Ειδησεογραφικό site

Ματαρέλα: Η «μούμια» που είπε «όχι» στον ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα

1.160

Ο Ιταλός πρόεδρος ανακατεύει γερά την πολιτική τράπουλα λέγοντας «όχι» στην υπουργοποίηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα – Η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη πρόωρων εκλογών – Τα Πέντε Αστέρια ζητούν την αποπομπή του Ιταλού προέδρου και καλούν τους πολίτες σε μαζικές διαδηλώσεις

Η «μούμια» κινεί τα νήματα στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές την ώρα που η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στη δίνη πρόωρων εκλογών.

Η απόφαση του Ιταλού προέδρου, Σέρτζιο Ματαρέλα, να δείξει «κόκκινη κάρτα» στον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, εκλεκτό των δύο αντισυστημικών κομμάτων- της Λέγκα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, για το υπουργείο Οικονομικών, προκάλεσε τη μήνη των δύο κομμάτων με τους δημοσκόπους να προειδοποιούν για επικείμενη ενίσχυση της δημοτικότητάς τους. Το κίνημα Πέντε Αστέρων ζήτησε την αποπομπή του Ματαρέλα καλώντας τους πολίτες σε μεγάλο συλλαλητήριο στη Ρώμη στις 2 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο πρόεδρος στην Ιταλία έχει δια νόμου την εξουσία να διορίζει και να απορρίπτει υποψήφιους υπουργούς κατά συνέπεια το αίτημα για την αποπομπή του πιθανότατα να πέσει στο κενό.
Ο πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων κάλεσε τους Ιταλούς να ξεχυθούν στους δρόμους της Ρώμης στις 2 Ιουνίου, ανήμερα της εθνικής εορτής της Ιταλίας.Αλλά και ο ηγέτης της Λέγκα,Ματέο Σαλβίνι, καλεί σε λαικές κινητοποιήσεις κατά του Ιταλού προέδρου. Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, τα δύο αντισυστημικά κόμματα εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν μαζί τις επικείμενες εκλογές που δρομολογούνται το φθινόπωρο.

Liberation: Σέρτζιο Ματαρέλα – Η «μούμια» που είπε όχι

Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, η «μούμια» όπως τον χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Liberation έκανε την έκπληξη: είπε «όχι» στον υποψήφιο για το υπουργείο Οικονομικών των δύο αντισυστημικών κομμάτων: του κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.

Οι εξελίξεις στη γείτονα είναι ραγδαίες: ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι, αναμένεται να παρουσιάσει εντός των επόμενων ωρών τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «ANSA», ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Ματαρέλα ένα ευέλικτο σχήμα που θα εγγυηθεί την δημοσιονομική σταθερότητα και θα έχει δίαυλο επικοινωνίας με την Ε.Ε.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Κοταρέλι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, πράγμα δύσκολο καθώς μόνο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει δεσμευτεί πως θα τον στηρίξει.

Από την πλευρά του, ο Κοταρέλι έχει ξεκαθαρίσει πως εάν δεν λάβει τη δεδηλωμένη, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές «μετά τον Αύγουστο». Εάν τελικά λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε οι κάλπες θα στηθούν στις αρχές του 2019.

CNN: Ο Ματαρέλα έδειξε «κόκκινη κάρτα» στον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα ανακάτεψε την πολιτική τράπουλα όταν είπε «όχι» στην πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα για διορισμό του 82χρονου ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Σαβόνα είναι «κόκκινο πανί» για την Ευρώπη καθώς έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι η Ευρωζώνη εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Βερολίνου κι ότι η Ιταλία θα πρέπει να εξετάσει την αποχώρηση της Ρώμης από το ευρώ αν χρειαστεί.

«Ο 75χρονος Ματαρέλα έδωσε το λόγο στον ενσαρκωτική της δημοσιονομικής πολιτικής, Κοταρέλι, καθιστώντας τον αντιμέτωπο με την οργή λαϊκιστικών δυνάμεων», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Για το αμερικανικό δίκτυο CNN, o άνθρωπος που κάποτε ισχυρίστηκε ότι είναι «πολιτικός διαιτητής», έδειξε «κόκκινη κάρτα» και μάλιστα ενώ η Ιταλία διανύει την 85η ημέρα χωρίς να έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.