Ειδησεογραφικό site

Ξηλώνεται… το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη

121

Ντόμινο αποχωρήσεων σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο ΜέΡΑ25, καθώς το νεαρό κοινοβουλευτικά κόμμα της Αριστεράς, με επικεφαλής το Γιάνη Βαρουφάκη, εγκαλείται από το γυναικείο στελεχιακό δυναμικό του για φαινόμενα «νεποτισμού», «φίμωσης», όπως και «καταπάτησης των δημοκρατικών διαδικασιών», ολοένα και συχνότερα.

Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε χθες – ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας– όταν η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να εγκαταλείψει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25, απευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Η κ. Αδαμοπούλου, νομικός στο επάγγελμα, η οποία είχε εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής το 2019 στην Α’ Αθηνών με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, έστειλε χθες επιστολή ανεξαρτητοποίησης με αποδέκτη τον κ. Τασούλα και χωρίς προηγουμένως να έχει προετοιμάσει, κατά πληροφορίες, σχετικά τους συναδέλφους της στο κόμμα.

adamopoulous

Για το λόγο αυτό, τα πρώτα λεπτά μετά την ανεξαρτητοποίησή της επικράτησε αμηχανία στους κόλπους του κόμματος, αφού ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη του ΜέΡΑ25 έμοιαζαν κεραυνοβολημένα, σημειώνοντας για την κ. Αδαμοπούλου ότι «δεν μας ειδοποίησε καν», αναφορικά με την επιθυμία της να απενταχθεί από τις γραμμές του νεότευκτου πολιτικού φορέα.

Το κλίμα στο «Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής», του οποίου ηγείται ο Γιάνης Βαρουφάκης, βάρυνε ακόμη περισσότερο χθες, με δεδομένο ότι δεν έχει μεσολαβήσει ούτε μήνας από τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε αποχώρησε με αιχμές από το κόμμα και η Αναπληρωματική Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Μαρία Μποτονάκη, η οποία θα έπαιρνε την έδρα της κ. Αδαμοπούλου, αν η τελευταία παραιτούνταν.

Την πρόλαβε, ωστόσο, η κ. Μποτονάκη, επιλέγοντας την ηχηρή έξοδό της από το κόμμα, με μια δήλωση που απέστειλε στο avgi.gr στα μέσα του προηγούμενου μήνα και με τίτλο: «Ο meta-θάνατος της αμεσοδημοκρατίας».

Μποτονάκη: Κάναμε λάθος!

Στη δήλωση αποχώρησής της, η πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 «συστημικό κόμμα που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας», διαπιστώνοντας την ίδια ώρα πως «βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων, που έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία».

Αναλυτικά, η δήλωση αποχώρησης της κ. Μποτονάκη:

Ο meta-θάνατος της αμεσοδημοκρατίας

Το σαθρό πολιτικό σύστημα έχει δείξει τις προθέσεις του, τις δύσοσμες σάρκες του και την «meta-καπιταλιστική» του πορεία.

Με αφορμή την πανδημική κρίση, πήραν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θέσεις μάχης.

Το σχέδιο προδιαγεγραμμένο: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, επιτροπή ειδικών, και για πρώτη φορά στη νομική ιστορία της ανθρωπότητας, και ιδιωτικές επιχειρήσεις (φαρμακοβιομηχανίες) έχουν ακαταδίωκτο!

Διωκόμενοι είμαστε όλοι εμείς οι πολίτες Γιόζεφ Κ. του Κάφκα, που κατοικούμε αυτήν την χώρα «διότι δεν συνεμορφώθημεν προς τας υποδείξεις».

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες εκδημοκρατισμού και εξυγίανσης του εκκεντρικού φορέα ΜέΡΑ25, ήρθε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: η πρόταση της επιβολής του προστίμου των 100 ευρώ στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, που δεν έχει εμβολιαστεί, ανήκει στον Γιάνη Βαρουφάκη. Την έθεσε ως μορφή «διανοητικού πειράματος» (!!!) στην Ελληνική Βουλή, που τον στείλαμε όλοι εμείς, που πιστέψαμε ότι δεν μίλαγε τον ξύλινο πολιτικό λόγο, που ακούγαμε μέχρι τότε.

Κάναμε λάθος!

Από την είσοδό του στην Βουλή μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει μια ένδοξη πορεία πολιτικών λαθών, ατοπημάτων, και σε κάθε περίπτωση, καταπάτησης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή που κάνει προγραφές, περνώντας τους εθελοντές του από πειθαρχικά συμβούλια, αν τολμήσουν να υποστηρίξουν, εντός των οργάνων πάντα, μια διαφορετική άποψη από αυτήν που είναι επιφορτισμένοι οι μετακλητοί υπάλληλοι να επιβάλλουν.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που λοιδωρεί έντιμους συνοδοιπόρους, με τεράστια κοινωνική προσφορά και καταξίωση, προφανώς γιατί δεν συμμερίζεται την φιλοσοφία: «διαφωνώ μ’ αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ, μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να το λες».

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή που επιτίθεται σαν απολιθωμένος καννίβαλος στους εθελοντές του με τρόπο που άπτεται της προσβολής της προσωπικότητας, όπως αυτή περιγράφεται στα άρθρα 57, 59, 914, 932 Α.Κ. και 361, 362, 363, 367 Π.Κ.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που επέβαλε τον εξοστρακισμό και την φίμωση ως το βήμα που πορευόμαστε.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που διοικείται από τον ετσιθελισμό των διορισμένων, που έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που δεν τιμά τους ίδιους του νόμους, ξεχνώντας ότι η Βουλή είναι το ανώτατο Νομοθετικό Σώμα της χώρας και εξακολουθεί να προτείνει την κατάργηση των Ενδίκων Μέσων!

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που ισχυρίζεται ότι τα Ένδικα Μέσα, για τα οποία έχει χυθεί αίμα, πρέπει να καταργηθούν, ότι δεν πρέπει να υπάρχει δευτεροβάθμια Δικαιοσύνη ακυρώνοντας κάθε στοιχειώδη σχέση των Ενδίκων Μέσων με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το δικαίωμα του πολίτη για αποτελεσματική ένδικη προστασία κατοχυρώνεται από τα άρθρα 13 και 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το ΜέΡΑ25 αρνείται μέχρι σήμερα να «κατεβάσει» το επίμαχο βίντεο.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που προσέφυγε στο ΣτΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου, μεσούσης της πανδημίας, όταν σύσσωμος ο τομέας Δικαιοσύνης ήταν αντίθετος, μιας και ήταν αναμενόμενη η απόρριψη της προσφυγής, φορτώνοντας μια κινηματική ήττα στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που ξέχασε ότι υποσχέθηκε διαβούλευση και ευέλικτες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια και πέταξε στις καλένδες όλες τις προτάσεις του τομέα Δικαιοσύνης για τη νομική εργαλειοθήκη, που είχαμε στην φαρέτρα μας. Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τα κόκκινα δάνεια συναγωνίζονται σε αναλγησία τις προτάσεις της Ν.Δ. Εν τω μεταξύ, οι πλειστηριασμοί της α’ κατοικίας αποτελούν τη νέα κανονικότητα.

Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή, που θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να προτείνει πρόστιμα για πολίτες με την μορφή του » διανοητικού πειράματος», που ήδη φυτοζωούν και δυσκολεύονται να ζήσουν, όταν το ίδιο κόμμα δεν έχει πρόβλημα με την αντισυνταγματική παράνοια της υποχρεωτικότητας ή, εν πάση περιπτώσει, αλλάζει συνεχώς τις θέσεις του για τόσο επίμαχα θέματα, που ταλανίζουν την κοινωνία, με γνώμονα τα ψηφαλάκια.

Βάλαμε ένα συστημικό κόμμα στην Βουλή, που αποτελεί σπουδαίο δεκανίκι των πολιτικών εξευτελισμού των πολιτών αυτής της χώρας.

Η διαρροή των μελών από το ΜέΡΑ25 είναι αθρόα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι γίνονται νέες εγγραφές στα μητρώα των επαγγελματιών δικαιωματιστών. Δεν είναι αλήθεια!

Η μόνη αλήθεια είναι ότι το ΜέΡΑ25 απέχει παρασάγγας εκατό από την ελληνική κοινωνία, από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Στήνει συνέδρια-παρωδίες και θολώνει τα νερά με τους meta-νεολογισμούς του.

Αυτοί αποτελούν μερικούς από τους λόγους, για τους οποίους αποχωρώ από τις γραμμές του, παραμένοντας πάντα ενεργή στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες για κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία».

«Κλειστή Λέσχη Εκλεκτών»

Στο «κατηγορώ» της κ. Μποτονάκη ήρθε να προστεθεί χθες και η αιχμηρή επιστολή ανεξαρτητοποίησης της κ. Αδαμοπούλου, η οποία περιγράφει για το πρώην κόμμα της ότι αυτό άρχισε «να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών», βάλλοντας και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη, αφού «η ίδια η ηγεσία του ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα αρεστά της στελέχη επιχειρούν καθημερινά, αυταρχικά κι αυθαίρετα να επιβάλλονται δίχως διάλογο και δίχως διαδικασίες», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η κ. Αδαμοπούλου.

Επιπλέον, αναφερόμενη στις εσωκομματικές λειτουργίες του Μέρα25, η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής καταλογίζει στον πρώην πολιτικό της φορέα «έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού», όπως και «πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών». Σύμφωνα με την ίδια, το Μέρα25, παρά την παρθενική του κοινοβουλευτική θητεία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει ήδη υποστεί «αλλοτρίωση» στον «ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα» του, δίνοντας αντίθετα χώρο σε μια «ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας».

Η επιστολή παραίτησης της κ. Αδαμοπούλου:

Δήλωση Ανεξαρτητοποίησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 και να ανεξαρτητοποιηθώ.

Στα πάνω από δυόμισι χρόνια θητείας μου ως βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25 θεωρώ ότι απέδειξα περίτρανα την εργατικότητα, την αγωνιστικότητα, τον δυναμισμό και την ενεργή παρουσία μου εντός και εκτός κοινοβουλίου. Τοποθετήθηκα με σθένος και υπευθυνότητα σε πλήθος συζητήσεων επί νομοσχεδίων ως απλή και ειδική αγορήτρια και ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος· συμμετείχα σε πολυάριθμες συνεδριάσεις επιτροπών και υποεπιτροπών· κατέθεσα με τεκμηρίωση σχεδόν 400 ερωτήσεις και αιτήματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου· αρθρογράφησα εντατικά για την επικαιρότητα σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ· στάθηκα απαρασάλευτα δίπλα στους συμπολίτες μου και ανέδειξα τα προβλήματά τους σε επανειλημμένες δημόσιές μου παρεμβάσεις. Υπηρέτησα πιστά τις θέσεις της σύγχρονης Αριστεράς με σαφή πατριωτικό προσανατολισμό, προώθησα προτάσεις για μια καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα, υπερασπίστηκα το κράτος δικαίου, την ισότητα και τον ανθρωπισμό. Με τον τρόπο αυτό, συνέβαλα με συνέπεια, σοβαρότητα, και αίσθηση καθήκοντος στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του ΜέΡΑ25 και στην ενίσχυση της απήχησης του κόμματος μεταξύ των πολιτών. Τέλος, υπήρξα πάντοτε κόσμια, συναδελφική και συνεργάσιμη, το μόνο δε που “προκάλεσα” όλο αυτό το διάστημα ήταν μια εντελώς προσχηματική και επικοινωνιακή άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, για την οποία η αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης αποκάλυψε το φιάσκο που ενορχήστρωσε η ΝΔ.

Ωστόσο, με μεγάλη μου λύπη και κλιμακούμενη απογοήτευση παρατηρώ ήδη σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 και σταδιακά μέχρι σήμερα, το ΜέΡΑ25 να μεταμορφώνεται εσωτερικά από πολυσυλλεκτική και πολυφωνική συλλογικότητα σε μια κλειστή λέσχη εκλεκτών. Δυστυχώς, η ίδια η ηγεσία του ΜέΡΑ25 και συγκεκριμένα αρεστά της στελέχη επιχειρούν καθημερινά, αυταρχικά κι αυθαίρετα να επιβάλλονται δίχως διάλογο και δίχως διαδικασίες. Δεν επιθυμώ για λόγους ευπρέπειας να επεκταθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά και να δώσω τροφή στον διάχυτο μιντιακό κανιβαλισμό της εποχής μας. Πλην όμως, το οφείλω στους συμπολίτες μου να δηλώσω δημοσίως ότι το ΜέΡΑ25 εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, υπευθυνότητας, και διαφάνειας, πλεόνασμα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού, πλεόνασμα διακριτικής μεταχείρισης υπέρ συγκεκριμένων βουλευτών και στελεχών και αντιφάσκει εντελώς, τόσο προς τις καταστατικές του αρχές όσο και προς το προσωπικό και πολιτικό μου αξιακό σύστημα. Εν ολίγοις, η αλλοτρίωση του ΜέΡΑ25 στον ίδιο του τον ιδεολογικό και ηθικό πυρήνα και η ιδιοκτησιακή λογική της παραγοντικής του ολιγαρχίας με έχουν αποξενώσει εντελώς από καιρό.

Ως ανεξάρτητη από σήμερα βουλευτής, εύχομαι το ΜέΡΑ25 να βρει την δύναμη, την ειλικρίνεια, και τον τρόπο να επανέλθει στα αγνά και υψηλά ιδανικά που πριν λίγα χρόνια ένωσαν σε μια γροθιά όσες και όσους από εμάς στηρίξαμε άδολα το όραμα για μια πιο δίκαιη Ελλάδα σε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Τέλος, διαβεβαιώνω όλους -και ιδίως τους ανθρώπους που με τίμησαν με την ψήφο τους- ότι θα συνεχίσω με την ίδια ένταση το κοινοβουλευτικό μου έργο και την πολιτική μου δράση για μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους της πατρίδας μας.

Απαντώντας -μέσω twitter- στις αιτιάσεις της ανεξάρτητης πλέον βουλευτή, ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε πως «με την συνείδηση ήσυχη, ότι κανένα κόμμα δεν έχει σταθεί σε βουλεύτριά του όπως το ΜέΡΑ25 στην Αγγελική Αδαμοπούλου, της εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο της κόμμα… τώρα που μύρισαν εκλογές». «Την Ημέρα της Γυναίκας εμείς είμαστε στους δρόμους – για τις γυναίκες όχι για τα αξιώματα» κατέληξε ο ίδιος, κι ενώ η δεύτερη κατά σειρά γυναίκα βουλευτής του ΜέΡΑ25 επέλεξε αυτοβούλως να τεθεί εκτός κομματικού νυμφώνος.

Πρόκειται, ωστόσο, για τη τρίτη κατά σειρά αποχώρηση γυναίκας -υψηλόβαθμου στελέχους κατά το τελευταίο διάστημα από το ΜέΡΑ25, μετά την ηχηρή αποχώρηση από τον ίδιο πολιτικό φορέα της Κωνσταντίνας Αδάμου, τον περασμένο Ιούλιο.

«Προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδύναμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές», ανέφερε για το ΜέΡΑ25 η πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου, στην επιστολή παραίτησής της.

Κληθείσα, μάλιστα, σε τηλεοπτική της συνέντευξη να τοποθετηθεί για την εσωκομματική λειτουργία του φορέα, η κ. Αδάμου απάντησε πως δέχτηκε «bullying, τραμπουκισμούς, mobbing, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έλλειψη σεβασμού», ενώ κατήγγειλε το πρώην κόμμα της, λέγοντας πως δεν της επετράπη να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Μετρώντας, πάντως, δύο βουλευτίνες και μια αναπληρωματική βουλευτή λιγότερες στην κοινοβουλευτική του δύναμη, σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 υπογράμμισε χθες πως «η Αγγελική Αδαμοπούλου ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή υπόνοια στα όργανα του κόμματος, στην ΠΓ και την ΚΕ, για όσα επικαλείται ως αιτία της αποχώρησης της», εγκαλώντας εμμέσως την ανεξάρτητη βουλευτή για «καριερισμό» και «ατομικές φιλοδοξίες».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Με λύπη μας ενημερωθήκαμε σήμερα δια του προέδρου της Βουλής ότι η βουλεύτρια Α’ Αθήνας του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου αποχώρησε από την ΚΟ και ανεξαρτητοποιήθηκε. Η Αγγελική Αδαμοπούλου ουδέποτε εξέφρασε την παραμικρή υπόνοια στα όργανα του κόμματος, στην ΠΓ και την ΚΕ, για όσα επικαλείται ως αιτία της αποχώρησης της.

Κατανοούμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι μέλος του ΜέΡΑ25, ενός κόμματος χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις στην Ολιγαρχία, ενός κόμματος που δεν επιτρέπει τον καριερισμό και τις όποιες ατομικές φιλοδοξίες.

Σε αυτή τη συγκυρία της διάχυτης εκλογολογίας, η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης της Αγγελικής Αδαμοπούλου είναι προφανής. Της ευχόμαστε καλή τύχη στο επόμενο κόμμα της».

Άρωμα εκλογών

Το μπαράζ αποχωρήσεων, ωστόσο, αποδίδεται -σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ΜέΡΑ25- στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και «ζεσταίνονται οι εκλογικές μηχανές». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κ. Αδαμοπούλου να οδεύσει σε άλλο κόμμα (πιθανότητα που άφησε ανοιχτή και ο κ. Βαρουφάκης στην ανάρτησή του), βλέποντας ως πιο πιθανή την «μεταγραφή» της στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά την επιφυλακτικότητα της Κουμουνδούρου να εγγράψει στους κόλπους της στελέχη από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, όπως αυτή αποτυπώθηκε ήδη στην περίπτωση της ανεξαρτητοποίησης της κ. Αδάμου

Τα σχόλια είναι κλειστά.