Ειδησεογραφικό site

LIVE: Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για Novartis και Σκοπιανό

90

Την παραγραφή θα κρίνει η προκαταρκτική επιτροπή που προτείνω – Απλώνουν μια μαύρη σκιά επάνω από τη δικαιοσύνη είπε για τις αντιδράσεις

Η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής είναι η μόνη θεσμική οδός για την υπόθεση Novartis τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας όλους όσοι μιλούν για παραγεγραμμένα αδικήματα ότι δεν κάνουν τίποτα άλλο «παρά να κραυγάζουν ενοχή ή συγκάλυψη».

Αν και, όπως είπε, «δεν είμαι νομικός» υποστήριξε ότι η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή.

Ξεκινώντας την ομιλία του έκανε λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» όσον αφορά την υπόθεση Novartis τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή είναι και ένας από τους λόγους που κατέληξε η χώρα εκεί που κατέληξε.
Απαντώντας σε όσους αντιδρούν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης έκανε λόγο για «δημαγωγία κάθε φορά που κάποιος πιάνεται στα πράσα» και προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε γνωστή κασέτα πολιτικής δίωξης και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε, τα ίδια τετριμμένα, τοξικά, υπονομευτικά».

«Άλλο η πολιτική εκτίμηση άλλο η πολιτική εικασία και άλλων να είμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών σε μια ογκώδη δικογραφία» είπε ο πρωθυπουργός.

Έκανε ακόμα λόγο για μια μεγάλη ευθύνη για την Αριστερά και τους ηθικούς της κώδικες «αλλά και για κάθε δημοκρατική δύναμη και για κάθε Έλληνα που κατανοεί τον πατριωτισμό ως ευθύνη».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για «απαρέγκλητη τήρηση των διαδικασιών» συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται νηφαηλιότητα και ψυχραιμία στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Επιχείρησε, δε, να υποστηρίξει ότι αυτό θα γίνει «χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια αλλά με θάρρος και συναίσθηση αλλά και της εθνικής ευθύνης. «Είναι ξένος ο πολιτικός στόχος να εξοντώσουμε πολιτικούς αντιπάλους» είπε αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα τρομάξουμε από τις κραυγεές των πολιτικών μας αντιπάλων, δεν θα συγκαλύψουμε, δεν θα υπολογίσουμε απειλές και εκβιασμούς ».

«Εμείς έχουμε ακόμα πιο δυνατούς συμμάχους: την αρετή, την αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας όσο και αν κάποιοι επιμένουν να μιλούν για σκευωρίες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Με αυτούς τους συμμάχους θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την ίδια τη Δικαιοσύνη και τους εισαγγελικούς λειτουργούς και να μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω και θα έχουμε μαζί μας την ελληνική κοινωνία – είναι άλλωστε ένας από τους λόγους που μας εμπιστεύτηκε πριν από τρία χρόνια. Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να δικαιώσουμε τις θυσίες της κοινωνίας».

«Στα χρόνια του μνημονίου, παίρνει τις διαστάσεις ύβρεως η κατασπάθιση και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ύβρις απέναντι σε κάθε πολίτη που είδε τα μνημόνια να ρημάζουν τη ζωή του και την ζωή των παιδιών του», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «από τις υπερκοστολογήσεις και τις μίζες στα εξοπλιστικά μέχρι τις φαρμακευτικές δαπάνες, τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου, κανείς δεν ξέρει πόσο στοίχισε στη χώρα ο πλήρης εκφυλισμός της πολιτικής ελίτ».

Μόνο για την υπόθεση της Novartis, το κόστος είναι αρκετών δισ. ευρώ, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για το 2002-2010 η ζημιά για το Δημόσιο είναι 23 δισ. δηλαδή ένα μνημόνιο σχεδόν, πάνω από το 10% του ΑΕΠ, ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων και οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια».

«Αν αυτά τα 23 δισ είχαν μείνει στα ταμεία, ίσως να είχαμε αποφύγει τα μνημόνια γενικά», εκτίμησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Το πιο ανήθικο είναι ότι το πάρτι συνεχίστηκε και μετά, την ώρα που έκοβαν μισθούς και επέβαλαν φόρους, φρόντιζαν να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τους δικούς τους επιχειρηματίες», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα ξεμπερδεύουμε με την χυδαιότητα του «μαζί τα φάγαμε», δεν τα φάγαμε μαζί, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ξέρουμε ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.