Ειδησεογραφικό site

«Μάχη» στη Βουλή: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση-κουρελού

2.986

Ο Τσίπρας φαίνεται να εξασφαλίζει τη στήριξη έξι προθύμων για να πετύχει το «151» – Στημένο παιχνίδι το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, θα καταγγείλλει η αντιπολίτευση – Στις 12 ξεκινά η συζήτηση

Πόλεμος χαρακωμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο για να συμπληρωθούν τα “151” κομμάτια του παζλ που έχει απλώσει στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπραςενόψει της διημερης ψηφοφορίας στη Βουλή. ‘Εχοντας εξασφαλίσει από καιρό τη θετική ψήφο της «γαλάζιας» Κατερίνας Παπακώστα, “απαγάγοντας” τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ και “ποντάροντας” στη στήριξη του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ο πρωθυπουργός επιτυγχάνει, παρά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, να παρατείνει το βίο της κυβέρνησης. Από ό,τι φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δέσμευση έξι βουλευτών, που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε περίπτωση μη συγκέντρωσης θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα απόλυτα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν πανέτοιμα για τη μάχη της Βουλής και ετοιμάζονται να καταγγείλουν τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για στημένο παιχνίδι.

Μετά τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει τον ανασχηματισμό, με τον οποίο θα καλύψει τα κενά στα υπουργεία, με στόχο τη διερεύνηση στην κεντροαριστερά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται ικανοποίηση για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, καθότι αποτελούσε ένα βαρίδι για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των τριπλών εκλογών. Ο ανασχηματισμός αναμένεται εκλογικός και μετά τη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, με μεγάλο ερωτηματικό ποιος θα αναλάβει τον υπουργείο Εξωτερικών, τις οποίες αρμοδιότητες έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Πέραν δηλαδή του υπουργείου Άμυνας, όπου στη θέση του κ. Καμμένου τοποθετήθηκε ο μέχρι τώρα αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, υπάρχουν μία σειρά από κενά, που είτε προκύπτουν από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, είτε από την κάθοδο κυβερνητικών μελών στο πεδίο της αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλίοουπολου και την υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Νοτοπούλου. Παράλληλα ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την προώθηση και ψήφιση τεσσάρων σημαντικών για την κυβέρνηση νομοσχεδίων, καθώς θεωρούνται ως ενισχυτικά του κοινωνικού προσώπου της. Κρίσιμης σημασίας για το Μαξίμου είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη σημερινή Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Οι έξι πρόθυμοι βουλευτές

Οι πρόθυμοι βουλευτές, που θα στηρίξουν την κυβέρνηση κουρελού, έχουν ο καθένας τη δική του ιστορία, με ένα κοινό χαρακτηριστικό : την αλλαγή πολιτικών στρατοπέδων. Ο πρωθυπουργός υπολογίζει στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσθήκη της Έλενα Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη, της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα και του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης με δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί κάποιες ώρες νωρίτερα η υπουργός Τουρισμού η οποία με γραπτή δήλωσή της το πρωί της Δευτέρας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση για να ακολουθήσει η διαγραφή της μέσω Twitter από τον Πάνο Καμμένο. Ο Κώστας Ζουράρις είναι η πέμπτη προσθήκη, αν και αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Από τη μία στηρίζει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις. Ο Σπύρος Δανέλλης είναι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο αναγκαίος 151ος. Προέρχεται από το Ποτάμι, αλλά εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει πανιά με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ.Ειδικότερα, ξεκίνησε από τον Συνασπισμό, έγινε δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διορίστηκε στην Ευρωβουλή από τον Γιώργο Παπανδρέου, πέρασε στο Ποτάμι και τώρα μιλά για την ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία της Κατερίνα Παπακώστα

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 1990 ως υποψήφια δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας. Εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών το 2000, το 2004 και το 2007. Μετά από ένα διάλειμμα την περίοδο 2009-2012 κέρδισε μια θέση στη Βουλή στις διαδοχικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, με τον Αντώνη Σαμαρά να την τοποθετεί υφυπουργό Υγείας τον Ιούνιο του 2014.

Τον Ιανουάριο του 2015 έχασε τη μάχη στου σταυρού, αλλά στις πρόωρες εκλογές που ακολούθησαν με λίστα μπήκε στη Βουλή. Διαγράφτηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2017 μετά από επίθεσή της στον Άδωνι Γεωργιάδη σε ομιλία της στη Βουλή για τα μάτια του Πάνου Καμμένου. Στις 20 Ιουλίου του 2018 ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή και έναν μήνα αργότερα, στις 29 Αυγούστου, εντάχθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ποιοι είναι οι 4 των ΑΝΕΛ 

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τον «Ρήγα Φεραίο» πέρασε στο ΠΑΣΟΚ, στο ΔΗΚΚΙ, στη Ν.Δ., στους ΑΝ.ΕΛ. και τώρα έχει προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ραντεβού του Θανάση Παπαχριστόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, παραμονή πρωτοχρονιάς, ήταν το κερασάκι που οδήγησε στην πρόσφατη έκρηξη του Πάνου Καμμένου και το γεγονός που ενεργοποίησε την αλληλουχία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε βιογραφικό του σημείωμα ως υποψήφιος των ΑΝ.ΕΛ. ξεκινούσε την αναφορά στην πολιτική του σταδιοδρομία με τη συμμετοχή του στην οργάνωση «Ρήγας Φερραίος», στην αντιδικτατορική του δράση και… μετά έφτανε στον διορισμό του τον Σεπτέμβριο του 2004 στη θέση του διοικητή του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας (από τον Κώστα Καραμανλή). Είχε προηγηθεί η ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, στο ΔΗΚΚΙ και στη Ν.Δ. διαδοχικά τη δεκαετία του ’90.

Η Ελενα Κουντουρά από το μόντελινγκ εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ. το 2004, ενώ το 2007 και το 2009 ήταν πρώτη επιλαχούσα. Επανήλθε στη Βουλή όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε το 2011 για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Τον Φεβρουάριο του 2012 καταψήφισε το Μνημόνιο 2 και ο Αντώνης Σαμαράς τη διέγραψε. Εντάχθηκε στους ΑΝ.ΕΛ. με τους οποίους εκλέχτηκε βουλευτής στις δίδυμες εκλογές του 2012 και στις αναμετρήσεις του 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ιανουάριο του 2015 της ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού.

Ο Κώστας Ζουράρις διέγραψε μια μεγάλη πορεία από το ΚΚΕ στο ΚΚΕ Εσωτερικού και από το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (το οποίο ίδρυσε με τον Στέλιο Παπαθεμελή), βουλευτής με τους ΑΝ.ΕΛ., ως πρόεδρος του συνεργαζόμενου κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάδα. Φανατικός πολέμιος της παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στη γειτονική χώρα. Με το ΚΚΕ εκτέθηκε σε ευρωεκλογές και εθνικές αναμετρήσεις και αποχώρησε το 2000 όταν πρότεινε να… αυτοδιαλυθεί. Συνέχισε την πολιτική του σταδιοδρομία ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου το 2002 με τη Ν.Δ.. Πήρε θέση κατά της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και προκάλεσε σάλο όταν πρότεινε να περικυκλώσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τη Μαρία Ρεπούση για να αντιληφθεί την έννοια του συνωστισμού.

Στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ήταν μάρτυρας υπεράσπισης των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και συντόνισε τα βήματά του με τον Στέλιο Παπαθεμελή για να μη δοθεί το όνομα της Μακεδονίας. Προτού ιδρύσει το δικό του κόμμα συμμετείχε στη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Βασίλης Κόκκαλης είναι γέννημα θρέμμα Λαρισαίος, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κοινά ως στέλεχος της Ν.Δ. Εχει διατελέσει για μια δεκαετία δημοτικός σύμβουλος στη Λάρισα, εξελέγη πρόεδρος του ΙΝΚΑ το 2004 ενώ την περίοδο Καραμανλή ήταν πρόεδρος του ΕΦΕΤ (2006-2009) και του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (2007-2009). Στη Βουλή εισήλθε με τους ΑΝ.ΕΛ. στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και από τον Νοέμβριο του 2016 είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.