμηνο του 2018, υποδέχεται η κυβέρνηση τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις του ΔΝΤ που μέχρι και πριν είκοσι ημέρες επέμενε για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση του αφορολογήτου.

Τα προσωρινά στοιχεία πο δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, δείχνουν υπέρβαση στόχου κατά …524% (δηλαδή 2,334 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 374 εκατ. ευρώ ευρώ)!

Η υπερβολική αυτή υπέρβαση, δείχνει ότι για να μην χρειαστεί να επιβληθεί «κόφτης», η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει προληπτικά -ή και παράνομα όπως με τις διπλές και τριπλές εισφορές ΕΦΚΑ και την μη απονομή νέων συντάξεων- κάθε ικμάδα ρευστότητας.

Πώς βγήκε το πλεόνασμα

Κατά το 1/3 (περίπου 750 εκατ. ευρώ) το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε περικοπές δαπάνων. Για να συμβεί αυτό, έχει επιβάλει σκληρή λιτότητα στο Κράτος. Στο 1/3 της χρονιάς έχουν δαπανηθεί μόλις 15,3 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχει δοθεί ούτε το ¼ των κονδυλίων του 2018, αφού για όλην την χρονιά έχουν προϋπολογιστεί για να πληρωθούν 55,7 δισ. συνολικά! Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν πληρωθεί 16,45 δισ. ευρώ (δηλαδή 1,12 δισ. περισσότερα) και στόχος φέτος ήταν να έχουν δοθεί 16,1 δισ. ευρώ.

Το μάρμαρο πληρώνουν φυσικά και πάλι οι δαπάνες για Συντάξεις, Υγεία και Πρόνοια. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 294 εκατ. ευρώ.

Καθώς τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα έχουν ενσωματωθεί σταδιακά στο ΚΕΑ, σε σχέση με πέρυσι έχουν καταβληθεί επιπλέον 171 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και 65 εκατ. ευρώ για επιδόματα πολυτέκνων.

«Μαγική εικόνα»

Στο «παιχνίδι» των αριθμών μπαίνει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: ενώ η χρηματοδότηση του ΠΔΕ κόπηκε πάνω 50% (υποτίθεται πως θα δαπανηθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο αλλά δόθηκαν μόλις 504 εκατομμύρια) και, την ίδια στιγμή, εμφανίζει και διπλάσιες εισπράξεις από κοινοτικά κονδύλια (η ΕΕ έδωσε στην χώρα 1 δισ. ενώ η κυβέρνηση προέβλεπε να της δοθούν μόλις 500 εκατ. ευρώ).

Το διπλό όφελος από κόψιμο δαπανών για επενδύσεις και αύξηση κοινοτικών κονδυλίων φτάνει έτσι τον Απρίλιο στο 1 δισ. ευρώ!

Αν και δεν παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία (θα ανακοινωθούν σε περιπου δέκα ημέρες μαζί με τα οριστικά στοιχεία Απριλίου) οι συνομικές εισπράξεις φόρων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία: ανήλθαν σε 15,7 δισ. ευρώ, ενώ στόχος ήταν να εισπραχθούν 14,8 δισ. και πέρυσι δεν είχαν ξεπεράσει τα 14,9 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο. Και αυτό πριν ακόμα αρχίσουν να έρχονται τα νέα εκκαθαριστικά.

Προσωρινά πάντως η εφορία έχει επιστρέψει ήδη 1,3 δισ. ευρώ φόρους (έναντι πρόβλεψης για 1,1 δισ. ευρώ) προφανώς επειδή οι πρώτοι που έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις, ήσαν εκείνοι που ανέμεναν να έχουν πιστωτικά εκκαθαριστικά, λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους το 2017.

Τα σχόλια είναι κλειστά.